OSM:n pohjainen latukartta - www.latukartta.fi

Niin ja siis Osmandiinhan saa koko maailman ladut ja rinteet tällä Pluginilla: http://www.opensnowmap.org/osmand-page/. Tykkään kuitenkin Latukartan tyylistä (mm. yksisuuntaiset ladut) enemmän ja lisäksi toi MML:n karttapohja on vaan rautaa verrattuna Osmadin, vähän suurempien nyppylöiden mittakaavaan sopeutettuihin korkeuskäyriiin.

Sieltä ne javascriptistä löytyvät… :wink: Tosin jos on tarpeeksi fiksu selain sillä saa suoraan kuvien urlit myös openlayersin “läpikin” kaivettua right-clickillä context menusta (joudut layereitä kytkemään päälle ja pois jos haluat kaikkien layerin urlit, mutta muistaakseni olivat identifioitu näin: latukartta, latukartta-text, latukartta-distance). …Toivottavasti sun vieweri osaa sit layerit kanssa, koska tarviit niitä enemmän kuin yhden. Mutta offline kuulostaa pahalta, meinaaksä harvestoida noita tilejä niin paljon ku sielu sietää (ja Caballistan GB limitit antaa myöten)?


i.

Laitoin muuten kyselyn norjalaiselle latukarttojen ( ja muidenkin karttojen) muuntajalle, ja ainakaan hän ei ole kiinnostunut android-laiteista vielä.

Latukartan “viivat” löytyvät http://www.latukartta.fi/tiles/latukartta/16/37723/18401.png tyyppisen polun takaa. Kokeilun tuota Oruxia ja en saanut sillä yhteyttä latukarttaan. Syyksi arvelen sitä, että latukartalta puuttuu tuosta juuresta http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta/ tyyppinen xml-ketju mikä kertoisi Oruxille mistä kartan osat löytyvät. Minulla ei ole henkistä tuskaa tehdä tuollaista tiedostoa jos siitä olisi iloa ihmisille. Tai jos “joku” tekisin sen valmiiksi niin voisimme siirtää sen tuohon juureen.

Latukartta pyörii http://www.louhi.fi/webhotelli/ sivulta löytyvän “basic” webbihotellin päällä. Paketti sisältää 40G liikennettä kuukaudessa. Viime talvena kaista loppui kesken ja jaoimme sitä minun toiselle sivustolle. Latukartalla ei ole ollut mainoksia jolloin latukartan rahoitus on ollut aivan puhtaasti minun takataskusta. Sivusto on saanut runsaasti talkooapua rakentamiseen / ylläpitoon + porukka on kartoittanut latuja kiitettävästi. Kiitos. Nykyinen hotellimaksu on melko OK, jos parantaisimme palvelun tasoa niin silloin kustannukset nousisivat kipurajan yli ja ottaisin sivulle mainoksia…

Latukartalla oli viime talvena hiihtokaudella ~15 000 eri kävijää kuukaudessa. Luku on huomattavasti suurempi kuin mitä odotin aloittaessani sivustoa. OSMaajien hiihtämät ladut ovat olleet monelle “tuulipuvulle” hyödyllisiä.

Terve taas,

Niin mulla oli ajatuksena vähän hillitä akun kulumista hiihtoreissuilla hakemalla kyseisen alueen Latukartan luuriin jo etukäteen. Eli ymmärtääkseni tällainen lähestymistapa saattaa jopa vähentää yksittäisen käyttäjän aiheuttamaa kokonaisliikennettä. En nyt kuitenkaan ole ehtinyt hommaa sen enempää pohtimaan. Nythän myös Osmandissa on mahdollisuus lisätä omia karttalähteitä, joten ehkäpä koitan sillä seuraavaksi.

Sitten olisi toinen kysymys, joka ei välttämättä ihan oikeaan threadiin mene, mutta lähelle kuitenkin: saako tosta kartasta suoraan kopioida latujen reitit OSM:ään? http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/repoveden-hiihtoreitit-2013.pdf Eli miten noi lisenssihommat menevät?

OsmAndissa on myös mahdollisuus määritellä piirtosääntöjä (render.xml). Oletko kokeillut sitä?
Saattaa olla, että joudut myös muokkaamaan OsmAndMapCreatoria, jos se jättää pois latujen piirtämiseen tarvittavat ’turhat’ määreet.

Tavallinen vastaus on ’ei’ tekijänoikeuslain perusteella. Jos lisenssiehdot sallivat, niin sitten kyllä.
Olisikohan tuolta alueelta Bingin tai MML:n ilmakuvia? Jos on, niistä voi piirtää läpi.

Pyöräytin tuossa uudet tiilet latukarttaan äskettäin. Systeemi on hiukan muuttunut, joten outouksista saa raportoida. Tarkoitus on laittaa nuo rendaukseen minuuttikannasta automaattisesti lähiaikoina, mutta homma ei ole vielä täysin idioottivarma, joten kaipaa pientä säätöä ja varmistelua ensin. Reitit eivät ole vielä päivitetty (saatan muutenkin muuttaa niiden front-endiä merkittävästi lähiaikoina).


i.

MapBoxilla on myös laskettelu- ja latukartta, asiasta lisää: https://www.mapbox.com/blog/ski-maps-update/ Sivun lopussa pääsee zoomattavaan karttaan ja lisäksi kartassa on hakumahdollisuus. Mielestäni oikein hyvin onnistunut kuvaustekniikka. Aika lähelle pitää kuitenkin zoomata ennen kuin ladut ja hissit näkyvät ja lisäksi kodat ym. fasiliteetit näyttävät karttapohjasta puuttuvan, eli kehittämisen varaa olisi.

Joensuun ja ympäristön osalta latukartta.fi näyttää todelliseen tarjontaan nähden olevan surkealla tolalla. Ainostaan Rantakylän-Utranharjun verkoston on joku kiitettävästi laittanut kuntoon, kiitos ja ylistys siitä hänelle.

Olen muutaman viime vuoden aikana kerännyt latudataa ihan omaksi ilokseni ja laitanpa ne nyt tänne jakoon. Lisäilin kuluneen viikon aikana 20-30 km latuja kaupungin itälaidalle, keskutan alueelle ja Lykynlampi-Pärnävaara suunnalle. Osa viivoista näkyy jo opensnowmap.org:ssa, joten ihan pieleen ei yritys ole ilmeisesti mennyt. Odotankin ihan täpinöissäni miltä aikaansaannokseni näyttää latukartta.fi:ssä. Milloin on tarkoitus ajaa seuraava versio? Vai pitäisikö muutosteni jo näkyä – olenko ymmärtänyt sivuston päivittymisfilosofian jotenkin väärin?

MM-kisojen kunniaksi Kontiolahden Ampumahiihtostadion näyttää kaipaavan ”hiihtämistä maailman kartalle”! Lisäsin jo latu-tagejä stadionin tuntumaan latujen pohjana oleville poluille, mutta varsinaisen stadionalueen reunalla OSM-data loppuu kuin seinään. Täytyy siis ihan oikeasti mennä hiihtelemään sinne.

Mutta mutta. Latukartta.fi:ssä (joillakin zoomaustasoilla) ja JOSMin latausikkunassa Ampumahiihtokeskus on punaisen viinoviivoituksen ja Pohjois-Karjalan Prikaati –leiman alla. Nyt kun RKP poliittisesti ohjasi meidän lähimmäksi varuskunnaksi Sortavalan (missä alokkaat saavat väärän värisen kokardin), voinee tuon merkinnän poistaa. Voiko tempun tehdä kuka vaan vai pitääkö tämmöisessä tilanteessa pyytää lupa peräti Pääesikunnasta? Ken tuon tietää ja osaa, tehköön sen, itse en noviisina uskalla.

Muuten, Joensuun seudun hiihtolatujen ajantasaisen tiedon latujen kunnosta saa paikasta http://kunto.jns.fi:8081/LATUUI/latu_01.html, tuon voisi lisätä linkkisivulle.

Anteeksi, jos terminologia joissain kohdin horjuu, noviisin pönttö alkaa olla viikon OSM-opiskelusta sekaisin…

Joillain taitaa sentään olla lunta, jolla hiihtää :-), ja lisäksi ihan lähistöllä myös kartoittamattomia latuja odottamassa :-). Toista se on täällä näin etelässä, vaikka on sitä nyt sentään yhteensä lähes 50km niinä muutamana päivänä ees-taas tuossa lähellä tullut sivakoitua, niin ei siitä uutta latua kartalle synny (täällä on korkeintaan joitain <2km pururatasaarekkeita tekemättä).

Päivitys on tällä hetkellä vielä manuaalinen, enkä ollut noita vähään aikaan päivitellyt (muutamaan viikkoon). Pitäisi ensin varmistaa että DB:n tippuminen ei aiheuta ongelmia tuolle nykyiselle rendauskikkareelleni, jotenka en ole vielä laittanut tausta-ajoon sitä päivitystä. Anyway, ajoin nyt päivityksen ja totta tosiaan, on siellä nyt latuja Joensuuhunkin ilmaantunut :-).

Ei mitään, kyllä kysyessä ohjeita saa. Koitan lisätä tuon ja muutaman muun linkin, joista oli mainintaa joissain aiemmissa maileissa (Raahen tms. suunnalta), lähiaikoina, kun pitää sitäkin varren kaivaa joitain parin talven takaisia repositoryjä että löytää sopivat scriptit.

Tuo Prikaatin näkyminenkin on nyt korjattu. Saattoi olla jo muutenkin poistettu, tai sitten viestisi aiheutti sen, että joku kävi säätämässä (en jaksa tarkistaa). Mutta pelkkä tagin poisto ei riitä 1-12 zoomitasoille, joita ei automaattisesti renderöidä ihan niin usein. Jotenka nappailin lisäksi punaisten tiilien URLeja www.openstreetmap.org:sta oikealla napilla ja lisäilin niihin /dirty perään ja ne punaiset katosivat uudelleenrendauksen myötä.


i.

Kiitos ripeästä päivityksestä, hyvinhän tuo minulta näytti onnistuneen kartanpiirron lyhyelläkin oppimäärällä:).

En malta olla kuittaamatta. Juuri tuosta syystä päätin eläköitymisen lähestyessä karistaa pääkaupunkiseudun sohjot jaloistani. Onneksi Suomen talouselämäkin avitti toteamalla ettei sillä ole käyttöä meille yli viisikymppisille ja niinpä pääsin kunnon latujen ääreen hyvissä sielun ja ruumiin voimissa. Tosin ei talvet ole enää täälläkään niin kuin lapsena…

Pari kysymystä. Miksi muutamat siirtymiksi tarkoittamani pätkät näkyvät sinisenä eikä mustana niinkuin vinkkisivulla neuvottu on? Mikä on käytäntö ladun valaistuksen merkkaamiseen. Taajama-alueella latuja on valaistun pyörätien vieressä ja hiihto onnistuu useinmiten hämärässäkin, mutta voiko tuon merkata valaistuksi laduksi? Vai pitääkö valaistulla ladulla olla omat tolpat?

Taas on uusia latuja ja Lykynlammen infraa viety OSM-kantaan. Uutta päivitystä innolla odottaen…

Joo. Tosin noina muutamana hyvänä talvena ei ole kyllä täälläkään ollut laduissa valittamista. Enemmän löytyy suht. yhtenäistä reittiä kuin jaksaa yhdessä päivässä hiihtää. Mutta kyllä ne kartoitettavat ladut sieltäkin lähimaastosta loppuvat talvessa/parissa kuten täälläkin ;-).

Tämä oli minun bugi, on nyt korjattu. Hyvä että huomasit ja mainitsit asiasta, kiitos! Itseasiassa ne tarkalleen ottaen piirtyivät päällekkäin mustalla alle ja haaleansinisellä päälle (tyylien yhtenäistyksessä käyttöönottamani tiukka latufiltteri ei sitten lopulta poistanutkaan siirtymiä kuten oli tarkoitus, joten jäivät “tunnistamattomina latuina” piirrettäviksi ja koska lähiladuilla en ole noita piste:type=nordic:ja niille siirtymille laittanut, en huomannut virhettä lainkaan).

Voi ja oikeastaan pitääkin. Jos menee kauemmas (15m tms. riippu vähän kasvillisuudesta, valojen sijoittelusta jne.) niin että valaistus selvästi heikkenee, voi sen pätkän laittaa valottomaksi. Mahdollisesti siis jopa lyhytkin valoton pätkä, jos muuten kulkee lähempänä. On ihan eri hiihtää noilla vierusladuilla kuin oikeasti pimeässä, jota olen itse tehnyt varsin paljonkin kartoittelun yhteydessä. Pääosa itä-Helsingin/kaakkois-Vantaan 3-4h reissuistani on startannut vasta kun lapset menevät nukkumaan (Vantaa vielä ystävällisesti sammuttaa valot illalla, Helsingissä sentään palavat läpi yön. Tylsää oli kävellä Hakunilan “mustaa” mäkeä alas, kun ei pimeässä uskaltanut laskea sokkona. On niin jyrkkä mäki, että kävelykin oli hiukan haastavaa).

Kelpaa katsoa taas.

Ja tätäkin: http://www.latukartta.fi/joensuu :slight_smile:

Muutamia huomioita (jos olet epävarma mitä kohtaa tarkoitin, kysy vaan tarkennusta. Ja toivottavasti palautteeni ei masenna tms., katselin paikkoja sieltä täältä satunnaisotannalla):

  • http://www.latukartta.fi/joensuu/?zoom=17&lat=62.589&lon=29.81076&layers=B000TTT siirtymästä lienee tunneliosa jäänyt merkitsemättä
  • Vähän mietityttää tuo tupla kuntorata samoilla main (Repokallion(?) luoteisosassa)… onko siellä todella kaksi rinnakkaista footwayta (kesäkäytössä siis)? Lisäksi sisempi footway katkeaa poikkiladun itäpäässä. Ovatko vaikeustasot todella oikein, toisella poikittaisladulla on intermediate ja toisella easy. Samaten ainakin tuo siirtymä luoteeseen sieltä tien yli kulkee varmaan tuota pyörätietä+suojatietä pitkin (loppuun vaan lyhyt yhdyspala pyörätieltä ladun alkuun, jos kulkee pyörätien vieressä kuten on nyt merkitty)?
  • Kannattaa käyttää myös MML:n ortokuvia ilmakuva apuna tuolla Joensuussa, näkyvät laajemmalta alueelta ja ovat ehkä tarkempia sijainniltaan, saa pääosan tiestöpohjalla kulkevista laduista helposti parin metrin tarkkuuteen. Urli on: http://tiles.kartat.kapsi.fi/ortokuva/{zoom}/{x}/{y}.jpg
  • Jossain kohtaa oli vahingossa voimalinja tarttunut latuun :slight_smile: (irroitin sen jo).
  • Älä piirrä siirtymä/latutageja pyörätien/footwayn/tms. päälle toisena wayna, vaan katkaise pyörätiestä tarvittava osa ja laita ne tagit sille. Mielellään myös snowplowing=yes, jos on aurattu reitti vaikkei sitä tällä hetkellä latukartta osaakaan hyödyntää (jos saa reitityksen pelittämään, nekin tulevat luultavasti käyttöön). Jotkut pätkät olikin jo oikein tehtyjä, osassa oli päälle piirtoja.
    *- Edit: Edelliseen liittyen, tässä on jopa pyörätie ja kaksi(!) latuwayta päällekäin: http://www.latukartta.fi/joensuu/?zoom=18&lat=62.59495&lon=29.74103&layers=B000TFF , tarkoitus ei tietenkään siis ole latujakaan laittaa enempää kuin yksi korkeintaan “päällekäin”, tosin tuossa nuo saattavat mennä pyörätien pohjaa pitkin (en tiedä täältä käsin).
    *- Jos tiedät että “lähes aina” siirtymän vieressä/vaihtoehtoisena reittinä kulkee itse hiihdettyä latua (=backcountry), olen laittanut niitä rinnakkaisina vaihtoehtoina latutageilla tähän tyyliin: http://www.latukartta.fi/helsinki/?zoom=17&lat=60.22581&lon=25.14694&layers=B000TTT . Nuo ovat aika yleisiä ainakin täälläpäin. Joitain ihan jokaisen lumisateen jälkeen vaihtuvia itse hiihdettyjä latuja ei pidä laittaa lainkaan, mutta selkeät toistuvat yhteydet/reitit ovat hyödyllisiä käyttäjän kannalta. Edit: jaa, huomasinkin, että olitkin jo ainakin yhden sellaisen jo piirtänytkin, joten asia taitaa olla jo tiedossa :-).
  • Saarelantien alikulku kaivannee tarkennusta, pyörätiet ovat vähän sinnepäin ja pitäisi siirtää ilmakuvan avulla kohdilleen (vaikuttanee myös latuihin). Osaat varmaan tehdä tuon paremmin maastoa vastaavaksi kuin minä, joten jätän korjaamatta vaikka jo meinasin pyörätien nodeja alkaa siirtelemään :-).

Anyway, hienosti on Joensuu edistynyt. Koitan päivitellä noita tiiliä aina muistaessani tarpeeksi usein nyt kun tiedä että on ainakin yksi uusimpien latujen ilmaantumisen odottelija, joten ei tarvitse jokaisessa lisäyksestä erikseen mainita :-). Olin nytkin itseasiassa tehnyt päivityksen noille tiilille ennenkuin huomasin mainintasi täällä.


i.

Jäi hieman epäselväksi, onko näistä vielä latuja lainkaan OSM:ssa?

Nämä lisäsin linkkeinä nyt.


i.

Kiitos taas ripeästä päivityksestä. Eilen illalla tuntui kuin tämä härpäke toimisi reaaliajassa.

Kiva kun jaksat tutkia noita minun aikaansaannoksia ja opastaa noviisia kaidalle polulle. Hapuilevan alun jälkeen alkaa tuntua siltä, että pääsen pikku hiljaa jyvälle tästä touhusta. Voisiko joku taitavampi vilkaista myös tuota Lykynlammen ulkoilukeskusta Joensuun lentoaseman kupeessa, tein sinne hieman infraa.

Kyllä, niin oli, korjattu. Miten muuten saa aikaiseksi tuollaisia urleja johonkin tiettyyn paikkaan? Asia on varmaan selitetty jossakin näillä ziljoonalla sivulla, linkki oikeaan paikkaan olisi poikaa. Tai oikea hakusana Googleen.

Juu, on siellä tupla footway. Kyseessä on komea mäki (Vesti). Tuo pienempi (virallisesti 1.3 km) lenkki menee pururadan (vai hakettako lienee) päällä ja sen rinnalla on sora/kivituhka-päällysteinen kävelytie, jota ei talvella aurata. Se jatkuu pitempänä (virallisesti yhteensä 4.0 km) sora/kivituhka pintaisena kävelytienä, jonka päälle talvella tehdään latu. Repokallion tien tuntumassa olevan muutaman kymmenen metrin mittaisen liitospätkän alla kasvaa horsmaa. Mielestäni olen piirtänyt maiseman nyt oikein (tuon katkeamis-bugin koitin korjata).

Kun tulin paikalle :), olivat pururata ja pitkä kivituhkalenkki piiretty, ilman tuota toista kivituhkapintaista yhteyttä parkkipaikalta Vestinkallion päälle. Hiihtämisen kannalta asialla on merkitystä. Tuota pururataa pitkin lasketaan alas ja kivituhkaista pintaa noustaan ylös (samalla käynti kallion päällä antaa hiihdettäessä kivan lisämausteen tuolle pitemmälle lenkille).

Noita vaikeustasoja pähkäilin itsekin pitkään. Kaupungin omilla latukartoilla molemmat lenkit on merkitty kokonaan punaisiksi, mikä mielestäni on liioittelua. Vaikeaa on tuo yli 200m nousu Vestinkalliolle ja hyvällä kelillä huimat kyydit alas antava pitkä lasku lopussa odottavaan kurviin. Mikä on absoluuttinen totuus, saako lenkin vaikeustaso muuttua kesken lenkin? Tässä tapauksessa nuo punaiset pätkät voi välttää hiihtämällä parkkipaikalta 200 m vastoin hiihtosuuntaa (ilman vaaraa) suoraan tuohon helpommin hiihdettävään nousuun.

Mitkä ovat oikeat surface-tagien arvot noille pinnoille? Nyt joku on merkinnyt pururadan ”woodchips”, kivituhkan ”dirt”. Lykynlammella hakepohjainen rata on puolestaan merkitty ”wood”. Ja miten merkitään puiset pitkospuut (semmoisetkin piirsin tuonne Noljakkaan)? Ja onko radio ym. mastoille muuta merkintää kuin ”man_made=tower”?

Missä kerrotaan lisää noista ortokuvista ja niiden käytöstä. En saanut tuosta linkistä mitään tolkkua:

Korjailin noita omia (muutamaa muutakin) alikulkuja ja katujen ylityksiä. Ja anteeksi, että kyselen täällä noita simppeleitä englannin kielisiä surface-arvoja, mutta luin koulussa pitkän saksan…

Itseasiassa, tuo olisi se lopullinen tavoite, että päivitys olisi käytännössä reaaliajassa (tai no sellaiset hirvittävät 1-20min viivettä normaalitilanteessa max).

Jos “infralla” viitataan esim. parkkipaikkohin, niin jos niille vielä laittaisi piste:amenity=parking niin niistä tulisi hieno P-merkkikin latukartalle ;-).

Tuo piste:location=x olisi tarkoitus laittaa latuun kiinni. Yleensä joku risteys tai ladunpää, joka tunnetaan nimellä x (joskus on hiukan hankala valita muutaman paikan väliltä että mihinkä sen lopulta laittaisi, mutta samaa ne muutkin joutuvat pähkäilemään noita sijoitellessaan, joten sitä ei kannata pelästyä). Tosin tuokaan ei ole ihan kaikkien tilanteiden kuvaamiseen riittävä, jos haluaisi nimittäin jossain tapauksessa koko alueen laduston merkitä “piste:location:iksi”. Se helpottaisi tuota monen risteyksen caseakin selvästi, kun siitä voisi osan ladustoa merkata kerralla eikä vaan yhtä pistettä kuten nyt. Tuohon koko laduston merkitsemiseenkin olisi uudehko site=piste relaatio, mutta sitä ei tällä hetkellä tueta latukartta.fi:ssä mitenkään (saatan ehkä niitäkin jossain vaiheessa käyttää, tosin ongelmana on se että osm2pgsql, joka syö tavarat tietokantaan ei oikein käsittele kuin tuntemiaan relaatiotyyppejä, joihin site ei kuulu, eli vaatisi ehkä lisää koodin kirjoittamista). Tällä hetkellä tosin on paljon tähdellisempiäkin korjattavia/lisättäviä asioita kuin site-relaatioiden tukeminen.

Alakulmassa “permalink”, siitä voi oikealla napilla kopioida linkit talteen (tai sitten klikkaa kerran ja kopioi suoraan browserin URL-kentästä).

Jos “horsman” läpi kulkee kuitenkin polku, highway=path olisi paikallaan. Vai käännytäänkö siitä kesällä kuin umpikujassa? Polku(yhteys) voi toki mennä eri reittiä kuin latukin, metsän halki tms. Ja josset tiedä kesästä mitään vaan pelkästään hiihdät talvella, ei mitään stressiä vaan jätät sitten yhdistämättä kuvitteellisilla jutuilla. Joku muu hoitaa sit kun käy siellä joskus :-).

Hake on =woodchips. Sahanpuru on =sawdust (tätä näkee aika harvoilla pururadoilla, Pirkkolassa törmäsin itse muutamaan pätkään, joissa todella oli “purua”). Tuo =woodchips hakkeelle on aika uudehko tuttavuus ainakin itselleni, joten vanhoja vääriä arvoja (=sawdust ja =wood lähinnä). Kivituhka on fine_gravel, isot sorat on sitten =gravel (näitä =graveleita on paljon väärin laitettu kivituhkalle, korjaa pois vaan kun tulee vastaan). =wood taas on todella lankku tms yhtenäisempi puupinta. Pitkospuille ollaan Suomessa käytetty jo vaikka kuinka kauan duckboards=yes (toki sit vielä surface=wood lisäksi). Itse laitan man_made=mast noille mastoille, jotkut tyypit (en viittaa tässä sinuun) haluaa taistella tuulimyllyjä vastaan ja väittävät että kaikkien pitäisi olla man_made=tower, mut olkoon he rauhassa omaa mieltään :-).

Luotan sinun arvioosi noista vaikeuksista (kartoittamisen arkea on tuollainen pähkäilykin, että kumman laittaa ja minkä mihinkin). Itse laitan vaikeustason risteys-risteys välille, en siis koko lenkille. Joku ulkomailla haluaisi ne vielä tarkemmin yhden välin sisälläkin, mutta se vaatii jo pidemmillä kartoitusreissuilla ainakin mahdotonta ponnistusta muistaa missä ne mäet oli. Tutuilla alueilla se ehkä vielä onnistuisikin, mutta jo alkutalvi vs kevättalven jääkelit tekee arvioinnista huomattavasti monimutkaisempaa jos sitä lähdetään tarkemmin laittamaan (Esim. mikä mutka on liian lähellä alamäkeä ollakseen “haastava”/“vaarallinen” jne.). Virallisiin latukartoihin ja niiden vaikeustaso merkintöihin pitää suhtautua pienellä varauksella, eli jos ei pidä paikansa, ei kannata sen takia tehdä “väärin” OSM:iin :-).

Näyttäisi siltä että tuo URL:n {zoom} ei korvaantunut. Laitoitko kenties tuon URL:n suoraan vaan browseriin, se oli tarkoitus laittaa JOSM:n preferenceihin :-). Mulla lukee täsmälleen näin JOSMin WMS/TMS preferences listassa:

MML ORTO | tms[18]:http://tiles.kartat.kapsi.fi/ortokuva/{zoom}/{x}/{y}.jpg

Silloin sen saa JOSM:n imagery valikosta taustalle piirrellessä.

Edit: Lisäksi muuten latukartta.fi:ssä saa yläkulman plusmerkin kohdalta valittua taustaksi muita kuin osmin perusmapnikin (ortokuvat mukana siellä listassa ja peruskartta).

Ei siinä edes aina ole Englannin taidoista kyse, vaan siitä että on tarpeeksi kauan arponut wikissä siellä ja täällä sivulla ja vahingossa törmännyt johonkin tagiin siellä. Toisinaan noita arvoja tuntuu tulevan ilman mitään varoitusta lisääkin (sanottakoon vielä selvyyden vuoksi että seuraan myös tagging@ listaa itse, eli periaatteessa niin ei edes pitäisi käydä).


i.

Ei liene tavoite kovin kaukana, taas tuli päivitys melkein silmille! Mutta vakavasti, milloin näemme reaaliaikaista toimintaa, onko jossain jo beta-saitti pystyssä?

Vautsi! Lähti pelittämään kun väänsit rautalangasta, näillä kuvillahan JOSM näyttää ihan eri vehkeeltä! Taidetaan siirtyä kartanpiirron lyhyestä oppimäärästä syventävään vaiheeseen…

Tämä JOSM on muuten pirun vakaa softa, ei ole kaatunut kertaakaan. Olen nyt useammankin kerran unohtunut pitämään pitkää tallennusväliä eikä mitään itkua ja hampaiden kiristystä aiheuttavaa ole tapahtunut.

Tein nyt relaatioita noista lisäämistäni laduista, sain muutamia varoituksia talletuksessa. Mitähän JOSM yrittää kertoa minulle seuraavalla viestillä: ”Role member type polku does not match accepted list of polku in template Piste Route – ongelma relaation rooleissa (4)”. Tämä tuli ainakin Lykynlammen valaistulta lenkiltä. Koulutuksen tässä vaiheessa en ole perillä rooleista.

Mitä on käytäntö reittien pituuksien ilmoittamiseen? Täällä Joensuussa kaupungin latuseurannan käyttämät pituudet ovat melko optimistisia. Käytin yhdenmukaisuuden vuoksi niitä reittien nimissä, mutta ajattelin laittaa todelliset pituudet (sikäli kuin niitä tiedän) distance-tagiin. Miltä kuulostaa?

Raahesta ei näytä latuja löytyvän ja itse en ainakaan niitä ole lisännyt vielä. Entisen Vihannin alueella on yksi pieni lisäämäni pätkä:
http://www.latukartta.fi/?zoom=13&lat=64.37608&lon=25.03386&layers=B000TTT

Vihannin tai kuntaliitoksen jälkeen nykyisen Raahen alueelle on latuja lisää tulossa muutaman kymmenen kilometrin verran, kunhan ehdin hiihdellä ja kartoitella. Lisäile nämä kunnat listaan vaikka sitten, kun löytyy enemmän materiaalia kartalle.

Onkos Latukartan osalta mitään tehtävissä mobiiliselain käyttöä ajatellen? Openstreetmap.org toimii nykyisin jo paremmin androidin selaimilla, mutta latukartta on aika toivoton. Kartan liikuttelu ja zoomaus ei toimi kuin vasemman reunan painikkeilla, jotka ovat todella pienet alle 7" näytöillä. Testattu Opera Mobile Classic:lla ja Samsungin Android oletusselaimilla 3:ssa eri laitteessa.

Käytätkö http://m.latukartta.fi/ sivua? Minusta se toimii ihan kohtuullisesti Android-puhelmiella.

Mobiilisivu toimii tosiaan paremmin, mm. zoomaus ja kartan siirto toimii. Pienillä näytöillä edelleen ongelmana se, että itse sivua pitää zoomata reilusti (kartasta poiketen), jotta kadun nimistä saa selvää ja oikean reunan sivupalkin toiminnot saa riittävän isoiksi klikkausta varten.

Latujen editointiin liittyen. Oletteko merkinneet siirtymiksi kulkuväylät parkkipaikalta ladun alkuun tai paikkaan missä sukset on järkevä laittaa ensimmäisen kerran jalkaan, vai pelkästään latujen väliset reitit ja teitten ylitykset?

Taustakarttaan (perusmapnik) en valitettavasti pysty oikeastaan itse vaikuttamaan (enkä halua koittaa rendata sitä itse). Android yms. vehkeitä itselläni ei ole, n900:lla leaflet kirjasto (jota tuo m.latukartta.fi käyttää) taas ei toiminut läheskään niin hyvin kuin openlayers kirjasto pohjainen pääsivu. Täytyypi ehkä koitaa paremman puoliskon laitteella, että saa vähän käsitystä voisinko tehdä jotain tuolle ongelmalle.

En ole itse laittanut parkkipaikkayhteyksiä siirtymiksi, tosin ei ole koko asia edes tullut itselleni mieleen. Eivät nekään siirtyminä merkittynä ehkä haittaisi vaikka en kyllä nää niille valtavan isoja hyötyjäkään. Suurin hyöty noista siirtymistä saadaan muutenkin vasta reitityksen myötä, mitä en ole ehtinyt virittämään.


i.