Digiroad aukenee

Eduskunnasta:

http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE+153/2013&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD

Ei tietoa lisenssistä.

P

Import import imPORT IMport imporT IMpoRT impORT :slight_smile:

Vakavasti puhuen, Digiroadin hinta ei ole ollut suurin este sen käyttämiselle vaan käyttöoikeus, joka on määräaikainen ja kieltää tietojen luovuttamisen eteenpäin, ainakin jos tämä on ajan tasalla olevaa tietoa:

" 6. Käyttöoikeus
Toimittaja antaa tilaajalle oikeuden käyttää tilattua aineistoa liitteessä 1 mainittuun käyttötarkoitukseen. Aineiston käyttöoikeutta
ei voi luovuttaa kolmansille osapuolille paitsi jos sellainen käyttötarkoitus on määritelty liitteessä 1.
Liikennevirastolla on tekijänoikeus Digiroad aineistoon, jota suojaa tekijänoikeuslaki (404/1961). Osoituksena tekijänoikeudesta myös jokaisessa kolmansien osapuolien kanssa mahdollisesti tehtävissä sopimuksissa tulee olla maininta tästä. Lisäksi jokaisessa tietovälineessä, jolla aineistoa julkaistaan tai toimitetaan, tulee olla merkintä “Copyright Liikennevirasto/Digiroad 201_”.
Käyttöoikeus on voimassa viisi vuotta toimituksen päivämäärästä lukien. Päivitystoimitukset jatkavat käyttöoikeutta aina viisi vuotta
päivitystoimituksen päivämäärästä eteenpäin. Käyttöoikeuden päätyttyä tai toimittajan irtisanoessa sopimuksen aineisto on kuuden kuukauden kuluessa palautettava toimittajalle tai todistettavasti tuhottava."

Ote on sopimusluonnoksesta http://www.digiroad.fi/hyodyntaminen/fi_FI/aineistotilaus/_files/89919032994499137/default/_DIGIROADSopimus_HY%C3%96DYNT%C3%84J%C3%84_LUONNOS_20xx.pdf

Ennustan, että joko 2014 tai muutama vuosi sen jälkeen Digiroadin lisenssi on CC-BY 4.0 tai lähellä sitä, ja täällä keskustellaan siitä, voiko OSM täyttää nimeämisvaatimusta.

Ketjun otsikko on ehkä hieman harhaanjohtava, nimittäin…

Juurikin lisenssi aikanaan määrittelee avoimuuden. Ilmainen ei välttämättä ole avoin.

Jota ennen käydään kahden vuoden keskustelu lisenssistä ja sen sopivuudesta.

Norjassa vapautettiin kartta-aineistoa (http://data.kartverket.no/download/) ilmeisesti CC BY 3.0 lisenssillä. Yritin selvittää, onko siellä alkanut raivoisa aineiston importointi OSM:iin, mutta puuttellinen kielentaitoni esti. Mutta olisihan se noloa, jos norjalaiset puolitoista vuotta myöhemmin aloitettuaan saisivat karttansa aiemmin OSM:iin.

Vaikka kyseessä lienee “harmiton heitto”, niin sanon nyt kuitenkin. …Ei ainakaan minusta MML:n tai Digiroadin aineiston tunkeminen OSM:iin ole “sormia napsauttaen valmis” -tyylinen juttu. IMHO, sillä koska työ alkaa on varsin vähän merkitystä sen kannalta koska se on “valmis”. Jälkimmäinen riippuu lähinnä tekijöiden määrästä ja heidän motivaatiostaan tehdä asiat heti alkuun kunnolla, ettei kaikki aika kulu jälkikäteen korjailuun, jolloin homma ei ehkä koskaan saavuta järjellisessä ajassa sitä “valmis”-tilaa (esimerkkiä voipi katsoa USA:ssa, jossa lienee vieläkin tiikeriä korjaamatta vaikka kuinka paljon).


i.

Eikös tuo tiikeri ole aika heikkolaatusta aineistoa kuitenkin? Voin olla väärässä, mutta sellainen käsitys minulle on tullut.

Muuten olen täysin samaa mieltä. Ei importti mikään helppo operaatio ole, varsinkin kun Suomen osalta OSM sisältää jo erittäin kattavasti, etenkin joidenkin kaupunkien alueelta, laadukasta aineistoa. Ei sinne kovin helposti uskalla mennä importtia tekemään.

Niin mukavaa ajanvietettä kuin aineiston digitointi joko gps:llä maastossa tai ilmakuvat pohjana kotona nojatuolidigitointina onkin, työmäärältään helpoin tapa MML:n (tai Digiroad:n) importointi luullakseni olisi. Jos koko Suomen kattava ja tarkkuudeltaan kohtuullisen homogeenista aineistoa halutaan.

Todennäköisesti noudattaa tulevaa JHS (CC-BY 4.0) ja olen viestittänyt virkamiehille tiedoksi, että lisenssin pitäisi olla OSM ja ODBl:n kanssa yhteensopiva.

P

Liikennevirasto hakee avoimen datan asiantuntijaa (linkki), jossa eduksi luetaan paikkatieto-osaaminen. Ehkäpä Digiroad-aineisto ihan oikeasti avautuu tässä “lähiaikoina”.

Norjan avoimen aineiston importoinnista: https://lists.openstreetmap.org/pipermail/imports/2014-June/003252.html Jäljempänä keskustelua myös lisenssistä. CC BY 3.0 ei käy ellei lissenssihaltijalta saada erikseen mainintaa, että on ok (tai jotain sinne päin).