aanpassing niet goed verwerkt...

In de praktijk zijn er twee soorten fietspaden in gebruik op de OFM: (verharde) fietspaden en halfverharde. Cyclepath of cycleway surface=concrete, of surface=asphalt heeft precies hetzelfde resultaat als wanneer er geen surface vermelding is, n.l. een doorlopende rode lijn (in mijn typ file een blauwe lijn). Vanwege deze reden kom ik tot de conclusie dat een fietspad verhard is als er geen surface vermelding is.

Het is een kleine moeite om surface= ? in te vullen.

Vandaag kwam ik er ook achter dat track zonder surface vermelding, wordt weergegeven als halfverharde weg, b.v. Sandebuur. Een zijweg, een zandweg, stond ook als halfverharde weg op de OFM. Daar heb ik surface=sand van gemaakt, overeenkomstig de werkelijkheid.

Toen ik via 't Pad (een schitterend schelpenpad en oud kerkepad) naar de Coendersborg fietste, volgde ik de richting naar nummer 9 . Helaas heb ik het knooppunt niet gezien, althans ik heb er niet op gelet. De Coendersborg leidde mijn aandacht te veel af:-)

Dat is waar, maar voor veel fietspaden is dat niet gebeurd. De tagging wordt in de loop van de tijd natuurlijk ook veel uitgebreider en consequenter. Toen ik begon met OSM werd het volgens mij nog niet zoveel gebruikt. Het zit bij mij derhalve nog niet zo heel erg in mijn systeem om dit ook toe te voegen. En ik wil meestal met fietsen ook nog een beetje opschieten en kilometers maken dus veel details die ik zou kunnen toevoegen sla ik over.
Heb sinds kort ook een Garmin, dus ik denk dat ik straks wel meer op surface-tags ga letten, en ook toevoegen. Het valt me met de Garmin ook sneller op als straatnamen verkeerd zijn, is toch duidelijker als het boven aan het scherm staat dan in een kaart op de weg ingetekend.

't Pad, dat is vanaf knooppunt 11 bij het Iwema steenhuis neem ik aan. Ben zelf via Jonkersvaart gefietst. Zag dat er een route via het fietspad naar de coendersborg ging, ben doorgefietst en later vanaf Marrum via het schelpenpad teruggefiets om dit knooppunt te vinden. Moet ergens naast de Coendersborg zijn waar het fietspad uit het bos komt. Ik denk dat we kunnen concluderen dat dit hier nog niet aangebracht is.

Aaanvankelijk vond ik niet belangrijk of het een verhard pad of een schelpenpad is. Op beide kun je goed fietsen. Maar afgelopen voorjaar fietste ik op een schelpenpad waarop net een nieuwe laag lag. Ik kwam bijna niet vooruit. Vanaf dat moment denk ik er consequent om bij het taggen. Een verhard pad tag ik niet en laat surface open in Potlatch. Ook met 37-622 banden met een beetje ongelukkig profiel kun je gauwer een lekke band krijgen, ook al heb je anti-lek banden. Op mijn nieuwe fiets zijn Schwalbe Citizen banden gemonteerd en enkele weken geleden had ik voor 't eerst in 15 jaar tijd een lekke band. Er is een stukje plastic in het profiel blijven steken en dat drukte door de antilek laag.

Ik fiets nu zo’n drie jaar met een Garmin Etrex Legend. Thuis maak ik een route die ik omzet in een track. Die track fiets ik. Ik let dus niet meer op bordjes. Ik kan me bij toeval herinneren dat ik nr. 09 enkele keren heb gezien toen ik via 't Pad fietste. Ik moest regelmatig van de fiets om hekjes te openen. Ik denk dat wij hetzelfde pad hebben gefietst, maar dan in omgekeerde richting. Vanaf de Coendersborg ben ik via het schelpen/grindpad naar de Jonkersvaart gefietst. Bij de Coendersborg (eigendom van het Groninger Landschap) stonden diverse borden. Wat er op stond, kan ik me niet meer herinneren.

't Pad begint inderdaad bij nr. 11 en voert langs Iwema Steenhuis. Het is een lang pad dat diverse keren wordt onderbroken door gewone wegen.

Ik beschouw een schelpenpad als verhard, in de oude traditie steen/puin/schelpen = verhard, klinkers asfalt = bestraat.

Als je over een schelpenpad fietst waarop net een nieuwe laag ligt, zak je er behoorlijk in weg. Als je in Vesting Bourtange of de Eichenallee in Lage (Duitsland) fietst en je gaat met een snelheid van 25 km per uur over de kinderkopjes, kun je je fiets daarna gelijk wegbrengen om te laten repareren.

Er is verschil in een pad dat van asfalt is of waarop een verse laag schelpen ligt. Ook is er verschil in bestrate wegen. Het is een kleine moeite om dit in Potlatch in te vullen.

Ik laat graag wat over voor anderen …

Ha Drenthe-mappers,

Eigelijk tag ik die schelpenpaden + andere rommel ertussen daar in Drenthe als surface=gravel. Je krijgt dan zo’n rood gestippeld lijntje in de OFM. Zie in potlatch ook geen keuze voor schelpen. Heeft dat het zelfde effect op de OFM?
Mattheus… herfstvakantie??

Als voorbeeld even het Mekelermeerpad bij Meppen. Mooi fietsgebied en de boel aardig compleet kunnen maken!
http://www.openstreetmap.org/?lat=52.77658&lon=6.64321&zoom=17&layers=M

Groet,
Eggie

De afsluiting is definitief, waarschijnlijk komt er een landbouwsluis, maar daar wordt ambtelijk / politiek nog over gesteggeld…

Thx, de aanpassing is dus wel goed verwerkt.

Wel apart dat het beeld bij YOURS wel aangepast is, maar de routering dus nog niet…

In Potlatch heb je geen andere keus en het effect is precies hetzelfde.

Ja deze week heb ik hersfstvakantie. Mijn vrouw had vorige week herfstvakantie. En dan zit er maar één ding op: fietsen. Mijn vrouw heeft op dinsdag een vrije dag en toen hebben we samen wat gedaan. Gisteren vroeg ze of ik vandaag alweer ging fietsen. Ja, was mijn antwoord, of wil je soms meefietsen. O nee, je moet werken. Ze zat onmiddellijk op de kast:-)

Ik heb helaas geen rekening met tags als surface=shells of erger nog ‘crushed shells’ gehouden. Ik zag ook tags in de trant van ‘surface=mix of fine gravel and sand’ o.i.d. voorbijkomen tijdens het fietsen.
Tja, dan moet je ook niet zeuren dat het niet gerenderd wordt :wink: Kortom, gewoon als gravel taggen dan komt het wel goed. Trouwens schelpenpaden, bestaan die nog als verharding?

Hier zie ik een lijstje van de tagwatch:
asphalt (8836), paved (5416), unpaved (5242), gravel (3743), sand (3315), paving_stones (2342), dirt (1780), grass (1630), paving_stones:30 (922), concrete (492), ground (463), wood (447), cobblestone (349), compacted (299), shells (127), pebblestone (84), mud (52), clay (51), loam;gravel (49), grass;dirt (40), dirt;gravel (34), grass_paver (32), earth (24), artificial (23), asfalt (19), tarmac (18), Gras, Erde (18), crushed_shells (17), fine_gravel (16), woodchips (15), crushed shells (15), brick (11), metal (10), artificial_turf (10), unpaved/gravel (9), sand;grass (9), klinkers (7), bad (6), clay;gravel (5), puin (5), concrete:plates (4), grid (4), gravel; gravel; gravel; dirt (4), square concrete tiles (4), compacted;gravel (4), concrete slabs (4), dirt;grass (4), wood_chips (3), sand; bumpy (3), tartan (3)

http://tagwatch.stoecker.eu/Netherlands/En/tags.html

Dit is mijn definitie om er een onverharde vlag aan te geven:
highway=* & surface ~ ‘.(cob|compact|dirt|earth|gr|loam|mud|peb|sand|unpaved).’ { add mkgmap:unpaved=1 }

bijv gr betekent alles met een gr erin dus tags als unpaved/gravel of gras vallen eronder. Shell staat er nog niet bij maar kan ik nog toevoegen.
wood ook?

Jazeker. In maart fietste ik bij Zandeweer over het Eppenhuistermaarpad. Daar was net een nieuwe schelpenlaag aangebracht. Noordfiets kan dat als een verhard pad beschouwen, maar het viel niet mee om vooruit te komen. Ik zakte telkens door de laag en ging over het gras fietsen. Na verloop van tijd zijn de schelpen vergruizeld en dat heb je geen last meer. Er is weinig verschil tussen vergruizelde schelpen en fijn grind. Het is dus goed om surface=gravel te gebruiken

En als er sneeuw ligt op het pad is het surface=snow :slight_smile:

Ben een aantal van m’n spijkertjes al kwijt uit m’n spijkerbanden, terwijl er toch in de handleiding staat dat je winterbanden op droog asfalt 40 km moet inrijden. :frowning: Scheelt wel in de herrie.

Dus als er echt sneeuw ligt, heb je geen plezier meer van je spijkerbanden:-)

'T Pad, Eppenhuistermaarpad … ik zie een prima samenwerking hier: ik zet de paden erin en jij voert het oppervlak in!

Het Eppenhuizermaarpad heb jij op 4 juni 2010 gemapt met als surface=shell. Jij hebt het oppervlak perfect ingevoerd. Maar toch werd het als een verhard pad weergegeven. Sinds gisteren weten we dat de OFM surface=shell niet rendert.

Toen ik daar afgelopen fietste, kwam ik niet vooruit vanwege de nieuwe schelpenlaag. Ik moest aan een verhaal denken van iemand die problemen had met de Onroute Fietskaart, zie:

http://forum.gps.nl/viewtopic.php?f=76&t=32427

Ik neem aan dat jij een beetje baalt. Je hebt het pad perfect getagd, maar door mijn (officieel foute) tag surface=gravel, wordt het pad goed weergegeven. Het pad is inmiddels alweer aangepast door GiantJohan. Waarschijnlijk heeft hij de ligging aangepast.

Ik kan dat zo aanpassen zodat surface=(crushed_)shell(s) in een volgende updates gewoon als ‘onverhard fietspad’ worden gerenderd.

Als surface één van deze termen bevat (ash|bad|clay|cob|compact|dirt|earth|erde|gr|loam|mud|peb|sand|shell|shotter|stone|rock|turf|wood|unpaved) zal het als onverhard worden beschouwd.
Heb er nav de tagwatch ook nog een aantal (bad, clay, rock, wood) aan toegevoegd.
Btw highway=cycleway met onverhard worden op de OFM niet vermeden bij onverharde wegen vermijden; onverharde (bos)paden met bicycle=yes (bijv mtb routes door het bos) wel.

Dat heet dus taggen voor de renderer Mattheus, beter is het om de renderer (OFM in dit geval) aan te passen ipv de tags op OSM.
Volgens mij wordt het nu wel erg off-topic.

@Ligfietser: 'k heb bovenstaande even uitgeprint en boven de compuiter gehangen. Lijkt me wel handig als geheugensteuntje.
'k Zal als ik een schelpje tegenkom op het pad voortaan taggen als shell(s) o.i.d. Rond Dordt vind je die trouwens niet zoveel.
Ben voorlopig even bezig met wat opruimwerkzaamheden voor het Groene monster rond Dordt en een nieuw natuurgebied op het zuiden van het eiland.

De discussie over de verharding van fietspaden gaat hier verder.

Gisteren en vandaag heb ik mijn camera meegenomen om de knooppunten die ik tegenkwam, te fotograferen zodat ze goed op de OSM komen. Gisteren heb ik er 5 gevonden en vandaag 18. In sommige streken zullen de knooppunten goed voldoen, maar in andere gebieden helemaal niet. Rondom Eppenhuizen zijn de knooppunten redelijk compleet, maar de verwijzingen zijn onlogisch. Bovendien zijn ze te krenterig met borden geweest. Vanaf 11 ga je richting 12. Onderweg geen enkele verwijzing naar 12 en bij toeval ontdekte ik dit knooppunt bij de Meedstermaarpad. Er was een gat gegraven naast het pad net voorbij Zandeweer. Staat er een bord bij: verboden harder te rijden dan 30km per uur: het is een fietspad! In de buurt van Appingedam zijn ze bezig met de knooppunten. Sommige palen staan er, maar de bordjes moeten nog worden gemonteerd.

Wellicht dat er nog extra bordjes worden geplaatst in de gebieden waar de bordjes compleet lijken. Als je een tocht wilt fietsen zonder kaart, maar met alleen knooppunt nummers, verdwaal je gegarandeerd.