Друковані мапи

Виникла в мене ідея випустити невеличким тиражем друковану мапу мого рідного містечка (just for fun). Питання було в тому чи окупиться така ініціатива і чи є попит на такий продукт. Як виявилось є. Деталізація існуючих в продажі мап явно не задовільняє попит (найчастіше питають про мапи з номерами будинків, яких просто не існує). Загалом для нетуристичного містечка на 70К населення можна замовити тираж 1-2К. Для формата A1 (мінімально можливий формат для мого випадку, коли ще можна відобразити номери) вартість, в залежності від тиражу і паперу, коливається в межах 9-13К грн. Магазини готові взяти під реалізацію по 30грн за штуку. -4% податку. В результаті чистий прибуток складає 20-45К грн.

Тому у мене є пропозиція для маперів з таких містечок провести аналогічне маркетингове дослідження. В перспективі можна спробувати трішки заробити на OSM. З вас робота на місцях - з мене підготовка матеріалу для друку.
Основна проблема, що по країні добре замаплених містечок зі 100% адресацією мало. Кому цікаво, накидайте список містечок, які на вашу думку гідні друку або близькі до цього + тираж, який місцеві магазини згідні взяти під реалізацію.

От мені цікава така ідея, але до всякого маркетингу я дуже далекий. Кого питати? Продавців у магазинах? Мережі магазинів? Газетні кіоски? Центри туристичної інформації? Якщо отримується прибуток, потрібно реєструвати підприємницьку діяльність? Друк у типографії явно буде залежати від тиражу, а від об’єму замовлення? Тобто чи є зміст збирати кілька різних карт в одне замовлення? Мабуть, ці питання лише верх айсберга.

Чернівці, наприклад, мають гарну промальовку у центрі міста та мікрорайонах, приватна забудова звичайно набагато гірша, але самі будинки намальовані майже всюди.
Львів має багато нумерації, але чи тут це має зміст - можливо, існуючі карти вже покривають попит.

Також друковані карти це не завжди просто картинка - індекс вулиць, шкіл-садків-церков-лікарень, туристичні місця (навіть нетуристичні міста потребують, якщо є одна-дві точки, варті відвідання), готелі-ресторани, коротка історична довідка про місто…

Іноді навколо карти рекламу якусь пхають для більшого прибутку, але це більше дратує, ну і плюс цих рекламодавців треба шукати, з ними якісь договори укладати, чи що, узгоджувати макети блоків…

Взагалі кажучи, у мене була колись ідея роздрукувати на вінілі велику карту міста і повісити її прямо на залізничному вокзалі… Але знову ж таки, це треба мати якусь маркетингову нотку в голові, навіть якщо за свої гроші все робити, заради популяризації - спілкуватись з залізницею, мабуть знову ж таки чекати узгодження з ними, можливо, і з самим містом… Складно це все. Прийму словесну допомогу в цій справі, загалом :slight_smile:

В невеличких містах книжкових магазинів зазвичай не більше 5-10. Достатньо зайти подивитись на існуючі в продажі мапи і якщо все хижо, запропонувати свій варіант (показати демку). Власне це не складніше ніж взнати адресу, якщо таблички на будинку нема.

Ну я і так зараєстрований як ПП - це не проблема.

Я не пропоную друкувати все скопом. Своє я і так друкану за кілька тижднів. Просто, якщо все прогорить, гріх не почати розширятись

Великі міста - це окрема тема. По-перше, велика конкуренція. По-друге, промальвані вони фрагментарно, адресація незавершена і вони явно поступаються іншим друкованим мапам. Мова власне про містечка з населенням до 200К - для більших міст треба розробляти інший стиль під інші масштаби.

Я це перебачив. Але замість історичної довідки планую вставляти текст, що видрукувані дані є вільними і будь-хто може їх покращити чи виправити помилку (Як у вікіпедії). І ці зміни попадуть в наступну редакцію, а також на протязі 5 хв будуть доступні онлайн і через кілька днів зявляться в популярних навігаційних програмах для телефонів чи вигрузках для туристичних GPS-навігаторів.

Мене також це дратує - я не планую робити такого

могут возникнуть проблемы с Укргеодезкартографией. покрайней мере раньше была какаято фишка с законами, которая диктовала необходимость приобретения картосновы для любого вида карт, имеющих комерческое применения. Покрайней мере многим фирмам занимающимся продажей GPS карт пришлось её купить. Я тонкостей не знаю, но вроде как Укргеодезкартография обладает эксклюзивным правом на картооснову Украины, а без неё якобы невозможно создать скольнибудь значиую карту. т.е. вроде как продавая любые карты Украины, без покупки картосвноы вы нарушаете неимущественные права. Чтото типа лицензии. Изменилась или нет эта ситуация сейчас я незнаю. Но мои знакомые которые торговали картами Селидово, Угледара, Макеевки и прочих небольших городов после долгих препирательств таки были вынуждены купить в 2007 году эту картооснову и копирайт “Укргеодезкартографии” поставить.

Треба зібрати десяток бажаючих підзаробити в одному місці, далі по пунктам:

  1. Заслати одного в рандомне невелике місто для розвідки по книжковим магазинам і паралельно пару треків записати, сконтактувати на рахунок адресних планів.
  2. За тиждень обмалювати місто по супутнику.
  3. На вихідних зробити виїзд на місце, обійти з камерою або з папером сектори міста.
  4. За тиждень внести все зібране, почати друк.
  5. Отримати гроші від магазинів, розподілити між учасниками.
  6. Паралельно розробляти наступне місто.

Десяток людей за вихідні спокійно можуть набрати 5к+ адрес (я за сесію в 1 годину прогулянки набирав 130 адрес, за 8 годин з людини з коефіцієнтом в 0.5 можна набрати 8*130/2 - ~500), з панорамами того ж mapillary й більше.

Загалом, це ж ціла бізнес ідея картографічної компанії на основі OSM :wink:

Чесно кажучи, я здивований, що в наш час інформаційних технологій, коли у кожного третього мапа всього світу в кишені, паперові карти в нетуристичних містах справді такі популярні, що тираж в 1к розійдеться.

До речі, можеш поговорити ще з кіосками в обласному центрі біля автовокзалу та залізничного, у них можуть часом питати карти містечок, в які планують їхати…

карта полумилионной Макеевки, рсходится раз в 2 года тиражом в 5000, обычно печатается в формате журнала с мягким(клеевым переплётом) около 50 стр. Причем тираж с реламой и неахти картой разошелся медленно и долго плевались. на следующий год нормальная карта без рекламы разлетелась. но нормальная карта - это очень трудоёмко и дорого по печати. например пришлось отказатся от полноцвета и печатать пантонами, чтобы линии были четкими, карта была читаемой. себестоимость мечати не полностью покрывалась ценой в 40 грн. и частично финансировался проект из бюджета города, поскольку даже городские службы испытывали острую нехватку современной карты удобного формата. Но это уникальный случай большого города и при этом не областного центра. Донецкие карты всю жись печатали Киевские тепографии и какаято полугосконтора по таким бросовым ценам что даже никто конкурировать не решился. Реализация своего товара на книжном рынке- дело довольно непростое - одно дело договорится - другое дело когда приносишь товар. Оказывается это реализатор а не директор, а директору ненравится карта, бумага и вобще это отстой за который он ломаного гроша не отдаст. И вобще по 3 гривны он купит, но только если не СПД а ООО и там налоговые накладные впорядке, потому как НДС. Есть еще сети ларьков (типа союзпечати) в каждом городе хозяева свои. ессно договариватся нужно с хозяином и вопрос стоит так. Я готв продавать твою карту, но не дророже 10 грн, при этом 8 гривен мне. И заплати еще 4000 грн/мес за то что твоя карта будет на 100 ларьках лежать на витрине и рекламироватся, а не гдето там в сумке лежать на складе. Так что не всё так радужно.

Угу, в одной типографии об этом заикнулись. Другим - пофиг. Да и никто не мешает заменить слово “карта” - на “план-схема”

Тим не менше, в моєму випадку лише один магазин виявив бажання взати 500-800 примірників. Вони досі торгують макулаторою 2010 року випуску (де лише назви вулиць вказані). Мапа на стіні часто більш юзабельна за телефон.

Мені здається, Трускавець, Стебник, Дрогобич добре промальовані. Правда, щодо Трускавця, думаю в цього міста карт “више криши”.
Якби ще мапнік відображав громадський транспорт, це б додало + такій друкованій карті. Хоча в малих містах місцеві жителі й так знають маршрути громадського транспорту, тому, лише хіба для туристів.

Транспорт поверх мапніка можливо додати окремим шаром, с тих же openmap.lt

Так, але цей шар затемнює сам мапнік. Та й назви зупинок в такому виді як в тому шарі - не ґуд, - перекривають інші деталі.

UPD:Лінії маршрутів перекривають назви вулиць - теж не ґуд. Я колись прикольну карту в Варшаві бачив. З усім громадським транспортом і адресацією. Як на мене, нормальним відображенням гром.транспорту на мапніку було б на зразок того як відображається на MapSurfer’і мережа Варшавського трамваю. Ось зразок. http://nadoloni.com/c/20.98246,52.25541,17/l/ms?lang=uk Але це лише трамвай. А ще ж є і інші види транспорту.

Ты оказался прав. Сделал я наконец черновик, а при демонстрации в магазинах директора заднюю начали включать. В итоге получается, что сумма которую готовы заплатить сразу (не под реализацию) даже не покрывает стоимость самой печати для такого урезаного тиража. А связываться со схемой “под реализацию” и ждать пару лет, пока окупится печать - явно не вариант