Post hier toepassingen van OSM

Misschien is het leuk om in kaart te brengen waar OSM-data door en voor Nederlanders gebruikt wordt. Eens beginnen met iets dat vandaag in het nieuws is:

www.tekenradar.nl

Hah, die tekenradar had ik ook net gezien. Leuk gebruik van de OSM kaart.

Mag ik mijn eigen projectes ook inbrengen?

http://www.yournavigation.org : online routing waarbij route calculator en kaart gebruik maken van OSM.

http://garmin.openstreetmap.nl : Generieke kaarten voor de Garmin GPS gebruiker op basis van OpenStreetMap data. (ik geef ligfietser de kans om zijn eigen OFM kaart te promoten :stuck_out_tongue: )

1 Like

Laat ik maar beginnen dan:

(…)

http://fietsrouteplanner-zuid.nl/

http://nederlandvanboven.vpro.nl/

http://fietsrouteplanner.nl/

http://web.archive.org/web/20110724163408/http://www.openstreetmap.nl/content/toepassingen-in-nederland.html
een heel lijstje, alleen is die van rijkswaterstaat iig wel flink verouderd

Ik heb er vaker nog meer gezien, maar dit is wat ik zo uit mijn hoofd weet op te dreunen

EDIT: Heb (…) neergezet ipv wat er stond, laat ik idd ook maar ligfietser zelf de kans geven zijn ofm te promoten

EDIT2: www.openfietskaart.nl www.openwandelkaart.nl

Nu moet ik zeggen dat ik cloudmade 10x beter en sneller vind routeren, alleen is het vervelende dat zijn hun kaartdata zelden updaten

Ik laat de promotie graag aan anderen over :wink:

http://www.ridewithgps.com is een site die ik veel gebruik voor het maken en opslaan van tracks en routes. Verder hebben andere sites als bikely.com, gpsies.com en nog heel veel anderen een OSM layer. Omdat Google nu torenhoge rekening gaat sturen naar sites die veel data genereren zien ze zich steeds meer genoodzaakt om uitsluitend OSM kaarten aan te bieden, elk nadeel heb z’n voordeel :wink:

Meer nederlandse sites:

http://kubus.mailspool.nl/spoorkaart/ (realtime spoorkaart)

http://www.afstandmeten.nl/ (hardlooproutes)

http://www.rijkswaterstaat.nl/geotool/index.aspx?cookieload=true (Rijkswaterstaat, vrij oude osm data)

Statisch gebruik recentelijk gezien:

http://www.omroepwest.nl/video/team-west-156 (Omroep West uitzending over aanrander, osm kaart na 35 sec)

http://www.randstad380kv.nl/actueel/berichten/99/Tijdelijke-omleiding-fietspad-Pijnacker-Nootdorp/ (Tennet, afsluiting fietspad)

International:

http://www.gpsies.com/ (hardloop/fietsrouteplanner)

http://www.bikeroutetoaster.com/Course.aspx (andere hardloop/fietsrouteplanner)

http://www.gmap-pedometer.com/ (nog een)

Omdat nog niemand het doet voor ligfietser en hij het zelf ook niet wil, hier is hij dan:

http://www.openfietsmap.nl

zowel in benelux-uitvoering, duitsland-uitvoering en ook nog een versie voor een groot deel van Europa. En ligfietser heeft ook nog een niet routerende versie voor wandelaars (OFM_hike) gemaakt.

Ikzelf vind **Openfietsmap **inmiddels beter dan de Onroute fietskaart van Waypoint en het afgeleide gedrocht van Garmin (beide uiteraard geen OSM) dat Garmin Fietskaart Benelux heet (de opvolger dus van de Onroute fietskaart)

PS. KPN maakt voor mobiele telefoondekking http://www.coveragechecker.nl ook gebruik van OSM

Edit: zie commentaar van BikePC, uiteraard bedoelde ik die 2 fietskaarten

Je bedoelt waarschijnlijk de Onroute Fietskaart NL en de daarvan afgeleide Garmin Fietskaart Benelux :slight_smile: ?

Ah de spoorkaart wordt genoemt, die is geniaal, die was ik vergeten. Het praktische nut is dan niet erg hoog van de spoorkaart, (dan is deze handiger http://www.treinreiziger.nl/userfiles/image/artikel/pdf/spoorkaart2011.pdf ) maar de entertainmentwaarde is top

Maar die spoorkaart blijft geniaal om al die treinen realtime over de kaart te zien rijden.

Moet overigens wel concluderen dat veel van de andere kaarten die hier nu worden genoemt ik als in mijn eerste post eigenlijk had genoemt, namelijk hier staat een heel lijstje en daar staan ze tussen: http://web.archive.org/web/20110724163408/http://www.openstreetmap.nl/content/toepassingen-in-nederland.html

Ter info, de Stichting Europafietsers zijn (zonder bronvermelding of overleg met mij) begonnen met het uitleveren van OSM kaarten (waaronder mijn Openfietsmap Benelux) op SD kaart aan hun donateurs: http://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewtopic.php?f=23&t=16837 en http://europafietsers.nl/GPS.html#kaarten en vragen daar een vergoeding voor (20 euro).

Nu hoeft men volgens de licentiebepalingen geen toestemming te vragen en mag men OSM kaarten commercieel exploiteren, maar netjes is anders. Mag ik in mijn voorwaarden opnemen dat voor dit soort zaken specifiek mijn toestemming nodig is of is dit in strijdt met de cc-by-sa licentie? Hoe zit het met de komende Odbl licentie? Kan ik mijn kaartstijl als auteursrechtelijk beschermd werk beschouwen?

Overigens heb ik al wel contact met de EF en verwacht ik dat deze kwestie binnenkort opgelost is.

Vind het wel jammer dat ze de kaarten verkopen zonder jou even te op de hoogte te stellen en heel gaaf dat ze jouw kaarten zo goed vinden dat ze deze kunnen verkopen maar ik zou dit mooie topic niet willen laten ontsporen in een licentiediscussie, dus gaarne daar even een apart topic voor openen.

Vrijwel alles op gebied van het maken van kaarten is gratis: downloads van Geofabrik, splitter en mkgmap. Op internet zijn enkele stylesheets te vinden:

  1. Radreiskarte
  2. Charlie Ferrrero
  3. Mapnik
  4. Velomap
  5. Openfietsmap

Op Velomap na heb ik alle stylesheets geprobeerd en elke stylesheet heeft een duidelijk herkenbare stijl. Er zijn verschillen: de mapnik stylesheets leveren een niet-routeerbare kaart op. Charlie Ferrero en de Openfietsmap geven geen enkele verwijzing naar auteursrecht op de site. Velomap geeft duidelijk aan dat de bedenker er zijn beroep van heeft gemaakt en de Radreiskarte stylesheet set geeft aan dat “Der mkgmap-style unter CC-BY 2.0 steht”. Gezien de duidelijk herkenbare stijl, valt de werkwijze van de auteur te herkennen en valt dus onder auteursrechtelijk beschermd werk, ook al is de basiskaart dezelfde.

Afhankelijk van wat je met de Openfietsmap beoogt, zou ik de beperking die GPStracks gebruikt, vermelden op je site:

“Deze kaart en/of stylesheet files die u heeft gedownload van Openfietsmap.nl, zijn vrij te gebruiken voor eigen gebruik. Het is niet toegestaan om deze files verder te verspreiden of commercieel te verhandelen zonder uitdrukkelijke toestemming van Openfietsmap.”

Jij kunt dan bepalen wat je ermee gaat doen als deze files wel worden verspreid.

Bedankt, heb het toegevoegd onder de downloads :sunglasses:
https://sites.google.com/site/openfietsmap/downloads

En dan ook nog even in je installatiescripts opnemen dan ben je van dat oneigenlijk gebruik hopelijk af ;).

Dan nu weer on topic

http://www.qkoortskaart.nl/

Een dergelijke beperking zou ook bij de custom files/stylesheets moeten staan. Het is een koud kunstje om, bijvoorbeeld, een Openfiietskaart Nederland op de markt te brengen op basis van de stylesheets die Ligfietser heeft gemaakt. Ook al zijn daar kleinigheden in b.v. de typ file aan veranderd. Dat zou misbruik zijn van het gedachtengoed van iemand anders, dus plagiaat.

Edit: Nogmaals, discussie over licenties, plagiaat enz. aub in een apart topic.

Hier nog een voorbeeldje van het gebruik van de Openfietsmap / OSM tbv gemeentelijke beleidsplannen: http://www.bloggen.be/dorp_neerijse/

Ook de pizzakoeriers in Keulen gebruiken de Openfietsmap: http://fahrradjournal.de/velozentrik/die-koelnpizza/

Hey ligfietser je zegt dat je immiddels contact hebt, maar op de website staat nog steeds niet, dankjewel ligfietser. (=tovenaar neem ik aan) hoe zit dat?

Voor de liefhebbers:

En ik wil deze parel ook nog een keer onder de aandacht van anderen brengen:

Deze lijst hoort als Sticky op ons forum. Dan kan iemand de lijst uptodate houden en modereren zodat er een ultieme usage lijst ontstaat.

Wat vinden jullie daar van?

Die Casperflights is schitterend. Was leuk tijdens de aswolk op IJsland. Kon je zien wat er toch nog vloog. Hoe krijg je de achtergrond op OSM, want ze vliegen echt boven google.

Oeps, Linkje te veel. Maar lijkt mij ook te doen net als de treinen site.

1 Like