Karttadataa avoimeen käyttöön?

Kuka osaisi suomentaa tämän uutisen niin että mitä se tarkoittaa openstreetmapin kannalta?
http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article528217.ece

Ei välttämättä mitään. Rivien välissähän sanotaan, että edelleen aineistosta pitäisi voida nyhtää rahaa. Arvaan, että aineistoa voi jatkossa vapaasti selata Maanmittauslaitoksen palvelimelta joihinkin käyttötarkoituksiin mutta sitä ei saa jäljentää. Voimme toki salaa toivoa, että käyttöehdot sopisivat OpenStreetMapin kanssa yhteen. Ehkä joku meistä voisi olla asian tiimoilta Maanmittauslaitokseen yhteydessä?

Ortokuvilta editoimistakin kannattaisi kysyä. MML:n kannalta olisi varmaankin helpompaa, jos olisi jokin konkreettinen taho, jonka kanssa sopia.

Samaten voisi ruinata korkeuskäyriä edes jollain tarkkuudella, sillä niistä olisi kovasti apua pyöräily- ja vaellusreittien suunnittelemisessa. Tarkemmat korkeuskäyrät voisivat edelleen pysyä maksullisina.

Tosiaan, kyllä tähän yhdistysten luvattuun maahan jokin OSMankäämiyhdistys mahtuisi. Näköjään on jo ProGIS ry, mutta olisiko tällainen pääosin itseoppineiden amatöörien poppoo tervetullut paikkatietoalan ammattilaisten yhdistykseen? Sivuilla kyllä kovasti hehkutetaan yhteistyötä.

Toivottavasti sitä, että aletaan tosissaan miettiä, kuinka OSM:n paikkatietoja voidaan käyttää yhdessä muiden aineistojen kanssa ilman, että kaikki imetään ensin sisään OSM:n puolelle. Alkaa näyttää siltä, että OSM:kin vapaampia aineistoja on kohta tarjolla yllin kyllin, myös sellaisia, joita niiden tuottaja pitää ihan hyvin ajan tasalla. Korkeuskäyrät nyt esimerkiksi näyttävät vievän levyllä tilaa 7,72 gigatavua, ei olisi ollenkaan pelkästään kiva, jos joku lämäyttäisi ne jonain päivänä niiden mahdollisen vapauttamisen jälkeen OSM:iin.

Yksi myönteisen oloinen ratkaisu tähän on vireillä oleva OSM-lisenssimuutos, joka toivottavasti tässä suhteessa asioita edistää. Nythän on kai varsin epämääräinen tilanne sen suhteen millä ehdoilla OSM-dataa voidaan käyttää muiden aineistojen kanssa.

Korkeuskäyrät ovat tietysti vain yksi sivujuonne mutta sellainen asia, jota maallikon on käytännössä mahdotonta kartoittaa.

Käsittääkseni nykyinen OSM-lisenssi kieltää muulla tavalla lisensoidun aineiston yhdistämisen karttaan. Korkeuskäyrät tuskin olisivat muutettavissa nykyisen OSM-lisenssin alaiseksi, joten nykytilanteessa käyttäjän pitäisi itse ladata korkeuskäyrät ja OSM:stä muodostettu kartta ja yhdistää ne itse. Näin muodostettua yhdistelmää ei saa levittää edelleen. (Vastaava tilanne on, jos linkitetään jokin GPL-ohjelma OpenSSL-kirjastoon. Tulosta saa käyttää mutta ei jakaa edelleen.)

Ei minustakaan olisi mitään järkeä siinä, että korkeuskäyrät lisättäisiin OSM-tietokantaan. Ainakin ne pitäisi lisätä erillisenä tasona tai erilliseen tietokantaan, niin etteivät ne turhaan hankaloittaisi kartan muokkaamista. Korkeuskäyrien voitaneen hyväksyä olevan vähän pielessä ja jäljessä. Jos sieltä jokin moottoritien meluvalli puuttuu, niin siitä ei ole suurta haittaa, koska sen yli ei olisi muutenkaan kulkua.

Tähän korkeuskäyräasiaan helpoin jo nyt toimiva ratkaisu olisi, että Maanmittauslaitoksen palvelimelta voisi ladata käyrästön yleisimmin tarvittavissa muodoissa. Me voisimme vaikka jakaa skriptiä, joka hakee wgetillä valmiiksi tehdyn Garmin-tiedoston ja yhdistää sen sitten OSM-pohjaiseen Garmin-tiedostoon. Vastaavasti muillekin karttamuodoille. Samaten OpenCycleMapin ylläpitäjiin voisi olla yhteydessä ja kysyä, missä muodossa he voivat käyttää korkeuskäyriä. Nythän OpenCycleMap näyttää epätarkkoja SRTM-käyriä aivan eteläisimmässä Suomessa.

Jos tietoja ollaan tosissaan avaamassa, niin viewfinderpanoramas.org saattaisi olla kiinnostunut korkeuskäyristä public domain -ehdoilla. Se perustuu SRTM:ään, mutta Suomen osalta aukkoja on paikkailtu käsittääkseni venäläisten mittausten perusteella. Tarkkuus hävinnee selvästi laserkeilaukselle.

Olisi myös mukava saada kaiken maailman metsäpolut ja maankäytöt jollain tavalla käyttöön. Tarkistamatta en kuitenkaan lisäisi niitä OSM-tietokantaan. Esimerkiksi kevytliikenne.ytv.fi osaa reitittää jotain polkuja pitkin Nuuksion erämaassa osittain Vihdin puolella, ja ainakin yksi polku oli reilusti väärässä paikassa. En tiedä, kuinka suuri ongelma on Suomessa, mutta JOSM-dev-listalla joku taisi jonkin aikaa sitten nurista, ettei aineiston tuontia saa tehdä liian helpoksi, kahdestakin syystä: mahdolliset tekijänoikeusrikkomukset (joku voisi tuoda lisenssiltään epäyhteensopivaa aineistoa) ja pelko siitä, ettei kukaan ylläpidä tuotua aineistoa.

MML:n aineistot ovat olleet ladattavissa jo jonkin aikaa:
http://www.maanmittauslaitos.fi/tiedotteet/2011/01/kartta-aineistoja-nyt-saatavilla-vapaaseen-kayttoon-0
Lisenssi vaikuttaa liian rajoittavalta OSM:n käyttöön:
http://www.maanmittauslaitos.fi/node/6417

Vai mitä mieltä olette?

Lisenssi vaikuttaa CC-BY-SA:n tapaiselta. Aineistoa voisi ehkä (en ole lakimies) lukea nykyisen CC-lisenssin mukaiseen OpenStreetMapiin, mutta lisenssimmehän on muuttumassa ODbL:ksi. Aiheeseen liittyy wiki-sivu Cannot import CC BY-SA licensed data.

En ole minäkään lakimies. Lisenssiehdoissa (http://www.maanmittauslaitos.fi/node/6417) on maininta:

“Aineistoa käytettäessä on aineiston tai sitä sisältävän tai hyödyntävän palvelun yhteyteen liitettävä maininta alkuperäislähteestä ja aineistoversion vuosiluku, esimerkiksi:
© MML, 2010”

ja

"Käyttäjän on aineistoa tai siitä tehtyjä tuotteita käyttäessään ja edelleen luovuttaessaan:

Mainittava MML:n tekijänoikeus ko. aineistoon kohdan ‘Yleistä’ mukaisesti.
Vaadittava tämän lisenssin ehtojen noudattamista myöntäessään lisenssejä tuotteeseen tai palveluun, jossa käyttää aineistoa tai sen osaa. "

Aiheesta (lisenssi importoidessa) on myös wiki-sivulla http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Guidelines Siellä sanotaan mm.:

“Even though our license (at the current time) is ‘Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0’ this does NOT necessarily allow us to import other CC-BY-SA-2 data. There is potential problem with the attribution requirement. We can offer some attribution: We can credit them on our website (not on the homepage, but in the Contributors page here on the wiki) We can link information about them in relation to the user account performing import edits, meaning the editing history will allow people to trace the source of the data donation. We can also set their name in the ‘source’ tags of our underlying data. This is perhaps more prominent, but may be removed by editors doing further mapping work. The credit to the “author” stops there. What we certainly cannot do is require end-users of our data/renderings to give credit to the particular data donor. With this in mind, our attribution may not be sufficient legally speaking and might actually be considered unsatisfactory by the original “authors” of the data.”

Onko Suomen OSM-editoijissa joku Maanmittauslaitosta lähellä oleva henkilö, joka voisi asian MML:n kanssa varmistaa? Tai vaihtoehtoisesti, yrittää saada MML:lta OSM-käyttöön soveltuvan lisenssin?

Tämä aineistonvapautus on huomioitu myös muualla: http://www.vector1media.com/vectorone/?p=7189, tosin vain lyhyellä maininnalla.

Minua kiinnostaisi erityisesti tästä MML:n aineistosta nimistö, muulla ei ehkä ole niin väliä. En ole vielä tutustunut aineistoon tarkemmin.

Hesarin nettisivuilla oli tällainen: http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Ministeri%C3%B6+Valtion+virastojen+jaettava+tietojaan+ilmaiseksi/1135264193838

Olisikohan joukossa jotain käyttökelpoista?

Takuulla tuon datan joukossa on paljon käyttökelpoista. Toivottavasti datahanat avautuvat että saadaan jotain mukavaa lisää kartalle.

Ko. mietinnössä oli aikataulu jotakuinkin niin, että vuoteen 2013 mennessä valtion ja kuntien viranomaisten kesken pitäisi datajakojen toimia. Siihen asti menee että tehdään (“konekieliset”) aineistokuvaukset ja saatetaan edes ne toisten viranomaisten saataville… Ehkä sieltä vielä joskus on jotain löydettävissä, mutta ei kannata kartoittamista lopettaa odottaessa.

Olisi hyvä saada asiaan ratkaisu. MML:n aineiston vapauttamisesta ei ole paljon hyötyä jos lisenssi tosiasiassa rajoittaa datan käyttöä liikaa.

Lämmitelläänpäs tätä keskustelua hieman.

http://www.maanmittauslaitos.fi/avoindata_lisenssi_versio1_20120501 sanoo:

Olisiko kaksi ensimmäistä kohtaa toteutettavissa epäsuoralla viittauksella? Jos sivulla http://www.openstreetmap.org/copyright kerrotaan nuo MML-lisenssissä vaaditut asiat ja viitataan MML-lisenssiin ja jos ODbL vaatii kolmoskohtaa vastaavasti linkittämään kyseiselle sivulle, niin eikö se ole yllä mainittu kohtuullisesti soveltuva tapa?

Mitä tarkoitat tuolla?

Ei vaadi, http://www.openstreetmap.org/copyright :

Jos jossain muualla on esitetty vaatimus linkittää sivulle, niin sitten on. Tuossa sitä ei ole

Sekavaahan tämä on, kun on eri kielillä eri aikaan päivitettyjä sivuja ja se mikä merkkaa datan käytössä on varsinainen lisenssiteksti: http://opendatacommons.org/licenses/odbl/1.0/
Tässä kysymyksessä kohdat 4.x pitää tankata läpi. Aiemmissa viesteissä linkattu sivu on “vain” OSM:in tapa toteuttaa lisenssin vaatimukset.