Corine Landcover, Suomi

Hifisti kävisi paikan päällä katsomassa yltääkö metsä rantaan asti vai onko välissä kalliota/niittyä/pensaita/kosteikkoa :slight_smile:

Metsän piirtyminen veden päälle Garmin-kartassa on tosi harmillista vesilläliikkujan kannalta. Corine-aineistossa on varsin usein pikkusaarten päällä vain yksi iso metsäpläntti, jolloin koko vesialueen kuva muuttuu täysin todellisuudesta poikkeavaksi. Itselläni on ollut jopa navigointivaikeuksia (GPS:n kanssa!) alueilla, joihin on lisätty Corine-tiedot. Tällaisten korjaaminen OSM:iin on kyllä iso työ – vallankin, kun Mapnik näyttää tällaisissa tilanteissa vettä (niin kuin pitääkin), joten virheiden paikallistaminen ei ole helppoa Olisiko Garmin-kartan muodostajaa mahdollista muuttaa tällä kohdin toimimaan Mapnikin tavoin?

Minulla on sellainen käsitys, että eri Garmin-laitteet piirtävät alueet eri järjestyksessä. Piirtojärjestykseen ei voi täysin vaikuttaa, ja siksipä päällekkäisiä alueita pitäisi välttää. Valittaako Keep Right! päällekkäisistä alueista? Ainakin JOSMin validaattori huomauttaa niistä.

Yksi mahdollinen ratkaisu olisi jättää corine-alueet kokonaan pois Garmin-kartalta tai erottaa ne omaksi karttatasokseen, jonka saa tarvittaessa näkyviin. Pyöräillessäni ja kävellessäni en ole koskaan kaivannut kartalle muita alueita kuin vettä ja joskus harvoin rakennuksia. Tarvitseeko joku metsikköjä ja muuta mobiilikartalle? Tietokonenäytön isoon karttaan niistä toki tulee mukavasti väriä, mutta minusta tuntuu, että hitaalla mobiilivekottimella alueet vain turhaan hidastavat kartan piirtymistä.

Muuten, Kärkölässä päin joku on rikkonut kaksi isoa Corine-multipolygonia ja yhden maatilan. Olen odotellut, että joku muu korjaisi niitä, kun en tarkkaan tiedä, millaisia alueet ovat alun perin olleet. Sieltäpäin on kyllä Bing-kuviakin.

Keep Right! ei näytä valittavan tällaisista alueista (esimerkiksi monta saarta kattava Way 105284462 ei aiheuta ilmoitusta millään zoomitasolla, esim. http://keepright.ipax.at/report_map.php?zoom=14&lat=60.2898195&lon=24.7866063)).

Henkilökohtaisesti en kaipaa Garmin-kartalle sen kummempaa tieoa maankäytöstä kuin mikä on maata ja mikä vettä.

Anteeksi! Tuo keep Right! -linkki jäi ajattelemattomuuttani päivittymättä. Linkin pitänekin olla http://keepright.ipax.at/report_map.php?zoom=15&lat=62.62488&lon=28.30622&layers=B00T&ch=0%2C30%2C40%2C50%2C60%2C70%2C90%2C100%2C110%2C120%2C130%2C150%2C160%2C170%2C180%2C191%2C192%2C193%2C194%2C195%2C196%2C197%2C198%2C201%2C202%2C203%2C204%2C205%2C206%2C207%2C208%2C210%2C220%2C231%2C232%2C270%2C281%2C282%2C283%2C284%2C291%2C292%2C293%2C311%2C312%2C313%2C350%2C380%2C20%2C300%2C360%2C390&show_ign=1&show_tmpign=1

Karttatiedostosi on sopivan pieni, koska siinä ei ole turhaa tietoa. Ne, jotka tarvitsevat metsikköjä (marjastajat, sienestäjät, metsästäjät), voivat imuroida pohjoismaisen karttatiedoston osoitteesta http://www.aighes.de/OSM/index.php tai maksullisen kartan.

Tuota… onko kellään tarkoitus edistää tätä?

Ikävän näköinen tuo Suomi, kun vain kaakkoisneljännes on metsää, muut aavikkoa. Ja tilanne on pysynyt samana jo puolisen vuotta.

.

Itse kyllä kannatan projektin edistämistä. Jossain korvessa data yhteydet kieltämättä saattavat olla aavistuksen hitaampia, jolloin kartta ei piirry riittävän nopeasti mobiili laitteille. Tässä asiassa itse ajattelen kuitenkin tulevaisuuteen. Kaiken aikaa lisätään kapasiteettia datasiirtoon, joten 5-10 vuoden päästä tilanne saattaa olla aivan eri. Lisäksi aika monet karttaohjelmat käyttävät offline karttoja, joten datasiirto ei niitä liiemmin häiritse.

Contour merge -niminen josm plugin muuten ihan näppärä noitten alueitten käsin korjailuun:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/ContourMerge

Vielä kun olisi semmoinen työkalu, millä voisi sanoa “vähennä tästä alueesta A tuo toinen alue B” niin olisipas näppärää. Mutta semmoista ei taida olla?

Kuin myös.

Irlantilaiset ovat toteuttaneet asian siten, että ovat luoneet aineistosta karttapalvelun, jonka voi ottaa JOSM:in pohjaksi: http://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-ie/2011-October/000461.html

Katselin tuota Corine aineistoa ja koetin päätellä kuinka sitä on aikaisemmin viety.

Semmoisen havainnon tein, että näyttäisi nuo Corinen aineistot (v15: http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/clc-2006-vector-data-version-1)) irvestelevän. Tuolla Itä-Suomessa (31,63) virhe 30 metrin luokka. Siis metsäkuviot 312 ja 313 ovat kaiketi oikeassa paikassa ja muut sitten pielessä. Sama tuntui esiintyvän Länsi-Suomessakin.

Jeps, ennen ja jälkeen koordinaatistonmuutosten, joten siitä asia ei nyt johdu.Pitää joku siirto tuohon aineistoon kaiketi tehdä.

Mietin prosessiksi seuraavaa:

  • Shape-tiedostoista pilkotaan sopivan kokoisia paloja, esimerkiksi 0.2 astetta (ogr2ogr)
  • Yhdistellään nuo eri luokat yhteen shape-tiedostoon (ogr2ogr)
  • Muunnetaan shape-tiedosto OSM-muotoon (muunnettu polyshp2osm.py -työkalu)
  • Avataan OSM-tiedosto JOSM:issa, tehdään visuaalinen tarkastelu ja ladataan aineisto OSM:iin.

Tuota viimeistä kohtaa lukuunottamatta homma on aika lailla yhden miehen hommaa. Jonka siis voin tehdä. Sitten tuo JOSM-työskentelyssä tarvitaan enemmän vapaaehtoisia.

Jotenkin tuntuu, että samanlaista toimintatapaa voisi harkita myös MML:n aineistojen sisäänluvussa.

Corine päivitetään tänä vuonna. Mitenkäs aiot ottaa sen huomioon?

Ai niin, siis että 2000, 2006, 2012. Hmm, eiköhän tuon ehdi päivittämään, ottaa MML:n aineistot sisään ennen kuin tuo 2012 aineisto on ladattavissa…

Sikäli kuin olen viime aikoina jo tuodun aineiston alueella karttaa muokannut, on käynyt aika ilmeiseksi että tuo corine-aineisto on yleistetty varsin pienimittakaavan karttoja varten. Useimmiten niin, että pitää leikata corine-datasta pala pois ja piirtää kokonaan uusiksi se alue, landsatistakin saa yleensä “parempaa”, ja jos alueelta on tarkempaa ilmakuvaa saatavilla, corine-alueet halkoo peltoja, metsiä ja asuinalueita aika mielivaltaisesti. Ts. alkuperäisaineisto ei ole helposti osm-käyttäjien ylläpidettävissä, joka on ollut yksi ohje hyvään importtiin.

Myös: olisi käytäntöjen mukaista meilata Imports-postituslistalle ennen mitään ulkopuolisten aineistojen tuontia.

Oma tarkoitukseni olisi korjata tuo vajaaksi jäänyt tiedon lataus. Aika karun näköistä kun tuota Corinen metsää on vain 1/4 osa Suomesta.

En nyt tästä Corine aineistosta ajatellut lähettää viestiä tuonne Imports-listalle. Asiaa lienee siellä käsitelty aika perusteellisesti aikanaan. Mutta ehkä minun olisi hyvä vääntää tuollainen Corine Finland Import -sivusto (in English), niin asiat on siten paremmin dokumentoitu.

MML:n aineiston latauksista laitoin nyt viestin Imports-listalle.

Lievästi mennyt aikaa turhanaikaiseen työntekoon ja konferenssien virittämiseen. Noh, nyt sain kuitenkin testattua hieman pidemmälle tuota Corine-datan importtia.

Koetin samalla jo miettiä kuinka tuota MML:n aineistoa sitten käsiteltäisiin.

Pääpiirteittäin prosessi menee siten, että otetaan tuo Corine Land Cover aineisto, luokitellaan se vastaamaan suomalaista maisemaa ja suunnilleen yhteensopivaksi muiden Corine importtien kanssa. Sen jälkeen poistan Corine:sta ne alueet, jotka leikkaavat jo olemassa olevaan OSM-aineistoa.

Tuloksena on sitten kaksi monikulmioaineistoa / käsittelyalue (tässä tapauksessa puolen asteen ruudut). Toisessa on alueet, jotka eivät leikkaa nykyistä OSM aineistoa ja toisessa leikkaavat alueet. Ensin mainitut olen ajatellut importoida turvallisin mielin bulk_load:lla. Jälkimmäiset vaativat “ihmistyövoimaa”.

Voin laittaa esimerkkejä jonnekin verkkoon, jos kiinnostuneita on.

Muuten ajattelin “korjata” tuon Suomen maankäytön tässä lähiaikoina.

Ei nyt suoraan liity itse importointiin. Pohdin lähinnä sitä, että Corine -aineisto on jo useamman vuoden ikäistä ja esim. jokin alue on merkitty avaimella natural=scrub. Muutamassa vuodessa pöpelikkö ehtii kasvamaan puustoksi. Missä menee raja, jossa pöpelikkö on entinen eli metsää?

Löysin joukon tällaisia pisteitä Mikkelin Anttolan lähistöllä. Poistin niistä muutamia, oletin niiden kuuluvan “pieleen menneeseen” importointiin (2011-03-15, muutossetissä (tjsp) 7563364, kommenttina Corine 2006 Test Import 6261N 2728E section A2 Mixed forest)

Puuston kasvu Suomessa on sen verran hidasta, että en nyt olisi tuosta skrubusta niin huolestunut. Pikemminkin tietysti se, että hakkuita tehdään sen verran paljon, että metsästä tulee nopeammin scrubua (tai jotain muuta).

Joka tapauksessa tuo aineisto vain täydentää tuota Suomen OSM:ia maankäytön osalta. MML:n aineistoista ei suoraan tule tälle korvaajaa. Mielestäni voidaan tehdä sellainen oletus, että tuota Corine aineistoa ei Suomen OSM:sta löydy enää vuoden 2013 jälkeen (optimistien mukaan vuoden 2012 jälkeen :wink:

Juuri nyt en rupea ajoa tekemään, kun löysin tarkastelussani vielä yhden puutteen tuosta ajostani. Mutta lähipäivinä. Kantaan vienti vienee 36 - 72 tuntia. Ehkä.

Jos katsoo vaikka tätä kohtaa Bingin kuvia vasten, niin huomaa, että ei puiden pituus kyllä ole suurin huolen aihe.
http://www.openstreetmap.org/?lat=62.75703&lon=25.38504&zoom=15&layers=M

Corine on hyvä aineisto, mutta se on tehty ihan muuta käyttöä varten, ja OSM:ssä tavoitellaan parempaa erottelukykyä
“The choice of scale (1:100.000), minimum mapping
unit (MMU) (25 hectares) and minimum width
of linear elements (100 metres) for CLC mapping
represents a trade-off between production costs and
level of detail of land cover information”

Todellisten optimistien mukaan OSM:n sisältämän tiedon laatua parannetaan jo maaliskuussa 2012 perumalla kaikki vanhat Corine-tuonnit, mutta realististen pessimistien mukaan niin ei tule tapahtumaan, koska OSM:iin halutaan värejä, mikä sinänsä on ihan ymmärrettävä mielihalu.

Jos itse piirtäisin karttaa Mapnikilla niin kokeilisin sujauttaa jonkun maankäyttöteeman mukaan väritetyn rasterikartan kaikkein alimmaiseksi tasoksi suoraan tiffistä. Tiffin taas voisi tehdä alkuperäisestä Corine-aineistosta, kun mitään tarkempaa ja vapaata ei taida olla saatavilla. Siellä, missä OSM:ssa olisi maankäyttötietoa, pohjarasterin päälle piirrettäisiin alueet sen datan perusteella. No, vaikka systeemi toimisi, niin se ei toimisi keskus-OSM:ssa, joten kannustetaan Pekkaa tekemään importti hyvin, eli niin, että se on helppo perua.

Hommaa riittää jatkossakin, suurin osa Suomen 55648:sta järvestäkin on aika huonosti paikallaan. Otetaanko ne kaikki pois ja korvataan tarjolle tulevilla 221842 paremmalla järvellä?

Olen samaa mieltä Corinen käyttökelvottomuudesta OSM:ssä, yksi mielenkiintoni alla olevista alueista kun joutui Corine-tulvan alle ja sen jälkeen maankäytön piirtäminen Bingin tai gps-jälkien perusteella on ollut käytännössä lähes mahdotonta. Omalta kohdaltani mm. pari järveä on nyt odottamassa sitä, että mulla on riittävästä aikaa muokata niitä ympäröiviä Corine-monikulmioita riittävästi, jotta saan kyseisten järvien muodot sovitettua reilaan.

Mielestäni Corine-monikulmiot ovat turhauttavia muokattavia ja ärsyttävän yleistettyjä, eivätkä niin muodoin käyttökelpoisia OSM:ssa ja toivon ettei Corinea yletettäisi ainakaan Lounais-Hämeeseen, missä yritän hiljalleen kotiseutuani piirtää kartalle.

edit:
ps. Ei sen vihreän värin pitäisi olla mikään itseisarvo joka ajaa kartan muokattavuuden ja luotetttavuuden ohi.