OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#26 2011-01-29 02:06:00

Beddhist
Senior Member
From: Glenbervie, NZ
Registered: 2009-07-28
Posts: 287
Website

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Thanks for the clarification, guys. Lambertus, I understand what you mean and as I said, I didn't think you intended to sound hostile. But such is the net: easily misunderstood.

Have a nice day.

Offline

#27 2011-02-13 15:18:29

chris66
Elite member
From: Germany
Registered: 2009-05-24
Posts: 5,084

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Hi,
Recently there has been some progress in the mkgmap development and the index based search is already working for small maps.

Edit: Now it's working also for large maps.

Chris

Last edited by chris66 (2011-02-14 18:26:12)


OSM-Karten werden von Kindern und Jugendlichen ohne kartografische Kenntnisse gebastelt.

Offline

#28 2011-02-13 20:58:49

Lambertus
Administrator
From: Apeldoorn (NL)
Registered: 2007-03-17
Posts: 3,150
Website

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Yep, good news indeed. I can't wait until the Mkgmap index branch is merged with trunk.


Mapping tools: Garmin GPSmap 60CSx, Giant Terrago 2002

Offline

#29 2011-02-18 15:02:28

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

I have tried to use the osm data for several uses.

(I also use a cgpsmapper commercial version as well as mkgmap) The main problem is that streets have no city index.

For example: Witmoesdijk this road is not assigned to a city .
With searching there need to be a city index. To that city belonging all roads in the city. Then it is possible to search for enter, witmoesdijk, 16 .

There for you need to set all roads to a city.

Offline

#30 2011-03-15 12:38:26

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Guido, the latest locator branch in mkgmap almost suits your needs. The guys from mkgmap are working on it, the results look promising.

See http://www.mail-archive.com/mkgmap-dev@ … 08613.html

Last edited by Lambertus (2011-03-15 13:20:08)

Offline

#31 2011-03-19 21:36:30

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

gpsguido wrote:

I have tried to use the osm data for several uses.

(I also use a cgpsmapper commercial version as well as mkgmap) The main problem is that streets have no city index.

For example: Witmoesdijk this road is not assigned to a city .
With searching there need to be a city index. To that city belonging all roads in the city. Then it is possible to search for enter, witmoesdijk, 16 .

There for you need to set all roads to a city.


Witmoesdijk can now be found on my latest Openfietsmap, it shows two locations, Enter and Rijssen. I'm not familiar with that area, but it looks like it's working very well in my area (Amersfoort).
I've compiled my map with the locator branch (mkgmap-locator-r1896.jar).

Offline

#32 2011-04-08 22:46:51

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

I have just generated a larger map of germany and surrounding country-parts using the standard mkgmap-r1908 (details are posted here: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=11868, upload to SD-card requires MapSource, MapSetToolkit, and MapInstall to generate the appropriate adress index). A search for "Witmoesdijk" gives "Witmoesdijk, Enter, NLD" as first result on my eTrex Vista.

It is important to follow the guidelines in the beginning of this post. With the eTrex, I have to make sure that no "region" is entered (otherwise the garmin has to be switched off and on). Then 1 has to be typed in as housenumber, followed by the street.

Offline

#33 2011-05-13 07:25:15

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Dear Lambertus,
Many thanks for the wonderful work you do for our benefit.  I really appreciate and admire all contributors to this project around the globe.
I'm relatively new to all of this but have succeeded in downloading the New Zealand maps and updating the keyboard. I now use my Garmin 1490 on a daily basis there.  My problem relates to US maps:

I am visiting family in the US and downloaded the Minnesota tiles from OpenStreetMap into Mapsource and then sent it to my Garmin device.  On Mapsource, I am able to see the names of all streets on the map. 
On the Garmin, I see the map but it seems to have loaded only the detail about the highways and points of interest.  When I press "Address" it says that there is no data.  I am therefore unable to enter in any addresses.  I have saved some favourites by selecting "Where am I?" but when I try to navigate back to these places, it does not know any street names other than the highways and it tries to take me from one highway to another with no regard for other streets.
Today I downloaded the file: 500MB-lon_-99.23_to_-92.37.gmapsupp.img    09-May-2011 13:45     466M.  I have been unable to unzip it as it gives an error: "ERROR: Internal error processing ISO image".
I hope this is clear.  I am only in the US for a short period.  Do you have any suggestions to allow me to get the maps for the Twin Cities working on the Garmin while I am here?
Kind regards - Paul Auckland

Offline

#34 2011-05-13 09:32:50

Beddhist
Senior Member
From: Glenbervie, NZ
Registered: 2009-07-28
Posts: 287
Website

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Hi Paul,

For NZ I suggest you use the NZ Open GPS Map instead. http://www.gwprojects.org/

The file you downloaded is not an ISO image, nor is it a zip archive. You need to rename it to gmapsupp.img, connect your GPS to your computer, find the Garmin folder and rename the existing gmapsupp.img (to save whatever maps you already have), then move the new file into the same Garmin folder.

Offline

#35 2011-05-13 09:35:21

Lambertus
Administrator
From: Apeldoorn (NL)
Registered: 2007-03-17
Posts: 3,150
Website

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Paul Auckland wrote:

I am visiting family in the US and downloaded the Minnesota tiles from OpenStreetMap into Mapsource and then sent it to my Garmin device.  On Mapsource, I am able to see the names of all streets on the map. 
On the Garmin, I see the map but it seems to have loaded only the detail about the highways and points of interest.  When I press "Address" it says that there is no data.  I am therefore unable to enter in any addresses.  I have saved some favourites by selecting "Where am I?" but when I try to navigate back to these places, it does not know any street names other than the highways and it tries to take me from one highway to another with no regard for other streets.

Sounds like your GPS is only using the basemap for routing.

Today I downloaded the file: 500MB-lon_-99.23_to_-92.37.gmapsupp.img    09-May-2011 13:45     466M.  I have been unable to unzip it as it gives an error: "ERROR: Internal error processing ISO image".

Sounds like you're not using my maps but someone else's.

I hope this is clear.  I am only in the US for a short period.  Do you have any suggestions to allow me to get the maps for the Twin Cities working on the Garmin while I am here?

Have you tried to download from garmin.openstreetmap.nl selecting only the tiles you need and entering your email address? The queues are very short lately so you should get your custom map quickly.


Mapping tools: Garmin GPSmap 60CSx, Giant Terrago 2002

Offline

#36 2011-05-14 06:29:50

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Many thanks for your prompt response Lambertus,

All sorted now.  I still can't enter addresses into the Garmin 1490 for the US but am able to do everything else, so very satisfied.

What you guys are doing on this project is absolutely amazing.

Thanks again

Paul

Offline

#37 2011-05-14 06:33:45

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Thanks also Beddhist,
That was very useful.
Kind regards
Paul

Offline

#38 2011-05-14 13:39:08

Lambertus
Administrator
From: Apeldoorn (NL)
Registered: 2007-03-17
Posts: 3,150
Website

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

For the benefit of other users: may I ask what you've done to fix your problems?


Mapping tools: Garmin GPSmap 60CSx, Giant Terrago 2002

Offline

#39 2011-05-15 07:09:52

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Hello Again,

From http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_ … n/Download, I clicked on the link: North America and scrolled down to the link:  OSM dev server user daveh under the column heading, United States. 

I downloaded the map with the longitudinal co-ords relating to the region I required and copied this onto a 4GB memory card.  I renamed my New Zealand maps to NZgmapsupp.img and then renamed the new maps gmapsupp.img.

This worked except it does not allow me to enter in addresses. It is still invaluable though. Each time I have arrived at a location that I wish to return to, I go to tools/where am I? on my Garmin 1490 and then store the location as a favourite.  That way I am able to return to that address from anywhere. Being new in the city, I'm especially pleased to have the confidence that I can always find my way home.

Thanks again for your help.

Best regards
Paul

Offline

#40 2011-05-19 11:43:56

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

my underdstanding is that you must use the mkgmap locator branch to then generate a map file to import in Mapsource, then create the gmapsupp.img file from within Mapsource and upload it in the device- this would then allow the actual address search in the garmin device. A img file created directly from mkgmap is (still) not allowing a proper address search.

Any osm/mkgmap-guru can confirm this understanding is correct? Thanks!

Offline

#41 2011-06-01 03:46:28

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Hi everyone, I have downloaded some part of the USA maps (eg. New York, California) to my Garmin nuvi 765T, which I bought with the EU maps. Everything works fine for the OSM maps except the address search. It does not shows any country or state when I choose Where To=> Address. When I tried searching a City or Street it gives no match.

Searching POI like Disneyland using Spell also returns nothing.

The OSM map file resides in my SD card as gmapsupp.img.

Best rgds

Offline

#42 2011-06-08 17:34:35

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

I have a Garmin Etrex Vista HCx. Earlier maps I used allowed me to enter a street name or intersection search and I could successfully find the address I was after. This worked on maps from http://garmin.openstreetmap.nl/ for South Africa, as well as for Prague and some places I visited in Germany. The last map tile I downloaded where this worked was from 30 April 2011. The map tiles I downloaded since then (21 and 31 May) now don't allow an address search; they just come up with "None Found".

Therefore, this is a recent development. Something in the way the maps are being made or compiled is different since the end of April. I have not changed anything on my GPS unit; I have not updated any software. The change seems to be in the maps I'm downloading from the same source as always.

I am aware of the "City/State" search criteria when looking for a street address on other GPS units because I have had that on one of the Garmin Nüvis and on a Garmin GPSMAP 60 or 62. On those units I was also not able to search for an address as others have described in this thread. But those maps did work on my Etrex.

Any ideas whether the software being used to make the *.img files that I can download from the website mentioned above has changed and is causing the problem?

Thanks
Stef

Offline

#43 2011-06-08 20:49:43

Lambertus
Administrator
From: Apeldoorn (NL)
Registered: 2007-03-17
Posts: 3,150
Website

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Stefanoodle wrote:

[...]

See this thread.


Mapping tools: Garmin GPSmap 60CSx, Giant Terrago 2002

Offline

#44 2011-07-15 09:18:01

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

I have a Garmin nuvi 200.  I have an openstreet map tile from Colorado/USA loaded on an SD card while I have the default Garmin map on the unit itself.  I have found that if you do the adress search on the default map on the unit and let it load the route then you can switch to your openstreet map on the SD and it won't cancel the route. Of course you must keep the default map updated to get the current streets/adresses.  I tested it and it will reroute onto new roads on the openstreet map when you switch and press detour.   
Just an FYI.

Last edited by mcmxl22 (2011-07-16 05:46:17)

Offline

#45 2011-09-16 09:27:09

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Seem like this state-province thing is actually not that broken at all, it just seems that the addresses are now linked to wrong cities/provinces. With map of finland (geofabrik and cloudmade) I first split, then extract the boundaries like this (osmosis-0.39)

bin/osmosis \
 --read-xml file="../finland.osm" outPipe.0=1 \
 --tee 2 inPipe.0=1 outPipe.0=2 outPipe.1=3 \
 --buffer inPipe.0=3 outPipe.0=4 \
 --buffer inPipe.0=2 outPipe.0=5 \
 --tag-filter accept-relations boundary=administrative inPipe.0=4 outPipe.0=6 \
 --used-way inPipe.0=6 outPipe.0=7 \
 --tag-filter reject-relations inPipe.0=5 outPipe.0=8 \
 --tag-filter accept-ways boundary=administrative inPipe.0=8 outPipe.0=9 \
 --used-node inPipe.0=9 outPipe.0=10 \
 --used-node inPipe.0=7 outPipe.0=11 \
 --merge inPipe.0=10 inPipe.1=11 outPipe.0=12 \
 --write-pbf file="../finland-boundaries.osm.pbf" omitmetadata=true compress=deflate inPipe.0=12

bin/osmosis --rb file=../finland-boundaries.osm.pbf --write-xml file=../finland-boundaries.osm
cd ..
nice java -Xmx2000m -jar mkgmap-r2028/mkgmap.jar --code-page=1252 \
 --latin1 --country-abbr=FIN --remove-short-arcs=4 \
--country-name=FINLAND  \
--description="Openstreetmap finland" --createboundsfile=finland-boundaries.osm

for some reason the first pass of osmosis given in above example fails to start about 9 times out of 10. for some even more weird reason having network traffic going on at the same time when osmosis is started makes it start more often. this happens with

java version "1.6.0_26"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_26-b03)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 20.1-b02, mixed mode)

Boundary-creation is giving some whining about some russian boundaries but I did not care. This just might be related to what happens next ; if do the image like

java -Xmx2000m -jar mkgmap-r2028/mkgmap.jar --code-page=1252 \
--tdbfile --gmapsupp --latin1 --country-abbr=FIN --remove-short-arcs=4 \
--country-name=FINLAND --road-name-pois --location-autofill=bounds --index --route --family-name="osm_fi_14/9/2011" --add-pois-to-areas  --link-pois-to-ways \
--description="Openstreetmap finland" \
-c template.args

and in nüvi 265w the address search now works. with a twist. almost all streets of city of oulu are part of tornio that is a city some 100 kilometers away from oulu.

almost all streets of helsinki are part of novgorod that in turn is in russia.  maybe the garmin unit just knows better.

but in oulu the address search works if wrong city is entered.  searching for addresses with "search from all" always produces 0 results but streets can be successfully searched using the POI search of the device ; that works regardless of the city/state/province.

Offline

#46 2011-09-17 03:22:26

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Sorry this sounds so lame...  I downloaded the img map file for the Caribbean, connected Nuvi 1390BT to Mac and saw 2 folders:  Garmin and Garmin Card.  I created new folder in Garmin Card called "Garmin" as instructed.  Copied img file to new Garmin folder...all good.
Now Settings/Maps/Info shows the openstreets caribbean map as in use along with base NA map but when I try to Change Country -- Nuvi doesn't find any Caribbean country...I tried just spelling city name, airport name, etc...  "No Matches Found" 
what did I do wrong?

Offline

#47 2011-09-17 09:48:51

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

In order to make address seach working, you need to install the Mapsource version on your pc and send your maps from there to the unit. Unfortunately the gmapsupp.img that you downloaded directly from the osm site does not contain an address index yet.

Offline

#48 2011-10-02 14:29:56

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

I tried a osm map on my garmin nuvi 255. It works quite well, although on some occasions it make strange routing decisions.
I did notice however that some cities are not known at all on my garmin, when filling in an address, like Apeldoorn, Haarlem (known as Schalkwijk, Haarlem), Purmerend, Ugchelen. If I look at the map on my garmin, the data for these cities is there

I tried to look at the OSM data for errors, but could not find any in the mapping data. This can be caused by my lack of experience offcourse. What can be the cause for these completely missing cities?

Offline

#49 2011-10-02 18:30:13

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

Don't worry, it's a bug in mkgmap, which is just improved in the latest version (2042), so sooner or later Lambertus will use it to compile his maps.

Offline

#50 2011-10-03 09:15:39

Lambertus
Administrator
From: Apeldoorn (NL)
Registered: 2007-03-17
Posts: 3,150
Website

Re: Problems Entering "State/Province" Name on Garmin nuvi 200

ligfietser wrote:

Don't worry, it's a bug in mkgmap, which is just improved in the latest version (2042), so sooner or later Lambertus will use it to compile his maps.

I think I used that version the current map tile generation. Do I need to use this version for the gmapsupp.img compilation as well?


Mapping tools: Garmin GPSmap 60CSx, Giant Terrago 2002

Offline

Board footer

Powered by FluxBB 1.4.8
Hosting sponsored by Oxilion