Hulp gevraagd bij opzetten server wandelroutes

Browsers zetten standaard het lezen van XML uit als ze lokaal worden aangesproken, je moet ze dan opstarten met bv een command line optie of bepaalde opties uit zetten.

Aha, zat me al af te vragen hoe je het hoogteprofiel maakte.

Zal ik daar ook eens na kijken, kortom veel te leren :slight_smile:

Bedankt voor je uitleg, is me veel duidelijk geworden.

Hoeft niet, je kunt Overpass de data ook als JSON laten serveren. (maar het blijft een hoop data)

Niet echt… er wordt constant aan gesleuteld. Niet in zo’n hoog tempo als de OSM, maar toch…

Daar komt het inderdaad op neer.

Serieus? Altijd gedacht dat het een statisch netwerk is met maar af en toe een uitbreiding als de provincie ergens wat geld gevonden heeft.

Oh, op die manier. Dat probleem heb je ook met javascript in een lokaal html-bestand. Ik heb een ontwikkel-webserver draaien op mijn computer, dan heb je dat probleem niet.

Dat staat daar los van. Bij MySQL is ‘spatial’ beperkt tot het platte vlak; geen z-coördinaat dus. De hoogtegegevens haal ik met een PHP-script uit SRTM-bestanden.

Ja en nee. De knooppunten zullen wel redelijk statisch zijn (al kan ik me voorstellen dat er wel eens eentje verplaatst wordt vanwege wijzigingen aan de weg), maar de tracks ertussen heeft Jan Kelder in z’n eentje uitgezet op basis van de Topo NL kaart van Garmin. Deze kaart is enigszins gedateerd en hij zal ze niet allemaal nagefietst hebben, dus zitten er ongetwijfeld fouten in. Als hij een melding krijgt dat een track niet klopt dan past hij z’n netwerk aan; ik moet dat dan weer verwerken in de online tool.

Op zo’n ‘fiets’ . Ik ging uit van de fysieke dingen. Zou wel eens leuk zijn de osm versie met die van jullie over elkaar te leggen: waar er verschil is moet er gefietst worden.

Snapput. Heb veel geleerd van jullie suggesties.
Ik neig ertoe om simpel te beginnen met de client side oplossing. Geen server nodig. Een bijkomend voordeel is dat de overpass api erg geschikt is om data te selecteren en voor te bewerken. Zoals gezegd: de hiking / foot relations in OSM zijn een ratjetoe van persoonlijke voorkeuren en landelijke gewoonten. En met de overpass api kan ik tot nog toe alle situaties oplossen. De output is altijd up-to-date.

Nadeel is de bandbreedte en de belasting van de browser. Een overzichtskaart gaat niet lukken.

Veel wandelpaden zijn opgedeeld in subrelaties. Dus misschien kan ik met behulp van JS de relaties stuk voor stuk asynchroon downloaden en tonen, zodat de gebruiker niet eindeloos naar een zandloper zit te kijken. Dus eerst de relaties selecteren:

http://overpass-api.de/api/interpreter?data=(relation[route~'hiking|foot'][name~'Via Alpina'] ->.b;.b >> ->.a;);(.b;rel.a(r);rel.a(br););out;

En vervolgens de relations zonder ways wegfilteren en de overige relations stuk voor stuk downloaden en tonen in ieder een aparte layer:

http://overpass-api.de/api/interpreter?data=relation(186288);(way(r);node(w));out skel;

JSON downloaden lijkt trouwens meer bandbreedte te kosten! Spaties? Wordt dat goed gemaakt doordat de verwerking in JS sneller gaat?

@noordfiets,
Plaatselijk omgeving Goes, doe ik dat een beetje.
Ik vergelijk het werk van jkelder met de bebording en OFM.
Verschil tussen bebording en jkelder geef ik door aan jkelder die het bijna per omgaande aanpast is mijn ervaring.
Bij verschil tussen bebording en OFM dan plaats ik een verzoek op het forum voor aanpassing, voor zover ik het zelf niet kan.
Afwijkingen van de bebording meld ik dan ook op de site van het routenetwerk.
mvg, Jan.

Dan kun je alvast de track tussen knooppunt 58 en 59 bij Meerstad onder Groningen fietsen. Die track staat anders op het infopaneel aangegeven dan in OFM is getekend.
In februari j.l. heb ik de trackmogelijkheid bekeken, overeenkomend met het infopaneel en ben op die manier aan de toen nog niet met routepaaltjes aangegeven track gekomen.
'k Was toen weliswaar niet op ‘zo’n’ fiets, maar ben te voet langs de nieuwbouwwoningen bij het water en over het fietspad langs de nieuwe verbindingsweg gelopen :slight_smile:

Tja, met al die spaties wordt het wel een stuk groter, terwijl ze geheel overbodig zijn…
In dat geval kun je het beter bij XML houden; de snellere verwerking van JSON maakt dat niet goed.

ai … dat ligt gevoelig. En ik ga het niet veranderen. De OSM versie is de oorspronkelijke. De gemeente/provincie Groningen vonden het kennelijk nodig het mislukte meerstadplan te ‘showen’ en fietsers door een kale nieuwbouwwijk te sturen. Niet omdat het daar mooi is, want de oude hoofdweg was veel aantrekkelijker, maar puur als reclame. En daar dan de fietser voor om te laten rijden ??

Het gaat toch niet om de persoonlijke voorkeur, maar om het in kaart brengen van de werkelijke situatie? Of zie ik dat verkeerd?

Nee. Maar in dit geval is er zo schaamteloos misbruik gemaakt van de knooppuntenroute voor eigen gewin dat het schaamrood de heren politici om de oren en verder zou moeten kleuren.

En we zijn hier wel Groningers, dus vrij eigenzinnig. Nieuw Statenzijl gaan we ook echt geen Nieuwe Statenzijl noemen. En Reiderland wordt nooit echt Oldambt al wil de import dat nog zo graag. En we zeggen Ol-dambt en niet Old-ambt.

Dus als iemand het aanpast ga ik het niet terug zetten, maar ik laat het gewoon zoals het is.

Dat soort dingen is niet alleen het geval met knooppunten, de borden voor ATB-Route “buitensporig” hier in Enschede hebben nooit de werkelijke route aangegeven.Ook is de route het afgelopen jaar 2x veranderd.
Ook de borden voor het knooppunten netwerk zijn verdwenen tijdens het nieuw bestraten, waarschijnlijk meegenomen door de locale oud-ijzerboer.

Er zijn rondom Enschede idd nogal wat veranderingen geweesten nog gaande.
Ook wordt het rondje Enschede behoorlijk door de regio gepromoot. Met dat rondje (groene pijlen) wil men ook nog eens twee heren dienen, nl. die van het wandelnetwerk Twente en die van het regionale fietsroutenetwerk, terwijl ze totaal verschillend zijn.
Voor de routeplanner van het wandelnetwerk worden daar al een tijdje mijn data gebruikt.

Haha, Dat rondje Enschede heeft me al verbaast hier pal aan de grens, hij loopt namelijk over een stuk prive terrein waar groot borden “verboden voor onbevoegden” staan.

Javawa en JKelder gefeliciteerd met deze kaart. Ziet er echt goed uit en biedt mooie functies. Als OSM-er komt bij mij dan wel meteen de vraag op of dit ook te maken is obv OSM data. De data is ODBL maar ik zie wel een mogelijk probleem. Tussen 2 knooppunten zijn vaak 2 routes mogelijk. Van A naar B is soms anders dan van B naar A. Zie bij hier. Daar loopt aan beide kanten van de hoofdweg een fietspad. De ene voor de ene richting en de andere voor de andere. In OSM is de rijrichting meestal wel aangegeven maar is daar rekening mee te houden?

Als het kan is het wel mooi omdat je dan een track krijgt precies over het fietspad ipv van over de hoofrijbaan waar je niet mag fietsen. Bijkomend voordeel is dat je er Belgie gratis bij krijgt :wink:

In principe is dat mogelijk (al wordt 't vrij complex), maar als je de beschikking hebt over een compleet wegennetwerk ligt een “echte” routeplanner (eentje die automatisch een route voor je berekent) veel meer voor de hand. Om zoiets op te zetten heb je wel je eigen server nodig; die heb ik niet.
Daarnaast kun je nu al natuurlijk de OFM gebruiken in BaseCamp of MapSource voor het plannen van routes.

De insteek voor het online fietsroutenetwerk was een makkelijk te gebruiken alternatief voor het werken met de bestanden van Jan in MapSource en BaseCamp. In MapSource is vooral de grootte van het bestand een struikelblok; in BaseCamp komt daar nog eens bij dat het koppelen van tracks een stuk moeilijker gaat.

Wordt nu wel erg off-topic met al die fietsers :wink:
Maar zo’n online openstreetmapfietsrouteknooppunttenplanner bestaat al: http://www.fietsrouteplanner-zuid.nl/

O ja, het topic ging over wandelroutes, of preciezer: hoe die te ‘serveren’. Genoeg over mijn fietsroutenetwerk, al heb ik nog iets in petto wat mogelijk als inspiratie kan dienen…