Παράλειψη "Οδός" και "Λεωφόρος" στο tag name και name:el

For you who prefer to reply/answer in English you are welcome to answer in English.

Τελευταία έχω επικοινωνήσει με τον χρήστη NikosSkouteris και επίσης και με το επίσημο κανάλι του #osm στο irc.oftc.net γιατί ο NikosSkouteris μου πρότεινε να βγάλω από μπροστά από το όνομα μιας οδού το “Οδός”, και καταλαβαίνω τους λόγους του, αλλά νομίζω μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς να αλλάξουμε τα δεδομένα. Εάν όχι πάλι βρίσκεται λύση πιστεύω.

Πχ μου είπε(και διόρθωσε με Νίκο εάν δεν σε κατάλαβα) να αλλάξουμε τα ονόματα πχ λέει “Οδός Τάδε” και να το κάνουμε απλώς “Τάδε” για το όνομα μιας οδού ή λεωφόρου.

Εγώ κατάλαβα ότι ο χρήστης NikosSkouteris το θέλει αυτό γιατί υπάρχουν μικρές συσκευές GPS που δεν μπορούν να διαβάσουν το όνομα.
Εγώ τι προτείνω: Το άτομο που θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της βάσης δεδομένων του OSM να φτιάξει πρόγραμμα/φίλτρο που να βγάζει από μπροστά το “Οδός” όταν ετοιμάζει τα δεδομένα αυτά για όποια χρήση θέλει να κάνει.

Τι σημαίνει αυτό? Περισσότερη δουλειά για τους προγραμματιστές(εάν είστε πολλοί, τότε πολύ δουλειά), με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια των δεδομένων, αλλά περισσότερη δουλειά για τους προγραμματιστές(συγγνώμη που επαναλαμβάνομαι).
Τώρα επεκτάθηκα πολύ στην γνώμη μου, αλλά θέλω και εσείς να μου πείτε την γνώμη σας. Ο NikosSkouteris μου έχει πει την γνώμη του, αλλά εάν του είναι εντάξει δημοσίευσέ το και εδώ για να έχουμε όλες τις γνώμες μαζί.

Εμένα με ενδιαφέρει να έχουμε ομοιόμορφα δεδομένα και να ξέρω τι θέλει η κοινότητα. Μερικές κοινότητες όπως η Πωλωνία δεν χρησιμοποιεί “Οδός”(το αντίστοιχο της Πωλωνίας δηλαδή) στα ονόματά τους. Αντίθετα η κοινότητα στο Παρίσι το κάνει “Rue Foobar” όπως είναι στην Θεσσαλονίκη και στη Μόσχα έχουν ένα tag για το “Οδός”(cladr:suffix = Улица) και ένα tag για το όνομα της οδού(cladr:name = Дмитровка М.). http://www.openstreetmap.org/browse/way/22322888

Περιμένω τις γνώμες και τις απαντήσεις σας
Νίκος

Να πω κι εγώ δημόσια την άποψή μου.
Σαν αισθητική προτιμώ το να αναγράφεται στο όνομα το Οδός, Λεωφόρος κλπ. ακόμα κι αν κάποιες φορές “φορτώνει” λίγο το χάρτη. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να σκεφτούμε τη λειτουργικότητα και πρακτικά ζητήματα.
Δεν ξέρω πόσο μεγάλο είναι το θέμα με τα GPS, πόσο δύσκολο είναι για τους προγραμματιστές να υλοποιήσουν ένα φίλτρο. Άποψή μου όμως είναι ότι αν πρέπει κάθε προγραμματιστής να υλοποιήσει/ προσθέσει το φίλτρο, τότε (αργά ή γρήγορα) η συνολική δουλειά που απαιτείται θα ξεπεράσει τη δουλειά που θα απαιτήσει μία λύση με διόρθωση των δεδομένων (που αν δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για batch rename/ tagging σίγουρα θα είναι πολλή).
Μου άρεσε η “λύση” των Ρώσων. Από τα λίγα που έψαξα το cladr (КЛАДР) είναι ένα σύστημα κωδικοποίησης των δρόμων της Ρωσίας, το οποίο χρησιμοποιείται για αναζήτηση και navigation. Επομένως έχουν στο name ένα human-readable όνομα και σε ξεχωριστά tags ένα κωδικοποιημένο όνομα και τύπο δρόμου (μάλιστα, στο cladr:name το ονοματεπώνυμο είναι ανεστραμένο, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η αναζήτηση). Έτσι για παράδειγμα, θα προτιμούσα να έχουμε σαν name “Οδός Ιωάννη Τσιμισκή”, αλλά να υπάρχει (ίσως και σε ξεχωριστά tags) κάτι του στυλ “Τσιμισκή Ιωάννη οδός”, για να είναι ευκολότερη και γρηγορότερη η αναζήτηση (μετά βέβαια ανοίγει άλλο θέμα, σε ποιες οδούς αναφερόμαστε συνήθως μόνο με το επώνυμο, πχ Τσιμισκή και σε ποιες με ολόκληρο το ονοματεπωνυμο, πχ Παύλου Μελά…)
Επομένως (επειδή κι εγώ επεκτάθηκα πολύ) οι προτάσεις μου είναι (με σειρά προτίμησης):

  • Διατήρηση του Οδός κλπ στο tag name και δημιουργία ξεχωριστών tags για navigation (αν είναι εφικτό)

ή

  • Παράλειψη του Οδός, κλπ στο tag name

Πάνω απ’ όλα βέβαια, να υπάρχει ομοιομορφία (όσο μπορούμε)

Πέτρος

Όπως είπα και στον Νίκο (τεχνοlogictheo):

Οι λόγοι που δεν θα πρέπει να γράφουμε το πρόθεμα “Οδός” είναι πολλοί.

Ο κύριος λόγος είναι πως όλοι οι οδοί είναι οδοί. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε κάποια οδό που να είναι κάτι άλλο (δεν μιλάω για τις λεωφόρους, στις οποίες αν θέλετε χρησιμοποιήστε το πρόθεμα “Λεωφόρος” αλλά θα έχουμε πάλι πρόβλημα με τον αμέσως επόμενο λόγο). Συνεπώς είναι ανούσιο και πλεονασμός.

Δεύτερον: Το πρόθεμα “Οδός” κρύβει πληροφορία στον τελικό χρήστη (και στην επικεφαλίδα, αλλά και στο πεδίο δεδομένων) στις συσκευές GPS και αλλού. Υπενθυμίζω πως το πρόθεμα στα Ελληνικά μπαίνει μπροστά και ολόκληρο σε αντίθεση με άλλες γλώσσες που μπαίνει στο τέλος και συντομευμένο (St.). Θα έχουμε κάτι σαν “Κατεύθυνση στην Οδός Α…” ή “Επόμενη στροφή στην Οδός Α…” το οποίο και λειτουργικά είναι άσχημο αλλά και αισθητικά (σωστότερα: “Επόμενη στροφή στην Αναξαγόρα”). Είναι και λίγο πιο επικίνδυνο για τον οδηγό που πρέπει με μια ματιά να βλέπει κάτι σωστό στην οθόνη του αντί ενός κρυμένου δρόμου. Μιλάμε για συσκευές όλων τών ηλικιών και χαρακτηριστικών.

Τρίτον: Σε όλη την Ελλάδα οι χρήστες προτίμησαν να εισάγουν τα ονόματα οδών χωρίς το πρόθεμα “Οδός”. Σε μερικές περιοχές τής Θεσσαλονίκης μόνο (απ’ ότι έχω δει) υπάρχει αυτό το πρόθεμα και είναι παράταιρο. Χάνεται έτσι η ομοιομορφία τού χάρτη. Είναι πιο εύκολο θα σβήσουμε το “Οδός” από κάποιους δρόμους αντί να το προσθέσουμε σε όλους τους υπόλοιπους.

Τέταρτον: Όλοι οι “επίσημοι” κατασκευαστές δεν χρησιμοποιούν το πρόθεμα παρά μόνο στα web interfaces τους επειδή η οθόνη ενός PC έχει χώρο.

Πέμπτον: το πρόθεμα αυτό “μεγαλώνει” τον χάρτη και κάνει δυσκολότερη την δουλειά τών μηχανών αναζήτησης.

Έκτον: οι άνθρωποι που φτιάχνουν χάρτες δεν είναι προγραμματιστές (εγώ είμαι μια από τις λίγες εξαιρέσεις) και δεν μπορούν να φτιάχνουν scripts ή προγράμματα για τις όποιες αλχημείες για ένα χαρακτηριστικό άχρηστο και πλεονάζον. Εκτός αυτού η “Ιερά οδός” θα κατέληγε ως “Οδός Ιερά οδός”. Εκτός αυτού αν αρχίσουμε να προσθέτουμε κι άλλες δυσκολίες στους κατασκευαστές χαρτών (έχουν ήδη αρκετές με τις όποιες διαφορές τών διαφόρων συσκευών και όχι μόνο) σιγά-σιγά θα αποσυρθούν αν βλέπουν το προϊόν τους να γίνεται τσαπατσοδουλειά.

Στο OSM έχω διττή εργασία. Πρώτον ενημερώνω την βάση δεδομένων και δεύτερον φτιάχνω έναν δικό μου χάρτη ( http://skouteris.wordpress.com/gps/greecemap/ ). Εκτός αυτού είμαι και χρήστης συσκευών GPS αλλά και πεζοπόρος. Συνεπώς, έχω “δει” τον χάρτη σε όλα τα στάδιά του. Στον όσο καιρό ασχολούμαι με το όλο θέμα για ένα πράγμα δεν αναρωτήθηκα ποτέ: αν ο δρόμος στον οποίο κινούμαι είναι οδός. Μα θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο;

Τέλος, πρέπει να δούμε το θέμα από την πλευρά τού τελικού χρήστη, γιατί ο λόγος ύπαρξης τού OSM είναι αυτός: να έχει κάποια χρησιμότητα. Οπότε, σε οποιαδήποτε ενημέρωσή μας πρέπει να σκεφτόματε σαν τελικοί χρήστες και πως θα γινόταν η δουλειά μας πιο εύκολα και με ασφάλεια.

Ήμουν έτοιμος να γράψω το παρακάτω, αλλά αφού το βρήκα έτοιμο. :slight_smile:

Και εγω συμφωνω με τον Νικο (Σκουτερη) γιατι ειναι και ανουσιο απο την στιγμη που ολοι οι δρομοι-οδοι ειναι οδοι ,για λογους ευκολιας αναζητησης μιας οδους και για αισθητικους παντα λογους…

Δεν θέλω να λείπει η πληροφορία “Οδός”/“Λεωφόρος”, γιατί όσο κοινό και να είναι, είναι μια πληροφορία. Ρωτάω στο Ρώσικο φόρουμ πως τους φαίνεται η ιδέα να χρησιμοποιήσω “Οδός”/“Λεωφόρος”/κλπ. σε ξεχωριστή cladr:* ετικέτα → http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=16551 , μου έχουν απαντήσει με διάφορες ιδέες.

Σκέφτομαι μήπως βάλω Οδός/Λεωφόρος στην ετικέτα name:prefix (πρόθεμα) και το όνομα στο name:suffix (‘επίθεμα’ είναι η σωστή μετάφραση?).

Παράδειγμα το όνομα “Οδός Τάδε” μπορεί να μείνει στην ετικέτα name και μπορώ ξεχωριστά να βάλω το “Οδός” στην ετικέτα name:prefix (πρόθεμα) και το “Τάδε” στο name:suffix (“επίθεμα”).

Έχω δημιουργήσει ένα παράδειγμα σε κανονικό δρόμο. Απλώς πρόσθεσα ετικέτες. Δεν διέγραψα τίποτα: http://www.openstreetmap.org/browse/way/34299251

highway = residential
name = Οδός Φ. Κόντογλου
name:en = F. Kondoglou street
name:prefix = Οδός
name:suffix = Φ. Κόντογλου

θεωρω πως δεν ειναι σωστο να μπαινει η λεξη οδος μπροστα απο το ονομα της οδου. Αυτο το λεω γιατι οι ονομασιες των δρομων δεν ειναι στη διακριτικη ευχερεια του καθενος αλλα οριζονται απο αποφασεις δημοτικων συμβουλιων βασει συγκεκριμενης νομοθεσιας. Η αποφασεις αυτες στην πλειοψηφια τους (και δε λεω ολες γιατι δεν τις εχω διαβασει και ολες :slight_smile: ) οταν αναφερουν την ονομασια αναφερουν μονο το ονομα χωρις το προθεμα “οδος”. Οποτε θεωρω πως το σωστο ειναι χωρις το “οδος” μπροστα…

Σίγουρα δεν καταλαβαινόμαστε…

Ποιά είναι η “ιδιαίτερη” πληροφορία στην “οδό”; Κατά την γνώμη μου δεν είναι καν πληροφορία. Είναι σαν να λέω πως θα κρεμάσω ταμπέλα πάνω μου που να γράφει “άρρεν”. Κάθε δρόμος είναι οδός. Ακόμα και οι χωματόδρομοι είναι οδοί. Κάτσε να ασχοληθείς με τις μονοδρομήσεις-πεζοδρομήσεις, απαγορεύσεις κίνησης, αριθμήσεις, κτλ, που είναι πραγματικές πληροφορίες (και που εκεί πάσχει το OSM) και άσε τις παραπανήσιες “ενέργειες”. Εδώ και χρόνια, όσοι ασχολούνται με το άθλημα δεν βάζουν τέτοια (άχρηστη) πληροφορία. Τώρα, θα την βάλουμε; Και άντε να την βάλουμε. Θα κάτσεις να την προσθέσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Ποιός θα χρησιμοποιήσει το “name:prefix = Οδός” ; Κανείς! Τουλάχιστον, εγώ, που, σημειωτέον, είμαι και ο μόνος (για την ώρα, ελπίζω) που κατασκευάζω χάρτες (ειδικά) για την Ελλάδα δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω (προγραμματιστικά) ένα τέτοιο tag διότι είναι ΣΑΦΩΣ ανούσιο. Ούτε και οι developers τού mkgmap και τού OsmAndMapCreator (αλλά και τού GPSMapEdit) θα ενσωματώσουν ένα τέτοιο ανούσιο χαρακτηριστικό, την στιγμή που έχουν πολλά περισσότερα να κάνουν. Να μην μιλήσω καλύτερα για τους κατασκευαστές συσκευών-προγραμμάτων πλοήγησης που δεν θα χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο tag (όπως και να ενσωματωθεί σε έναν χάρτη). Και κατά τα λεγόμενά σου θα επισημάνεις την “Οδό” σαν “Οδό” δυο φορές: μια στο όνομα και μια στο “name:prefix”. Αν μετά από αυτά που σού είπαν οι υπόλοιποι κι εσύ επιμένεις στο δικό σου, πιο το νόημα να ανοίξεις αυτό το θέμα;

Οι Ρώσοι (άντε και κανά δυο, ίσως, ακόμα λαοί) έχουν κάποιον δικό τους τρόπο, που, αν μη τι άλλο, είναι παράταιρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Και η Θεσσαλονίκη (όχι όλη, ευτυχώς) έγινε κι αυτή παράταιρη με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το OSΜ δεν είναι μόνο για να τον βλέπουμε διαδικτυακά αλλά, πρωτίστως, για να τον χρησιμοποιήσουμε off-line. Και αν κάποια στιγμή στο μέλλον βρεθείς μπροστά σε κάποια συσκευή που θα γράφει (αν το γράφει ολόκληρο) ή και θα προφέρει “Στρίψτε αριστερά στη Οδός Αναξαγόρα” μην γελάσεις.

Αντί να ασχολούμαστε με σοβαρότερα ζητήματα, συζητάμε για το αν η οδός πρέπει να επισημαίνεται ή όχι.

Πάμε από την αρχή ΧΑΛΑΡΑ :slight_smile:
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η πληροφορία αυτή “περισσεύει”, και δεν είναι εύστοχο να συγκρίνουμε τα δικά μας μέ άλλες χώρες-γλώσσες.
Πχ. στη Γερμανία είναι ενσωματωμένο στο όνομα (Lindenstrasse) ή στην Αγγλία θα αναφερθεί και το street μαζί με το όνομα.
Εγώ όμως όταν με ρωτάνε που μένω, η απάντησή μου είναι “Αγίου Μελετίου 200” ούτε οδός ούτε τίποτα.
Εγώ θα πρότεινα να πάμε σε πιό ουσιαστικές “διαμάχες” πχ οι Νομοί της Ελλάδας θα μείνουν Νομοί ή θα τους μετατρέψουμε σε “περιφερειακή ενότητα” βάσει Καποδίστρια.

Σας φιλώ σταυρωτά :slight_smile:
Γιάννης.

Για αισθητικούς λόγους θέλεις να διαγράψουμε την πληροφορία οριστικά από την βάση δεδομένων?
Την γνώμη σου θέλω πάνω σε αυτό.

Υπάρχει διαφορά στο να διαγράψουμε κάτι από την βάση δεδομένων και να γράψουμε ένα λογισμικό για να ‘φιλτράρει’ τα δεδομένα της βάσης και να τα προσαρμόσει σύμφωνα με το πως τα θέλουμε.

Δεν έχεις καταλάβει ένα απλούστατο πράγμα. Αυτήν την στιγμή ΔΕΝ υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να φιλτράρει τα δεδομένα τής βάσης για κάτι τέτοιο. Συνεπώς, ένα νέο tag περί αυτού θα ήταν άσκοπο. Αν δεν σού αρέσουν οι έξι λόγοι που ανέφερα αρχικά (ή αν δεν τους διάβασες) και δεν είσαι διατεθιμένος να σβήσεις πραγματικά άχρηστα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε. Εγώ απ’ την πλευρά μου θα φτιάξω ένα “φίλτρο” στο πρόγραμμά μου ώστε να διαγράφει τους αρχικούς χαρακτήρες "Οδός " από κάθε ονομασία (να μην χαλάσω και την “Ιερά Οδό”), ώστε στους χάρτες μου να υπάρχει ομοιομορφία. Απλώς θα με ζορίσεις λίγο παραπάνω :).

Η δρομολόγηση-εύρεση σε οποιοδήποτε σχετικό πρόγραμμα δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την ονομασία-πρόθεμα “Οδός” στην αναζήτηση. Εκτός αυτού η δρομολόγηση δεν λαμβάνει τίποτα υπ’ όψιν του στην ονομαία παρά μόνο στο είδος τους δρόμου (highway=primary, secondary, κτλ) που στο κάθε λογισμικό μετατρέπεται σε ανάλογο είδος.

Η “πληροφορία” που δήθεν αναφέρεις είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ άχρηστη και δεν θέλεις να βγει για κάποιους δικούς λόγους. Σε πληροφορώ πως στην ονομασία υπάρχει ένα είδος πληροφορίας που είτε λείπει ή είναι λάθος. Και μιλώ για την Αγγλική ονομασία τών πάντων. Ή για αυτά που είναι ονομασμένα μόνο με Αγγλικούς χαρακτήρες ή greekglish. Εκεί θα έπρεπε να δωθεί έμφαση και να δούμε πως θα τα διορθώσουμε (και φυσικά σε θέματα όπως αυτό που προανέφερε ο Γιάννης σχετικά με τον Καποσίστρια). Θα έπρεπε, λοιπόν, να βάλουμε όπου “name” την Ελληνική ονομασία και να ενημερώσουμε το “int_name” και το “name:en” με την Αγγλική ή αν κάποιος μπορεί και τα “name:de”, “name:fr” κτλ. Διότι όταν φτιάνχω χάρτη (και όλοι οι υπόλοιποι) στην Ελληνική του έκδοση βλέπεις ΚΑΙ Αγγλικά και στην Αγγλική του έκδοση ΜΟΝΟΝ κάποια Αγγλικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για πλήρη διαχωρισμό εκδόσεων.

Η βάση δεδομένων υπάρχει για να είναι σωστή. Τα λάθος ή άχρηστα δεδομένα πρέπει να σβήνονται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από άχρηστη πληροφορία είναι και δύσχρηστη αλλά και, ίσως, επικίνδυνη (και μιλάω μόνον για την πράξη!).

Από το name θα βγάλω το “Οδός” και “Λεωφόρος” αλλά επειδή τα θεωρώ σημαντικά θα τα βάλω σε άλλη ετικέτα, πχ όπως σε αυτό το παράδειγμα(που πριν λίγο έκανα την αρχή): http://www.openstreetmap.org/browse/way/34299251 (version 3)

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας

Με εκτίμηση,
Νίκος

ooops…Καλλικράτης ήθελα να πω :slight_smile:

Σχετικά με το θέμα, νομίζω πως θα πρέπει να μείνουν ως έχουν. Διότι:

Πρώτα είχαμε τους νομούς και τα διαμερίσματα. Μετά ήρθαν οι περιφέρειες. Ύστερα ήρθε ο Καποδίστριας, μετά ο Καλλικράτης. Όταν θα έρθει ο Χαράλαμπος (αναλόγως τα κέφια τού εκάστοτε μανιακού) θα πρέπει πάλι να τα αλλάξουμε;

Οπότε κατά την γνώμη μου κρατάμε τα παλιά (κλασσικά και γνωστά σε όλον τον κόσμο) και απλώς να βρούμε κάποια tags να περιγράψουμε τα τού καλλικράτη που δεν θα σβηστούν όταν θα έρθει ο Χαράλαμπος, απλώς τότε θα προσθέσουμε τα τού Χαράλαμπου στα δικά του tag.

Κι επειδή δεν έχω ασχοληθεί με τον Καλλικράτη προτείνω κάτι σαν: “kallikratis:xxx” όπου xxx η εκάστοτε (υπο-υπερ)κατηγορία. Αν κάποιος έχεις γνώσεις περί αυτού ας προτείνει ονομασίες κι ας ενημερώσουμε κάποια σελίδα στην wiki τού OSM να τα έχουμε κοινά.

Τι όνομα να έχει αυτό το θέμα?

Διοικητική ή γεωγραφική διαίρεση της Ελλάδας?

(Πάντα προσωπική μου γνώμη.)

Η Ελλάδα είναι (και θα είναι, πιστεύω) όπως την μάθαμε μικροί (γεωγραφία γαρ): Πελλοπόνησος, Στερεά, Θεσσαλία, κτλ. Μετά ήρθε η διοικητική διαίρεση που τα έκανε λίγο μπάχαλο. Μετά θα ξαναλλάξει χάριν τού Χαράλαμπου (διαβάστε πιο πριν). Πιστεύω πως καλό θα ήταν να κυριαρχεί η γεωγραφική διαίρεση (είναι πιο σταθερό) και κατόπιν η διοικητική. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα το αλλάξουν κι αυτό. Σε δουλειά να βρισκόμαστε να βάζουμε tags. Α, κι εμείς οι ψωνάρες οι κατασκευαστές να βάζουμε κωδικούς… Απλώς, να μαζέψουμε κάπου τα tag γιατί θα χαθούμε. Όποιος ασχοληθεί σοβαρά να σφυρίξει.

Επίσης, ένα άλλο είναι να προσπαθήσουμε να κατηγοριοποιήσουμε τους δρόμους βάση ταχύτητας. Δηλαδή: Αν μπορούσαμε να έχουμε κάποιες σταθερές, θα μπορούσα να βάζω προκαθορισμένες τιμές στους δρόμους (οδούς :roll_eyes:) σαν όρια ταχύτητας. Βέβαια, δύσκολο εγχείρημα διότι πρέπει να ελέγχω αστικότητα σε κάθε δρόμο. Δηλαδή, ο highway=primary στην Αθήνα (Συγγρού) έχει όριο 80χ/ω ενώ στην επαρχία 110χ/ω (διορθώστε με αν κάνω λάθος), και πάει λέγοντας. Αν ξέραμε τα βασικά θα μπορούσε αυτή η δουλειά να γίνει προγραμματιστικά (να δούμε πότε θα τα κάνω όλα αυτά που θέλω!). Μιλάω πάντα για συσκευές GPS και δη Garmin (γιατί για την ώρα μόνο εκεί μπορώ να κάνω τα τρελά μου).

aitolos, NikosSkouteris

Άνοιξα ένα νήμα(με τις παραθέσεις που κάνατε σχετικά και με ημερομηνίες): http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=241358
Προς το παρόν ο τίτλος είναι

Εάν θέλετε πείτε μου τι θέλετε να λέει ο τίτλος.
Το δημιούργησα για να βρει η υπόλοιπη κοινότητα το θέμα σας πιο εύκολα και για να μπορεί έτσι πιο εύκολα και να συμμετέχει.

Ευχαριστώ εκ τον προτέρον

Αυτή η πληροφορία δείχνει ότι διακρατικές συνεργασίες μπορούν να γίνουν και όχι μόνο να γίνει “ομοιομορφία” μόνο σε ένα έθνος αλλά και στο πλανήτη.

AMDmi3 wrote 2012 May 10th on topic “Can we use cladr tags(suffix and/or prefix) to map streets in Greece?”:

Αν όλοι αρχίζαμε και λέγαμε για το κάθε πράγμα που σκεφτόμαστε τότε θα χάναμε τα αυγά και τα πασχάλια. Κι εξηγούμαι:

Οι έξω έχουν δρόμους που τους ξεχωρίζουν ( ; ) ως “street”, “avenue”, “alley”, “lane”, “boulevard”, κτλ. Για μάς υπάρχουν δύο: Οδός και Λεωφόρος. Δεν έχω ακούσει ακόμα για σοκάκι, λωρίδα, κτλ. Για μερικούς η boulevard (Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, κ.α.) θα θυμίσει σε μερικούς στίχους τραγουδιών και ίσως να το γουστάρουν να το βλέπουν. Σε μάς τί να πει η “Οδός Σανταρόζα”; Ας υποθέσουμε πως στην Ελλάδα φτιάχνουμε ένα tag “name:prefix=Οδός”: ποιά η χρήση του; Είπαμε όλοι οι οδοί είναι οδοί. Ένα μονοπάτι δεν μπορεί να είναι οδός. ‘Ενας πεζόδρομος “highway=pedestrian” είναι σίγουρα οδός αν τού προσθέσουμε όνομα (Οδός Κοραή). Με βάση το tag highway δεν υπάρχει περίπτωση να πλοηγηθείς με αυτοκίνητο. Σε κάθε είδος highway είτε είναι ένας απλός αστικός δρόμος είτε ένα μονοπάτι υπάρχουν ουσιαστικά χαρακτηριστικά που τού αποδίδουν την πραγματική του φύση ασχέτως ονομασίας ή μυστήριων tags. Ο κάθε κατασκευαστής χάρτη (συμπεριλαμβανομένων τών διαδικτυακών, όπως το openstreetmap.org) δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν άλλα χαρκτηριστικά για την σχεδίαση δρόμων, παρά μόνο τών βασικών. Π.χ. ένας χωματόδρομος δεν χαρακτηρίζεται από το grade ή το smoothness ή το surface. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι πως ο χρήστης θέλει να βλέπει όσο γίνεται πιο απλοποιημένη πληροφορία στην συσκευή του (ακόμα κι αν η συσκευή είναι η οθόνη ενός Η/Υ) και με μια ματιά να καταλαβαίνει πολλά. Υπάρχει μια τάση ακόμα και POIs να μην εμφανίζονται παρά μόνον σε αίτηση χρήστη και μόνον ανά-σε ομάδες. Διότι η περισσότερη πληροφορία από την μία γίνεται δύσχρηστη και από την άλλη απαιτεί ισχυρό hardware αλλά και περισσότερη μνήμη αποθήκευσης.

Όποιος μπαίνει στον χώρο τής κατασκευής χαρτών έχει να αντιμετωπήσει ένα δίλημμα. Πληροφορία ή ταχύτητα; Πρέπει να συγκεράσει όλες τις παραμέτρους αναλόγως τού σκοπού τού προϊόντος του. Και πίστεψέ με έχει να ζοριστεί πολύ μέχρι τη χρυσή τομή. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η “ιδιοτροπία” μερικών δρόμων τότε η δουλειά γίνεται χειρότερη. Αν κάθε τί γινόταν εμπόδιο στους κατασκευαστές, πίστεψέ με το έργο σου (μου) δεν θα είχε καμιά χρησιμότητα γιατί δεν θα υπήρχαν κατασκευαστές. Και ιδιαίτερα εκεί στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην βόρεια Ελλάδα γενικώς, κάνετε ένα μεγάλο λάθος: ασχολείστε με τέτοιες λεπτομέρειες (έχω δει πολλές) και αφήνεται την δρομολόγηση απ’ έξω. Κάνετα μεγάλα σφάλματα στην ένωση-τομή τών δρόμων που κάθε φορά που θέλω να βγάλω έκδοση τού χάρτη μου χάνω τουλάχιστον δύο απογεύματα στην διόρθωσή τους. Και μάλιστα τον τελευταίο καιρό τα λάθη πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες όταν μού μένει χρόνος, και πίστεψέ με, τον τελευταίο καιρό είναι πολύ λίγος (δουλεύω 09:30 έως 02:00 με διάλειμμα 18:00-19:00 περίπου), αχολούμαι με τα λάθη δρομολόγησης αντί να φτιάξω έκδοση. Τί με νοιάζει αν τα σκαλοπάτια είναι ανωφερή αν κάποιος δεν μπορεί να πλοηγηθεί σε αυτά γιατί δεν συνδέονται πουθενά; (Με τα σκαλοπάτια, γενικά, υπάρχει ένα θέμα).

Αν κάποιος κατεβάσει τον χάρτη μου, και ειδικά την έκδοση για Garmin, θα δει πως η πληροφορία που παρέχεται είναι τεράστια σε σχέση με άλλους χάρτες. Κι αυτό γιατί έχω κάνει τόσο λεπτομερή δουλειά, εξετάζοντας τα πάντα και φτιάχνοντας τα διάφορα στοιχεία όπως πρέπει, στο ζουμ που πρέπει. Και μπορώ να πω πως δουλεύει το ίδιο καλά σε παλιές και σε νέες συσκευές. Και το έχουν κατεβάσει πολλοί και έχει γίνει αρκετή συζήτηση για αυτόν (μπορείς να δεις πως ακριβώς ξεκίνησε στην σελίδα http://www.naviusers.net/t1873-topic)). Και όταν ακούω από διάφορους ειδήμονες για scriptάκια και λοιπά, τα παίρνω στο κρανίο. Διότι το να δουλεύεις εσύ στο OSM κάποιοι κουράστηκαν να γράψουν κώδικα, το να πλοηγείται κάποιος με τον χάρτη μου κουράστηκα να γράψω κώδικα και να φτιάχνω styles και scripts. Δεν θέλω άλλη δουλειά παραπάνω που να κάνει την ζωή μου δύσκολη. Ειδικά όταν αυτή η δουλειά έχει να κάνει με άχρηστη πληροφορία, αφού ούτως ή άλλως έχω περιγράψει-κατηγοριοποιήσει άψογα τούς δρόμους τόσο σε Garmin όσο και στο OsmAnd. Για να δεις τι ακριβώς σού λεώ κατέβασε το http://www.garmin.com/us/products/onthetrail/basecamp και εγκατέστησε τον χάρτη μου.

Σού έδωσα, λοιπόν, λόγους να σκεφτείς για πιο ουσιώδη πράγματα από την δήθεν κατηγοριοποίηση τών οδών σαν οδούς. Αρκεί να σκέφτεσαι σαν τελικός χρήστης (το κλειδί για ένα τέλειο προϊόν).

Υ.Γ.: Και για να σε προλάβω, στον πεζόδρομο “Οδός Κοραή” (πιο πάνω παράδειγμα) μπορείς να βάλεις το “highway=resindential” και να παίξεις με το access και να τον φτιάξεις τέλειο.