Meehelpen om de kaart nog beter te maken? Kijk hier...

Ook jij kunt meewerken om de gratis Friestalige kaart aan te vullen en te verbeteren. Dat kan op verschillende manieren.

Let op: Het kan tot 48 uren duren, afhankelijk van hoe vaak de betreffende delen van de kaart bekeken worden, voordat een wijziging op de kaart zichtbaar is.

Mogelijkheid 1, meld het hier op het forum
Vermeld uw wijziging of aanvullingen in dit topic.

Verkeerde naam:
Dan willen we graag het volgende weten: het node-id, de foute naam, de goede naam en de normale naam van de stad of dorp.
Zoek het node-id op in deze lijst.

Nieuwe naam:
Kijk eerst even op namenlijst en zoek met ctrl+f of de naam er misschien toch staat, soms verschijnt de naam namelijk pas als je verder inzoomt op de kaart. Staat de naam daar niet bij dan willen we graag de normale naam, carnavalsnaam en de longitude en latitude weten. Ga met je muis op locatie van de stad of dorp staan, de longitude en latitude staan dan rechtsonder op de kaart.

Mogelijkheid 2, Straat-, water- of gebied-naam zelf wijzigen of toevoegen
Dit kan het beste met de online editor Potlatch welke redelijk simpel te bedienen is. Kijk hier voor een algemene handleiding.
Doe de volgende stappen om bijvoorbeeld een straatnaam te wijzigen:
Stap 1: Registreer jezelf bij OpenStreetMap.
Stap 2: Ga nu naar tabblad ‘View’ om de kaart te bekijken.
Stap 3: Selecteer het gebied waarin de te wijzigen straat ligt door
3a: Zoom in totdat de straat beeldvullend zichtbaar is of
3b: Zoek op de straatnaam in het zoekveld dat links op de pagina weergegeven wordt.
Stap 4: Klik op het tabblad ‘Edit’, nu zal de online editor geopend worden en automatisch inzoomen op de straat die bewerkt moet worden. Wacht even (tot ongeveer 30 sec.) totdat de wegen e.d. geladen zijn.
Stap 5: Klik op ‘Start’, nu kun je gaan bewerken.
Stap 6: Klik op een onderdeel van de weg welke je wilt wijzigen (de meeste wegen bestaan uit meerdere ‘segmenten’). De eigenschappen (tags) van de weg worden nu onderin weergegeven.

Stap 7: Om een nieuwe Friese naam toe te voegen:
7a: Klik op het ‘+’ teken, er zal nu een nieuwe tag aangemaakt worden.
7b: Een tag bestaat uit twee delen: een ‘key’ (sleutel) en de bijbehorende ‘value’ (waarde). Type als sleutel ‘name|fy’ in en voeg de juiste Friese naam in als bijbehorende waarde.

Stap 7: Om een Friese naam te wijzigen:
7a: Er staat dan een tag die ‘name|fy’ heet en waar achter de verkeerde Friese naam gegeven is. Klik nu de verkeerde Friese naam aan en vul de juiste naam in.

Stap 8: Klik op een ander onderdeel van de weg welke aangepast moet worden.
Stap 9: Herhaal stap 7 en 8 voor alle betrokken segmenten van de weg.

Herhaal stap 8 en 9 voor elk onderdeel van de weg die aangepast moet worden. Toets ‘ESC’ wanneer je denkt dat het niet helemaal goed gaat.

Mogelijkheid 3, Plaatsnamen zelf wijzigingen of toevoegen
Algemene stappen.
Stap 1: Registreer jezelf bij OpenStreetMap.
Stap 2: Download het programma (JOSM) waarmee de kaart gegevens bewerkt kunnen worden.
Stap 3: Het bewerkings programma heeft Java nodig om te kunnen werken. Installeer Java als je dat nog niet hebt.

Naam van een plaats toevoegen/wijzigen:
Step 1: Download de lijst met alle steden, dorpen en gehuchten van Nederland en bewaar deze op je computer. Het downloaden kan even duren.
Stap 2: Start JOSM en laad de hierboven genoemde lijst.
Stap 3: Zoek nu in JOSM (met CTRL-F) bijvoorbeeld op de naam welke niet goed geschreven is of waarvan de vertaling nog niet aanwezig is.
Stap 4: Selecteer de juiste locatie uit de lijst van je search, want er zijn soms meerdere locaties met dezelfde naam in Nederland, en klik op het plusje net onder alle gegevens van de node. Op de eerste regel van de popup-box die dan verschijnt moet je “name:fy” invullen (‘fy’ is de internationale afkorting van Fries) en de tweede de Friese naam.

Laatste stap: Ben je klaar met je wijzigingen dan kun je de wijzigingen uploaden naar de server door CTRL+SHIFT+U, of door op het upload icoontje te klikken in de toolbar (grijs blokje met een groen pijltje omhoog).
**
Opmerking 1:** Zodra je JOSM voor het eerst opend wordt je ook gevraagd je inlog gegevens in te voeren, dit zijn de gegevens waarmee je bent geregistreerd in de stap 1.