Івано-Франківськ та область

Теми не було, вирішив почати…

Модераторів би просив приєднати сюди тему Ласкаво просимо в стосунку до Франківська - там забагато зайвого нафлудили.

А ще найшов тему - Франківськ - дублювання доріг. Теж, мабуть, варто перенести сюди. Так, принаймні, буде якийсь порядок, а ще збережеться хронологія.

Значить, що хочу сказати. Дороги територіального значення нанесені всі - від Т-09-1 до Т-09-10. Інші (колишні Т-09-11 до Т-09-14 змінили призначення - понизились в класі). До всіх нас. пунктів області дороги теж нанесені.

Отже, поки-що, пробую виправляти помилки, реагувати на попередження, аналізувати повідомлення різних валідаторів. А ще трошки наношу нове…

Нарешті з’явився місцевий мапер :slight_smile:
На травневі подорожував по області(Яремче, Рахів, Надвірна, ІФ, Галич) - додам трохи нових ПОІ, вулиць і номерів будинків, трохи поправлю статуси доріг в Івано-Франківську: давно треба понизити в статусі Галицьку в центральній частині міста(скаржилися, але не виправили ще в 2010 році)

Підкажіть, де брати межі населеного пункту. По валідатору dudka peirce.citiesWithoutPlacePolygon побачив чимало населених пунктів в Зах. Україні. То хотілось би й те поправити… Ну й загалом, як кажуть, “для загального розвитку”.

Добре зробили :smiley: В мене ніяк не доходили руки до створення теми, а питань по області багато.
Ось про те що наразі згадав:
1.OpenStreetMap Лужак
http://www.openstreetmap.org/#map=15/48.6482/23.9938 Котелець
http://www.openstreetmap.org/#map=16/48.6200/23.8594 Лискава
Ну не знайшов я в вікі таких сіл. Про Котелець знаю що є така річка і ґуґлі знайшов що й урочище таке є, але це не place=village, як хтось позначив. Як бути в цих випадках.
2. Також хотілося б дізнатися яку назву таки має ось цей населений пункт http://www.openstreetmap.org/#map=15/47.9898/24.7038 - Шибене? Зелене? Чи Явірник? Ґуґл цю територію не позначив, але відносить її до с. Зелене коли шукати в пошуку. Серед місцевого населення вживається назва Шибене (від назви струмка який тече поряд), але офіційних даних не знайшов, як поступити в цій ситуації - теж не вирішив. Хотілося щоб наша мапа мала достовірні дані, якій можна було довіряти не менше, а то й більше аніж ґуґловській. То ж може є тут хтось з Верховинського району, або ж з тих країв, щоб прояснив ситуацію.
3. Ну і ще кілька моментів, які зустрів в статистиці by Komяра, які викликають сумнів щодо правильного нанесення:
http://www.openstreetmap.org/#map=15/47.8938/24.8212
http://www.openstreetmap.org/#map=14/48.6935/23.6720
http://www.openstreetmap.org/#map=15/48.6811/23.9183
http://www.openstreetmap.org/#map=15/48.0229/24.6579

  1. Маємо кілька місць в області без Bing. Може звернутись до них? Читав десь на форумі, що хтось звертався з листом, чи є це дієвим?
  2. Звичайно, що дороги найголовніше зараз. Але хотілося б щоб і географічно карта Івано-Франківщини нагадувала край, яким чи не найзеленіший в Україні. А лісів на карті OSM найменше. То ж, при нагоді, коли редагуєте свої міста чи села, замапте і ліс чи річку, що поряд. :wink:

Почну з кінця свою відповідь на попередній пост.

А, ще навіть не так… я не проти, якщо будемо на “ти”. Мені так комфортніше )))

Отже, з кінця.
Стосовно лісів - слушне зауваження. Сам про це думав, але вийшло так, що позначав полігонами стави на Тернопільщині та кладовища (в місцях, де бував, бо звідти моя дружина).
А з лісами таки треба наводити порядок. Просто біля Франківська ніби є, а далі я поки дужене заходив. Ще не маю таких навичок сильних, стараюсь поки аналізувати помилки, щоб не робити їх самому. Хотілось би, щоб вся валідація була якомога чистішою. Це для мене важливо. Люблю порядок…

Стосовно місць без Бінга. Де це? я б міг треками їх трохи “добити”, як зробив це у смт. Вишнівець на Тернопільщині. Якраз на Великдень там їздив.

Стосовного Шибене/Зелене. Взагалі, якщо не зраджує пам"ять - правильніше називати Шибени, Зелена. Це не окремий населений пункт, здається, а хутір/притулок для туристів. По цьому питанню буду дивитись свої паперові туристичні карти того району. Все-таки, то офіційні дані.

Лижак, Котелець, Лискава - ну там Осмолода - реально останній нас. пункт. Далі - ті поселення мають власні назви, але адміністративно мали б бути до чогось приєднані. Та й чи живуть там люди, чи то тільки для робочих по лісозаготівлі - треба взнавати. Та й Осмолода - село лісорубів.

Тої дороги, що на карті - реально нема. Це їдеться по руслу ріки Молода спеціальним транспортом ))) Таке вже життя в горах… Теж і по “Komярі”, бо ці “поселення” мають власні назви, але це більше туристичні об"єкти, аніж реально житлові, я б сказав. Тобто це пропоновані місця стоянок, ночівлі, а також орієнтири в походах.

Хоч в моїй місцевості лісів небагато, але я спочатку маплю дороги/воду/школи(їх добре видно і у кожної школи є сайт)/кладовища(їх видно й так).
З лісами складніше, бо не завжди їх кордони легко визначити, тому я їх рідко відмічаю.

Мені теж зручно мапити кладовища, ну і воду.

Дороги рівня Primary та Secondary переважно є, додавати доводиться або Tertiary або Unclassified.

Чому позначено межі населеного пункту для сіл, а не межі земель сільської ради? На адміністративних картах позначаються саме землі сільських чи міських рад - тоді вся територія області чи району ділиться полігонами, що мають спільні кордони, а так у нас виходять “островки” з границями по межах забудови села. Думається, мала б бути “житлова зона” - саме село (на ній уже нанесені будинки), але кордони земель сільської ради. Чи я не правий?

Вірно, це межі забудови (place=)
admin_level=8 на цих полігонах виставлено при давньому імпорті, зараз воно не актуальне.

Тобто, варто коригувати? Нанести окремо межі сільрад із тегом Адмін_левел, а те, що зараз із цим тегом перетворити в житлову зону?

Мені так виглядає нормальніше.

Нанести межі сільрад буде проблематично. Я колись почав наносити для Львівської області по даним імпортованим з кадастрової мапи, але як виявилось ті дані криві і часто не відповідають дійсності. Тому було б цікаво знати як ти плануєш нанести межі сільрад?

І є друга проблема. Сільради, що містять у своєму складі кілька сіл. Як їх відмежувати - взагалі загадка. Цих даних навіть в кадастровій мапі нема.

Найактуальніше, що я б рекомендував зробити, це забрати admin_level з place-полігонів сіл і обєднати точки place і полігони place у відношення.

  1. Подумаю, як нанести. Ну і учасники спільноти, сподіваюсь, підкажуть. Зрештою, маю з ким порадитись на роботі, де можна було б взяти такі дані.

  2. Сільради з кількома селами - нормальна річ. Так само як і села, що відносяться до міських рад. Наприклад, с. Крихівці, с. Вовчинець Івано-Франківської міської ради. Навіщо їх відмежовувати? Можна потім, додати ще один підрівень адмін_левел.

  3. От впорядкувати теги admin_level із place-полігонами і точками сіл це могло б бути непоганим початком.

Калуське шосе в Івано-Франківську в OSM іменується як Калуське Шосе вулиця. Це вірно? Особисто я не розумію цього. Вулиця чи таки шосе? Ясна річ що шосе, але навіщо тоді ще й вулиця? Не знаю хто мапив, але англійською вказано просто Kaluske Road, - то може вже й сюди додати Street (до повного комплєкту) :smiley:

В Івано-Франківську нема інших категорій крім вулиця і провулок. Тобте, є також вулиця Північний Бульвар ім. О. Пушкіна (доречі, треба глянути, що там з тегами в ОСМ по цьому об"єкту). Тобто, таки Калуське шосе вулиця.

Звідки у вас така інформація?

1gorok, назви вулиць можна уточнювати по держреєстру виборців:
https://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_dvk&pid100=26&pf5271=83&prejim=3

Здається, з департаменту архітектури. Працюю у будівельній фірмі, тож маю з ними частково зв"язок. Але можу перевірити спеціально, якщо цікавить. Стосовно вул. Північний бульвар ім. О. Пушкіна бачив десь якусь відмітку (може, про реєстрацію в паспорті), тоді поцікавився і з того часу таке знаю. Може, щось і помінялося. Взагалі, десь мав би бути реєстр таких речей? Справа в тому, що назва бульвар, проспект присвоюється по певних критеріях. У Франику таких вулиць нема, кажуть.

Щойно у точнив у чоловіка, що прийшов до нас працювати з департаменту архітектури. Він підтвердив, що так само вулиця Набережна ім. Стефаника, вулиця!!! Площа Ринок і так далі. Є тільки провулки і вулиці.

Дивно, це не відповідає ні здоровому глузду, ні даним на табличках, ні даним держреєстру виборців.

Та ми так з ним і говорили. Ну але це , так би мовити, перша інстанція. Хоча, думаю, в ОСМі ми можемо зробити по-людськи. Рішення приймемо прямо тут. Чи як?

Та зараз ніби і є по-людськи. Пропоную нічого не міняти, принаймні для площ і майданів.
Якщо міськрада оприлюднить офіційних список вулиць - тоді можна буде повернутися до питання.

Доречі, існує книжечка «200 вулиць Івано-Франківська». Якщо б хтось зміг знайти її примірник - було б цікаво поглянути як там називається Калуське шосе і набережну Стефаника.