Nieuw hier!

Hallo allen,

Mijn naam is Robin Hartwijk en ik ben nieuw hier.

Ik gebruik al een tijdje de osm kaarten voor de Garmin gpsen. En dat gaat best wel naar tevredenheid.
Uiteraard loop ik regelmatig tegen dingen op de kaart aan die niet kloppen. Ik heb al wel eens snel gekeken of ik dit zelf kon aanpassen maar op dat moment heb ik me er te weinig in verdiept.

Inmiddels heb ik hier wel meer tijd in gestoken en ben ik mij de afgelopen weken bezig gaan houden met het aanpassen van de kaart in de omgeving van Purmerend want daar woon ik.

Ik kom nu op het punt dat ik meer informatie nodig heb om verder te komen.

Wie kan mij verder opweg helpen?

Ik loop bijvoorbeeld met de volgende vragen:

Hoe moet ik de verbanden aangeven op een groot kruispunt waar ook gescheiden fietspaden liggen?
Moet ik de fietspaden koppelen aan de weg of juist niet?

Het valt mij op dat steegjes tussen woningen in woonwijken (om de tuinen te bereiken) niet gekarteerd worden. Is dit bewust? En is het een bezwaar om dat wel te doen?

Is er iest van een goede handleiding met meer informatie?

Worden bijdrages die ik lever door anderen gecontroleerd?

Wellicht kunnen jullie mij een beetje de goede kant op sturen.

Alvast bedankt!

Dag runningrobin,

In ieder geval welkom in de community van openstreetmap. Wanneer je niet zeker van je zaak bent kun je hier altijd advies krijgen. Het beste kun je dan een hyperlink plaatsen van het kruispunt waar je mee bezig bent. bv zo: http://www.openstreetmap.org/#map=19/52.50691/4.95535

Fouten kun je opsporen met keepright. Dat duurt soms een paar dagen voor je ze ziet. http://keepright.ipax.at

Fouten op fietspaden met BTM http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/fiets/index.html

Fietspaden altijd verbinden via een node met de kruisende weg en daarna evt. de weg op slot zetten middels bicycle=no Daar in jouw buurt is nog genoeg te doen.

Met http://zverik.osm.rambler.ru/whodidit/?zoom=10&lat=52.14996&lon=5.479&layers=BTT kun je zien wie er actief is. (Laden duurt even) 'k Zie dat je al flink bezig bent. :slight_smile:

Schroom niet om te vragen… en een link hier te plaatsen.

Succes en veel plezier met mappen,
Eggie

Hai Robin

eveneens van harte welkom. Naast de tips van Eggie heb ik er ook nog een paar:

  1. je kunt via deze link http://geotribu.net/applications/baselayers/ zoeken naar mogelijke fouten in straten (eenrichtingswegen die verkeerd staan en zo). Vervolgens kun je die op basis van een survey ter plaatse, of de lokale kennis die je al hebt, verbeteren.

  2. in jouw buurt is rullzer actief. Je kunt hem contacten om samenwerking te zoeken, bijvoorbeeld om heel Pumerend en omgeving van gebouwen en adressen te voorzien. Zo nodig kan ik daar ook een rol in spelen, ik ben namelijk betrokken bij de betatest die momenteel aan de gang is voor de import van panden en adressen. Laat via dit forum maar weten of je daar interesse in hebt.

Cheers, Johan

… en ja… over die brandgangen daar zijn al vele discussies geweest. Wat voorkomen moet worden “mijnsinziens” (maar wie ben ik?) is dat de routering voor bv fietsen/ voetgangers via al die brandgangetjes gaat. Over het mappen zijn allerlei ideeën, maar het zijn in ieder geval geen fiets-of voetpaden. (er staat geen bord) . Alley is al eens voorgesteld.
Ik doe hoogstens de doorgaande veelgebruikte tussendoorgangetjes met highway=path en liever laat ik de min of meer private gangetjes weg. Niemand heeft daar iets te zoeken, behalve de vuilnisbak even omrijden.

afspraken vind je in de wiki, maar die wil toevallig nu net niet openen… dus die houd je tegoed. hier dus: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Map_Features#Wegen

Bedankt voor alle info.

@eggie:
Waarom moet je het fietspad aan de weg vastzetten met een node?
De fietser mag de rijbaan niet op dus waarom is die koppeling dan nodig?

Als de tag van de weg niet op bicycle=no staat krijg je toch hele rare dingen in een routering? B.v. In basecamp.

Gelijkvloerse kruisingen zijn altijd met een knoop aan elkaar vastgemaakt. Dat geldt ook voor spoorwegovergangen (die ook nog een eigen tag hebben) of een ford. Alleen als het fysiek verschillende lagen zijn, worden ze niet aan elkaar geknoopt.

En, ja, op de weg moet dan een bicycle=no (en m.i. ook mofa=no en, als het relevant is, moped=no).

Edit: Of een tag, nog in ontwikkeling, om aan te geven dat je in principe een verplicht fietspad (bromfietspad) moet volgen.

… en moeten op een verplichtfietspad ook nog brommers dan een extra tag moped=designated (zo doe ik het) of moped=yes (Bicycle=yes hoeft niet)
Is het een onverplicht fietspad dan mofa=no (geen snorfietsen)

Hoe we fietsers van de rijbaan halen (Ze moeten immers op het fietspad) wordt voorlopig nog gedaan met bicycle=no in Nederland. Hierover is nog ontwikkeling gaande. Zie het voorstel van Peewee.

Ok. Wordt het weer een stukje duidelijker.
Dan nog even om het voor mij nog duidelijker te maken.

WAAROM moet het fietspad aan de weg gekoppeld worden?
Ik ben regelmatig wegen tegen gekomen die niet op bicycle=no staan. Het koppelen geeft dan toch alleen maar meer kans op fouten?

Heeft het koppelen dan voordelen of is dit noodzakelijk voor functionaliteiten waar ik geen kennis van heb?

Kan ik ergens regels vinden voor dit soort situaties?

Fietspaden die kruisen met wegen waar een fietser niets heeft te zoeken kunnen zodoende bereikbaar blijven voor oa bromfietsers, brommobielen, velomobielen, hulpdiensten, strooiwagens e.d.

Daar kan ik wat mee! Bedankt.

En ook nog:

  • waarschuwing dat je een spoorwegovergang nadert
  • waarschuwing dat je een kruising nadert
  • waarschuwing dat een doorwaadbare stukje weg op de route ligt (ford)
    enz.
    En omdat het gewoon waar is dat twee wegen/paden gelijkvloers kruisen.

Punt 5 hier, bijvoorbeeld.

Robin,

Verder is de osm inspector erg nuttig http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=routing&lon=4.97643&lat=52.51688&zoom=16&opacity=0.59&overlays=duplicate_ways
om bv duplicate ways (dubbel getekend) er uit te halen. Ga maar eens naar Purmerend. Het gaat in dit geval over de blauwe lijnen. nijverheidsweg e.d. Dat routeert vaak niet goed zo.
Klik op de blauwe lijn en open je editor naar keuze.

Hier http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=routing&lon=4.96286&lat=52.52151&zoom=18&opacity=0.59&overlays=duplicate_ways
zit ook bij dat tunneltje zo’n foutje. Een footway en cycleway zitten op elkaar geplakt. Bij de rotonde (tandarts) heb ik het fietspad al even gecorrigeerd en de busroutes gefixed.

… en zo kun je je eigen omgeving als een tijger bewaken. :slight_smile:

Eggie

Dat zijn mooie tooltjes allemaal. Ga ik mee aan de slag.
Bedankt voor de hulp tot nu toen.

Ik ga nog wel een paar leken vragen voor jullie bedenken!

Ok. dan de volgende vraag.

Ik begrijp dat je op een kruispunt in een node kan aangeven of hier verkeerslichten aanwezig zijn.
Waar geven jullie precies aan dat deze er zijn?
Alleen bij de autoweg of ook bij fiets en voetpaden die de weg kruizen?

Bij de stopstreep waar ze echt staan. Het is niet gebruikelijk ze ook op de fietspaden te zetten, maar verboden is het niet. Maar dan komt het weer. Zo doe ik het.
De meesten zetten de node op het kruisende gedeelte. http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.80771/4.66827 anderen weer er voor. http://www.openstreetmap.org/#map=18/51.79768/4.65214
Zal eens kijken bij traffic_lights. … begin ook te twijfelen.
Soms is niet alles te vangen in de werkelijkheid en moet het KISS. ( keep-it-simple-and-stupid)
Sommigen gaan alle rijbanen apart op kruispunten mappen met als resultaat dat het van geen kanten routeert.

edit:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Traffic_lights#Simple_intersections

Hier in de wiki staat het hele verhaal van simpel tot ingewikkeld. En hier de waarschuwing om niet steeds de wegen te splitsen alleen vanwege het verkeerslicht. Onderaan staat ook een voorbeeld van verkeerslichten op het fietspad. De wiki geeft dus aan dat dat kan.

Eggie

Ter aanvulling op eggie:
Er zijn ook mensen die een tag op een kruising zelf zijn gaan verplaatsen naar de werkelijke locatie van een stoplicht iets verder op (“incoming ways”), maar helaas zonder zich verder te bekommeren om alle andere aangesloten stoplichten (zijwegen, (brom)fietsers, voetgangers). Dat vind ik zelf onhandig. Een tag op een kruising geeft aan dat er iets daar is voor alle aangesloten wegen. Als we gaan taggen op de werkelijke locatie, dan a.u.b. alle locaties meenemen (Dat zijn er meestal nogal wat).

Daar ben ik weer met een lekenvraag…
Als ik de kaart van openstreetmap vergelijk met de kaart om in Basecamp van Garmin te gebruiken zijn er wat opmerkelijke verschillen te vinden.
Wat mij het meest opvalt is dat de gebouwen en huizen vaak hun haakse hoeken kwijt zijn. Waarom is dat. Ik kan me haast niet voorstellen dat dit met geheugenruimte o.i.d. te maken heeft.
onderstaand een plaatje ter verduidelijking.

Ik ben dan wel geen expert, maar ik vind het linkerplaatje er niet echt als OSM uitzien, gebruik je soms een andere variant dan de default OSM? Als je heel goed kijkt zie je op het rechterplaatje er ook 2 straatjes bij gekomen.

Linkerplaatje is de OSM World routable van Lambertus. Die hoeken komt door afrondingsfouten omdat het Garmin grid wat grover is en er ook nog bugs in mkgkamp zitten, maar daar wordt aan gewerkt door GerdP: http://gis.19327.n5.nabble.com/shape-merger-in-high-prec-coord-branch-tt5793093.html Echt recht worden ze nooit en ook rotondes zien er vervormd uit.
Die straatjes zijn vast recent ingetekend?

Robin, … Nog een tip. Wanneer je de Openfietsmap download kun je makkelijker zien welke wegen nog niet op slot staan voor fietsers wanneer er verplichte fietspaden langslopen.
bv De burgemeester D. kooimanweg (noordelijke- en zuidelijke deel) Er komt dan een streepje in de hoofdrijbaan. http://www.openstreetmap.org/#map=19/52.51845/4.95596
Om misvormingen van rotondes te voorkomen kun je het beste minder nodes plaatsen. Stuk of 12 is zat. Dan ziet het er op de garmin en in basecamp/mapsource beter uit.

Eggie