humanitární mapování Čadu

Zdravím!

Pracuji na humanitárním projektu EUROSHA v jižním Čadu - projekt spočívá v mapování rizikových oblastní země, sbírání humanitárních informací, vytváření nových komunit mapperů a jejich školení jak používat open-source systémy aby po našem odchodu byli schopni mapovat samostatně. Získané informace ze zmapovaných oblastí by měly přispět k lepší přípravě země na krizové situace jako jsou povodně (které tu jsou opravdu hodně časté), nepokoje, občanské konflikty, nájezdy rebelů a podobně. Více informací o projektu a blogy najdete na http://eurosha-volunteers-blog.org/.

Na projektu úzce spolupracujeme s francouzskou OpenStreetMap komunitou a hlavně s Humanitarian OpenStreetMap Týmem. Ale protože se náš projekt rozrůstá i do dalších lokalit než je prioritní oblast městečka Goré a třech uprchlických táborů na jihu Čadu, moc by se nám hodila pomoc s mapováním hlavního města N’Djameny a města Moundou na jihozápadě země.

Čím více dobrovolníků tím lépe, takže pokud máte zájem tak určitě dodám víc informací a potřebný support! katerina.struhova@seznam.cz

Předem díky!

Katka Struhová
EUROSHA Chad Team
katerina.struhova@seznam.cz

pro upřesnění: Jedná se o mapování na dálku, obkreslování místních reálií z Bingu - digitalizaci budov, silnic apod. (Není nutné kupovat letenku do N’Djameny!:slight_smile: Je to prakticky vytvoření základních podkladů pro náš tým, které opravdu potřebujeme, ale nestíháme na nich pracovat. O verifikaci a doplnění všech potřebných dalších údajů - lokalizace humanitárních aktérů, nemocnic, skladů (a potažmo i obchodů, služeb a dalších nezbytností) se postaráme my a další mappeři z různých organizací které působí zde v regionu a se kterými momentálně začínáme spolupracovat.

KS

Několik detailů:

ulice v N’Djameně jsou docela dobře zmapované, nicméně potřebujeme zmapovat i budovy. Pro mapování na je možné použít Tasking manager, každý si tam může vybrat svůj úkol tak, aby dva lidi nepracovali na stejné části města a mapování se zefektivnilo. Odkaz na N’Djamenu na Tasking Manageru je zde: http://tasks.hotosm.org/job/71
V záložce Task si vyberete jeden čtvereček a úkol si můžete otevřít buď v Potlatch 2 nebo v JOSM, pokud tento editor používáte. Pokud by měl někdo zájem si tento editor stáhnout, je to možné zde: http://josm.openstreetmap.de/ (je mi jasné že možná opakuju věci které znáte, ale je to jen pro jistotu:) Je také nutné instalovat Javu.

Co se týče Moundou, zatím ještě nemáme vytvořený úkol na Tasking Manageru, pracuje se na tom. Také je tam třeba digitalizovat budovy a zbylé silnice. Pokud máte zájem o práci na jiných místech, město Doba na jihu Čadu je také jedna z našich prioritních oblastí, takže budeme rádi za pomoc i tam (opět-digitalizace budov a silnic)!