Straten in steden (bebouwde kom). Unclassified of Residential?

Ik zie vooralsnog geen eenheid in gebruik van de tagging voor straten die in de bebouwde kom lopen.
De wiki is er vrij duidelijk over, highway=residential: toch zie ik nog hele steden waarin alle straten met huizen getagd worden met highway=unclassified. Dat blijkt ook wel vaak een AND import te zijn, maar of het met elkaar te maken heeft?
En voor woonerven hebben we dan de living_street.
De unclassified tag is vooral voor wegen in het buitengebied.
Opvallend is de warboel die je soms ziet waarbij een straat (met huizen) begint als unclassified en verder gaat als residential (ook met huizen)!

Zelf gebruik ik de werkwijze dat alle bewoonde straten binnen landuse=residential óf residential óf living_street zijn.
Voor de grotere verbindingswegen tussen wijken is de wiki ook duidelijk (secondary of tertiary).
highway=unclassified gebruik je dan voor die wegen buiten de bebouwde kom die niet tot de genummerde wegen behoren of voor wegen op bv. industrieterreinen.

Welke argumenten voor of tegen het gebruik van die straattags zijn er nog meer?

Marc,

Ik denk dat je het aardig “in de smiezen” hebt met je observaties. Die unclassified hoort niet thuis in de bebouwde kom. Ik denk niet dat er veel bezwaar tegen is om daar residential of living_street van te maken, maar laat anderen ook nog maar even commentaar leveren hier in de thread…

Als laatste, als het om wegen binnen een omheind industriegebied gaat dat buiten de medewerkers van het bedrijf verder voor niemand toegankelijk is, dan heb je nog “highway=service”. Ook voor b.v. de wegen op een parkeerterrein zoals bij de IKEA.

Mvg,

Marco

WIKI schrijft:

Wegen binnen de bebouwde kom:

highway=unclassified : Overige wegen binnen de bebouwde kom die toegang bieden tot een beperkt gebied (bijvoorbeeld 1 wijk).
highway=unclassified : Wegen binnen een woonwijk zonder huizen, eventueel met bedrijfspanden.
highway=residential : Straten binnen woonwijken waar vooral (mijn accent: “VOORAL”) woonhuizen aan staan, maar geen doorgaande wegen binnen wijken (tertiary).

Waarom tag je iets als [primary/secondary/tertiary/unclassified] of als [residential]?

Mijn antwoord:

  1. Dat zegt iets over het gebruik/doel van die weg en indien meerdere gebruik/doel van toepassing, over het meest (daarom mijn accent: “VOORAL”) kenmerkende gebruik/doel.

  2. Het kan (!) consequenties hebben voor de routering (hetzij automatische GPS routering, hetzij mijn eigen keuze op basis van kaartinformatie).
    Ik vind dat ik met de auto (en eigenlijk ook met de fiets, maar dat is al eerder gebleken een persoonlijke mening te zijn) niets te zoeken heb in een residential, tenzij op huisbezoek.
    Omgekeerd: als een straat niet te vermijden valt, is het geen [residential] maar [primary/secondary/tertiary/unclassified] waar óók woonhuizen aan liggen (dus óók: Erftoegangsweg (wiki), maar niet in de eerste plaats).
    Evenmin heb ik iets te zoeken op een [service] tenzij ik die “service” wil bezoeken of gebruiken. Daarom: [highway=service].

In België is het volstrekt onmogelijk om, bijvoorbeeld, Brugge te bezoeken zonder gebruik te maken van residential (OSM). Als gebruiker van OSM vind ik dat minimaal zeer merkwaardig.

In Nederland erger ik mij behoorlijk aan mijn TomTom (of Navteq autonavigatie) die mij dwars door een woonwijk stuurt (ook bij snelste route). En ik neem aan dat de bewoners zich nog meer aan mij ergeren als ik dat inderdaad zou doen.
Dus graag zoveel mogelijk “residential” (in woonwijken), véél meer dan nu als zodanig is gemapt op OSM.

BaseCamp ondersteunt al “het vermijden van wegen in woonwijken” (Residential Roads), maar ik zou het op prijs stellen als mij daarmee de doorgang niet volledig wordt ontzegt. Dus niet alles is residential.

Binnen vrijwel alle hier omliggende gemeenten kan ik doorgaande wegen aanwijzen mét woonhuizen (“doorgaand” dus geen “residential”) die ik lager inschat dan tertiary. En dan blijft alleen (…) unclassified over.

En hoe classificeer je een echte winkelstraat? Ook hier geldt dat “residential” de functie onvolledig weergeeft ondanks dat er woonruimte boven de winkels aanwezig is. Autovrij of niet maakt het nog iets lastiger. Autovrij impliceert voor mij: geen tertiary.

Correctie: NL wiki schrijft!

En de algemene wiki is echt op een paar punten wezenlijk anders!

Maar omdat ik heel veel in Spanje map heb ik daar niets aan die NL-wiki en krijg je het probleem dat er een gebruik van tags gaat ontstaan dat steeds meer zal leiden tot chaotische ontwikkelingen en noodsprongen om het nog ergens op te laten lijken. Ook nog eens gevoed door een gebruik van het Engels (UK of VS kan al problematisch zijn). Dat geldt niet alleen voor dit land, in veel landen zijn soortgelijke problemen maar men gaat dan vaker uit van de oorspronkelijk wiki. Maar misschien ontstaan er straks wel evenzovele wiki’s als er talen/landen bestaan die meedoen aan OSM.
Het enorme geregelneef alhier geeft nu al ander gebruik van tags of een andere betekenis van die tags dan ze oorspronkelijk betekenden of dan ze in een ander land betekenen.

Op zich vind ik dat een zeer bruikbare oplossing.

Akkoord.

Dat is hetzelfde als met porno: ik herken het als ik het zie, maar ik kan er geen definitie van geven.
Daarom komt er ook nooit een sluitende definitie en blijf je afhankelijk van het oordeel van de mapper ter plaatse.

Vingertje op iPad laten vallen… Weg hiermee.

Ik wil het best accepteren om in bold gecorrigeerd te worden, maar corrigeer dan eerst jezelf. Ik heb gewoon jouw link gevolgd naar wiki is er vrij duidelijk over. En daar las ik een andere duidelijkheid dan die jij had gelezen.

Het digitaliseren van een analoge werkelijkheid is per definitie onmogelijk. Daarom hebben mijn audiofiele collega’s een draaitafel die ongeveer net zo veel kost als onze tandem.
Sluitende definitie? “Vooral woonhuizen”? Minimaal 51%? Grote huizen? Of tellen kleine huizen ook mee? “Vooral” ten onzichte van wat? T.o.v. niet-woonhuizen? Of t.o.v. het aantal autobewegingen? Of t.o.v. straatoppervlak?
Het oordeel van de mapper ter plaatse blijft bepalend. Ik heb mij in het verleden wel eens afgevraagd welke malloot dit zo heeft gemapt. Ik dus, maar blijkbaar met een andere bril op of in een andere stemming.

Verschillen in wiki’s tussen verschillende landen zijn mij een gruwel (afgezien van de gevolgen van landelijke wetgeving). Ik weet helaas dat ik zelfs in Nederland moet kijken wie iets gemapt heeft om te kunnen bepalen of ik daar kan, mag en wil fietsen.
Maar moeten we ook over “residential” al van mening verschillen tussen landen onderling?
Zoals een Belg mij vertelde: “unclassified” is “bijna uitsluitend van toepassing op typische britse toestanden”. Die hebben wij in België niet! Zie de Belgische wiki…

Ik heb vroeger wel eens gedacht het onderscheid tussen residential en unclassified enigszins te snappen. Inmiddels sta ik er indifferent in. Het zijn dacht ik ook beiden erftoegangswegen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Erftoegangsweg). Wegen door wijken die een verbindingsfunctie hebben (bijvoorbeeld van een secondary naar een andere secondary, of een rondweg in een wijk) tag ik als tertiary. Daarmee kan een router de keuze maken om de tertiary als doorgaande weg te gebruiken in plaats van het lager geclassificeerde unclassified/residential. Living_street gebruik ik als er een bordje woonerf staat.

Sorry, maar wat moet ik dan corrigeren?

Die komen aardig met elkaar overeen, maar in de Nederlandse wiki hebben we dus een afdeling binnen de bebouwde kom (die ik in de Engeklse wiki niet zie staan):

En dat is het verschil waar ik op doelde.

Ik hoop niet dat je bij mij in de buurt woont :smiley:

Klaarblijkelijk verschillen we daar binnen één land al over van mening, en daarom ligt heel Tilburg vol met onverklaarbare highway=unclassified tags.
http://www.openstreetmap.org/edit#map=16/51.5731/5.0554

En voor wat ik zo verder rond heb gekeken is dat in heel veel meer plaatsen het geval. Dát aanpassen is een grotere klus dan het verwijderen van overbodige AND tags. En als dat ook via een mechanical edit wordt gedaan krijgen we ook weer die discussie over de history enz, enz, enz.
Kortom, laat maar gewoon zo als het is.
Ik wijzig alleen die zaken waar ik toevallig langskom en de nieuwe map ik zoals door de NL-wiki wordt voorgeschreven.

Naar aanleiding van al bovenstaande opmerkingen wilde ik wel eens weten hoe groot het probleem met de verkeerd getagde “straten” was. En dan bedoel ik dus het gebruik van unclassified waar je residential zou verwachten.
Ik heb een paar grote steden in Europa door de overpass turbo gehaald met “highway=unclassified”.
ik heb steeds ingezoomd op het gebied rond het centrum.
Neem even de tijd om ze te bekijken, maar op grond van wat ik zie zou ik zeggen dat hier sprake is van een “Engelse” en “Nederlandse” ziekte.

Aken
Keulen
Hamburg
Eindhoven
Tilburg
Amsterdam
Leiden
Brussel
Parijs
Madrid
London
Manchester

Let op! Sommige queries leveren heel veel data op, er volgt dan een waarschuwing maar je kunt kiezen voor “doorgaan”.

En ik ben ook even op zoek gegaan waar al die unclassifieds (in Nederland) vandaan komen.
Ik heb ze natuurlijk niet allemaal bekeken, maar tot nu toe was het steeds: AND import (meestal uit 2007).
Jammer dat die grote AND opschoning bijna achter de rug is! Hadden we toch mooi nog wat extra opruimwerk kunnen doen.

Waar de Engelse vandaan komen kan ik niet achterhalen, in die zin dat er niet een grootschalige import achter lijkt te zitten.

Zo kom je dagen wel door zeg…

Maar als dan al die straten verkeerd getagd zijn, is dat dan ook de oorzaak van het slechte routeren?
Ik gebruik als ik in Nederland fiets, nooit de routeerfunctie van mijn Garmin (met daarin OFM Benelux), want ik krijg de meest idiote routes voorgeschoteld. En ja, ik heb de instellingen in mijn GPSmap62st goed staan, want die rare route voorstellen verdwijnen inderdaad als ik in Duitsland, Spanje of België fiets.
Ik gebruik sowieso die routeerfunctie heel erg weinig, want ik zoek zelf wel uit waar ik langs/door/over/onder/op wil fietsen, maar soms is het in een vreemde stad handig als je je laat leiden. Vooral als je nog maar 20 minuten hebt om je trein te halen :open_mouth:
Recent nog moest ik in Aken, komend vanuit Kerkrade, naar het begin van de Vennbahn fietsen. In Kerkrade werd ik op de meest onlogische manier de stad doorgeleid, eenmaal de grens over werd ik feilloos naar het gezochte punt gebracht.
Kijk zelf maar in Kerkrade hoe ze daar in de woonwijken de straten hebben getagd… :rage:

Marc,

Met alle respect, maar ik vind de OFM Benelux prima routeren in Nederland. 'k Neem aan dat je de trukendoos met andere instellingen toch ook wel kent?
Kun je eens voorbeelden geven. In Kerkrade zou wel veel meer op residential kunnen worden gezet. Een schone taak dus.
In Dordrecht zelf heb ik veel doorgaande wegen door de wijken als tertiary getagd. De overige straten als unclassified en als het door de woonwijk zelf loopt en niet bedoeld is als doorgaand weg als residential of als een bord het aangeeft als woonerf.
Dordt bv routeert prima op de OFM Benelux. Het is dus een taak aan de mapper om goed te taggen… Dan maakt de OFM ook geen wonderlijke wegen. Net in mapsource gekeken naar Kerkrade. Behalve dat het centrum wandelgebied is routeert het daar normaal. Fietsen niet toegestaan?

'k Weet eigenlijk niet of de OFM verschil maakt in residential en unclassified. Dacht van wel.

Door een woonwijk naar een track pad om verder te gaan het bos in tussen de weide door.
Let wel op: dat niet overal residential staat, voor alle vormen van voortbeweging.

Dus elke vorm van wijk uit geen residential!

Ik gebruik dit:

http://www.openfietsmap.nl/tips-tricks/routing-errors

Maar je zegt het zelf al:

En ik wil daar graag aan toevoegen:

In heel Nederland zou veel meer op residential kunnen worden gezet.

De OFM maakt geen onderscheid tussen residential, unclassified of living street.
Dus die vreemde routering moet liggen aan fouten op OSM of verkeerde instellingen op je GPS.

Marc,

De routering bij de OFM heb ik meestal op fiets / kortste weg staan. Kies je voor snelste (tijd) weg dan routeer je meer via de fietspaden. Kies je voor Tolwegen Vermijden dan routeert je gps via Fietsroutes. Dat kan soms hele omwegen veroorzaken.
Test maar uit in basecamp of mapsource of nog beter op je gps.

Die fout trad trouwens ook op Velomap.
Wat verklaart dan dat ik in Duitsland (op OFM BNL-DE en op Velomap) “normaal” wordt gerouteerd?

Nieuwe vraag dan: wat doet Garmin? De kaarten bevatten toch niet de algoritmes waarmee Garmin rekent?
Als Garmin die UCL een voorkeur geeft, is het logisch dat ik in Kerkrade overal terecht kom waar ik niet wil…

Ik zal eens een test gaan doen hier in de buurt in een plaats die vol ligt met UCL’s. Ik laat van me horen.

Snelste tijd geeft ook de voorkeur voor fietsroutes. Iets wat in NL vooral tot omwegen zal leiden, in het buitenland dus veel minder. Ik heb nl die algoritmes dusdanig gemanipuleerd dat de Garmin denkt dat de fietsroutes “snelwegen” zijn dus vandaar die omwegen. Je kan zoals Eggie ook al aangaf het beste dus voor kortste afstand kiezen.

We zijn beetje afgedwaald van mijn oorspronkelijke onderwerp (en daar ben ik zelf geloof ik de oorzaak van :confused: ), dus dat wil ik graag weer even onder de aandacht brengen:

Gaan we ook de verkeerd geplaatste highway=unclassified tags vervangen door highway=residential op die plekken waar dat echt relevant is?
Zie mijn post #9 hierboven om een beeld te krijgen.
Dat wordt dan een gigantische operatie, vergelijkbaar met die overbodige AND tags, en dus ook met dezelfde bezwaren als we dat een met mechanical edit zouden gaan doen.

Het lastige is dat je niet kunt volstaan met een simpele vervanging (op het moment dat je ook nog die AND rommel opruimt, want heel veel van die UCL’s hebben ook die overbodige AND tags), want dan zouden ook de straten die terecht een UCL tag hebben worden aangepast.
Ik zie zelf eerlijk gezegd geen betrouwbare oplossing middels een mechanical edit. Maar dan wordt het dus handwerk voor de individuele mapper.
Gelet op het grote aantal straten gaat dat wel een jaar of 10 duren schat ik…

Commentaar?

Hi Marc, daar de tags living (woonerf) en residential gebaseerd zijn op de geplaatste en aanwezige verkeersborden is en blijft het, echt handwerk, ondersteunt met een prettig eindje buitenwerk. Je moet al kiezen als er maar aan een kant een bord staat. Aan de tagging heeft AnkEric ook al de nodige tekst geweid. De aanwezigheid van onbestemd is helaas geen garantie voor iets anders. Net als de verkeersmaatregelen als chokers, drempels, tafels en andere obstakels als druppels in een groep van 3. En neem als je ter plaatse bent ook even de verharding mee of de trottoirs.