Groene monster

Ik ben nu bezig met 12 a en b ( http://3dshapes.openstreetmap.nl/?zoom=11&lat=53.04224&lon=6.62457&layers=B0FFFFT ). Het opschonen van dit gedeelte, wat onder andere bestaat uit de dubbele landuse/water verwijderen etc. doet DTeelde (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/3dShapes/Landuse_import#Stap_3:_Opschonen). Als Jan het gedeelte van 12 c en d wil doen is dat heel prettig. Ik zal deze tiles als volgende stuk aanpakken, wordt denk ik ergens volgende week. Dan ga ik daarna wel verder naar het oosten.
@fsteggink. Ik heb de eerste 120 km op mijn racefietsje er al weer opzitten.

Ok, ik wil het wel proberen, maar ik ben vast nog wel hulp nodig.
De stukken 12 Bn1 en Bn2 hebben mijn interesse ook, daar heb ik dertig jaar gewoond.
Ach, eerst maar niet te veel hooi op de vork.

Die 12bn1/2 zijn natuurlijk ook de stukken waar DTeelde het bekendste is. Is natuurlijik de plek waar hij nu woont :wink:
Als ik die c/d stukken erin heb zal ik wel even aangeven wat ik zelf doe. Dat is opzich noch weer vrij minimaal, alleen de dubbele landuse/water eruit proberen te halen.
Er is op basis van 3dShapes/tracks/AND/Bing natuurlijk veel meer te corrigeren/toevoegen. Van heel veel objecten heb je dan 2,3 of 4 verschillende databronnen.

Groeten Theun,

Ik vind het allemaal goed.
Zolang hij maar de juiste benaming weet te geven aan de kantine van de Pieler boys in Hieken.

Hoi,

Ik zie dat de waddeneilanden ook nog niet met een kleurtje “besmeurt” zijn door het groene monster.
Ik wil wel met Ameland en Schiermonnikoog helpen, omdat ik daar al eens de kwelders en het strand gemapped heb en ik zag dat 3dShapes daar geen handige indeling heeft.

^^ Ze zaten wel al ooit in de planning, maar die liep toen ietsjes anders dan gedacht.

Geen handige indeling? Wat bedoel je daarmee?

Helpen kan zeker, maar weet wel dat de stukken langs de kustlijn, en zeker die met kwelders en schorren, lastig en bewerkelijk zijn. We kunnen eventueel met interimbestanden werken, zodat we ze voorbereiden, jij er overheen kunt lopen in JOSM en dan terugstuurt om te importeren.

Het groene monster? Que?

Het groene monster = de import van de 3dShapes landgebruik data

Als je naar Schier kijkt, zie je nergens een kustlijn en is er geen verschil tussen strand en wad. Ook mooi dat de slenken (geul voor de afwatering van de kwelder) op land getekend zijn en dan ineens stoppen waar je nog veel meer water verwacht.

Dat is omdat die kreken daar overgaan in de zee. Zee en grote rivieren zitten niet in 3dShapes.

Dat strand is inderdaad jammer. Dat is langs veel stukken van de kustlijn zo. Gelukkig dat we nu lufo’s hebben om dat te verhelpen.

In de dataset zijn er volgens mij wel verschillende shapes voor het wad en het strand, zijn in 3dShapes wel van hetzelfde type, vandaar dat het één vlak lijkt. (Is tenminste zo voor Rottumeroog en Rottumerplaat).
Ik zal wel proberen Ameland en Schier er in te krijgen, voordat ik Drenthe verder afmaak.

Theun,

Ik heb een half jaar op Rottumeroog doorgebracht, dus weet erg goed hoe het eiland eruit ziet. Als jij begint aan Rottumeroog zou ik het erg op prijs stellen als je mij op de hoogte houdt. Ik kan je ook zeker advies geven hoe het er daar uitziet. Het is namelijk een erg dynamisch eiland en waarschijnlijk is 3dShapes verouderd. Ik heb aardig wat gps-tracks van de hoogwaterlijn.
Hetzelfde geldt voor het iets zuidelijker gelegen eiland Zuiderduin.

Michiel

Ik wil nog een tip geven over het opschonen van alles met de tag natural=water. Rivieren, kanalen en andere waterlopen zijn in 3dShapes meestal “vijvers” van ~1km bij ~10m. Ga alsjeblieft niet alle stukken water met de naam van de waterloop taggen.
Ten eerste is het resultaat lelijk op de kaart: Namen die op rare plaatsen verschijnen en altijd horizontaal staan. Waarschijnlijk wordt er nu gezegd dat we niet voor de renderer mappen. Juist, en dat is mijn tweede punt: Gebruik waterway={river, drain, stream, canal}. Naar mijn mening is dat qua mapping netter, maar ook het resultaat op de kaart is netter.
Om een voorbeeld te geven: Ik heb een tijdje geleden het Damsterdiep van Groningen naar Delfzijl als een way (van ~20km) in OSM gezet. Je zou verwachten dat er dan ergens halverwege (voor de kenners: bij Ten Post) eenmalig de naam verschijnt. Voor canal is dat helaas (nog) zo (kijk maar naar het Eemskanaal dat parallel verloopt), maar voor de anderen schijnen de regels recent aangepast te zijn.
Damsterdiep Inzoomen en het verschijnt nog vaker.

Ik vermoed dat de rendering rules pas sinds kort aangepast zijn, in de SpeedLayer wordt het Damsterdiep nog niet op deze manier gerenderd.

Vooral de vroegste water-imports hebben dat zo gedaan. Ik zelf heb de naam niet op de hele korte stukken (onder bruggen) gezet, maar alleen op de langere stukken. Dat zorgt in ieder geval niet voor een al te erge namenbrij op die plekken.

Bij de huidige imports wordt wel al vaak de waterway=* tagging gebruikt door ons, door een lijn te trekken door het water, en de natural=water omtrek naamloos te laten. Zie bijv. hier.

inmiddels bedekt de groene tsunami bijna heel nederland.

ik ben benieuwd wie er nu nog mee bezig is en hoe het gaat?

vorige week waren er trouwens 2 mensen van Object Vision bij de Amsterdamse mappersbabbel aanwezig en ze waren erg trots op de voortgang.

Ik heb een paar riviertjes ook aangepast om de kaart te verlossen van die steeds herhaalde namen. Ze stonden nl. ook bij de stukjes onder de bruggen langs de Beerze.

Om mij (nu) onduidelijke redenen ben ik de waterway=* lijn gaan vastknopen aan de natural=water omtrek bij bruggen, daar knippen en geen naam op het stukje onder de brug zetten (anders liep de naam soms toch door de bruggen). Nadeel is dat de naam nu terugkomt op elk stukje tussen twee bruggen (bug or feature?) Is dat eigenlijk nodig of nuttig? Of is de voorkeur om één lange lijn te trekken.

Op talk-gb las ik onlangs (Peter Miller, ITO) dat men de omtrek liever zag als waterway=riverbank i.p.v. natural=water. Ik las op talk-nl (LDP) dat dat niet te prefereren is en heb ik het gelaten zoals door 3DShapes gemaakt.

Ik heb ook niet getagd met boat=* omdat ik niet weet of die riviertjes navigeerbaar zijn (en met wat: ik zie toch kano’s op de Linge). Wat is de gewoonte?

Tot slot: hoe geven we aan dat een riviertje onder een kanaal gaat met een duiker (sifon) / onderleider? (Beerze/Wilhelminakanaal/Groote Beerze) Het is eigenlijk geen culvert (en zeker geen tunnel=culvert) omdat het die vorm niet heeft. Maar waterway=culvert lijkt op Mapnik het beste te renderen; andere opties geven geen correcte beeld.

¿Euh? Dat moet je dus juist niet doen. Dat een renderer de naam van water weleens onder andere objecten laat verdwijnen is in het geheel niet belangrijk voor de eigenlijke data. Een lange lijn is wat mij betreft de aangewezen manier.

Ach ja, andere landen/personen, andere invalshoeken. Helaas soms diametraal verschillend, maar dat is dus (niettegenstaande de mening van enkele anderen hier/op de mailinglist) de charme van OSM.

Mijn argument: waterway=riverbank is overbodig. Het is een vlak met water zoals natural=water dat net zo goed is. Het feit dat het een rivier is zit al in de lijn erdoorheen. Of andersom: Wat doe je dan met kreken/beken/kanalen die je òòk met de omtrek kan tekenen? waterway=canalbank/ditchbank/drainbank/creekbank? Kul natuurlijk (IMHO).

Ik ben bang dat ik vanaf gisteren de enige nog ga zijn die ermee bezig gaat zijn. De gebieden waar mijn collega-importeurs zich op hadden gestort zijn allemaal al klaar. Ik ben meer bezig geweest met de kaartrendering (mapnik). Plus dat ik nu eigenlijk niet kan editen (corrigeren van geïmporteerde data), omdat ik nog geen ja/nee heb gezegd op de licentie.

Leuk om te horen. :slight_smile:

Ze zitten zelf niet hier of op de mailinglist?

Tja. Ik weet ook niet meer waarom dat me een goed idee leek.
Tzt, zal ik het repareren.

Verder meningen over duikers (d.w.z. een sifon)?

culvert