Nieuwe fietspaden

Nieuw fietspad Hoenkoop - Vlist

Ik ben vandaag gelijk maar eens gaan kijken om e.e.a. netjes in te kunnen tekenen. Mooi fietspad (gestort beton, gewoon grijs) door pas ingericht natuurterrein. Ziet er allemaal nog erg maagdelijk uit. Wel weer een alternatief als je uit Schoonhoven komt, Vlist, dit nieuwe fietspad, Hekendorp, Reeuwijkse Plassen, etc… @ligfietser, bedankt voor de tip - aanwinst.
PS. Is het belangrijk om er nog surface=concrete bij te zetten? Ik doe surface=… eigenlijk alleen als het juist mindere kwaliteit is.

Ik zal het doorgeven aan de tipgever. Surface=concrete kan idd ook een negatieve betekenis hebben, van die betonplaten wegen.
Misschien kan je dit subject veranderen in nieuwe fietspaden? Dan is het universeler toepasbaar en kan ik er naar verwijzen op de OFM site om hier nieuwe paden te droppen.

Done!

Ha BikePC,

Ben alleen een beetje nieuwsgierig. Is dat noordelijke lange stuk een brug of een dijktalud?
http://www.openstreetmap.org/?lat=51.998021&lon=4.819844&zoom=18&layers=M
Ga er zeker weer fietsen van de zomer. Laatst van Bergschenhoek naar Dordt gefietst en toen langs de Vlist gereden. Leuk gebied daar.

Groet,
Eggie

Nee, nee, dat is echt een brug met leuningen, op het randje van het water. Daarom heb ik er ook een note bij gezet dat het een lange brug (funny) is. Dit om te voorkomen dat mappers denken dat het fout is en de brug gaan inkorten.
Het was mooi fietsen vandaag met veel wind en mooie hollandse buienluchten (en hagel…).

Rijneveldsepad tussen Haarzuilens en Maarssenbroek:
http://www.openstreetmap.org/?lat=52.13175&lon=5.01141&zoom=15&layers=M

Het gaat - (eerste helft 2012) - eindigen met een Fietsviaduct over de A2:
http://www.aaenp.nl/project/1287653996/Maarssenbroek-Haarzuilens—Fietsviaduct-Rijneveldsepad-over-A2/

Nieuwe fietspaden rondom de N470/471 bij Pijnacker - streefdatum openstelling 8 december 2011: http://www.openstreetmap.org/?lat=52.00341&lon=4.45737&zoom=15&layers=M

Nieuw fietspad dwars door het horsterwold (Zeewolde, flevoland). Zo te zien fiets je daar binnenkort tussen de grote grazers. Mooi strak gestort beton. Ik heb het wel getagd als concrete. Als dat anders zou moeten graag even reactie.

http://www.openstreetmap.org/?lat=52.28613&lon=5.46224&zoom=16&layers=M

Het nieuwe fietspad bij Vlist is ook van glad gestort beton en ik heb dat bewust niet getagd met surface=concrete om het onderscheid te kunnen houden met een pad van betonplaten dat veelal wordt ervaren als van mindere kwaliteit. @ligfietser volgde mijn redenering. Mijn gevoel is dat je dan eigenlijk overal surface=… tags zou moeten gaan toevoegen en dat gebeurt nu op ‘normale’ fietspaden van asfalt, etc. vrijwel nergens. Alleen als er een beperking is voor een specifiek gebruik of type voertuig zou je m.i. surface tags moeten toevoegen - dit als vuistregel.

Ik vind dat een beetje een kromme redenering. Omdat beton zowel stelconplaten als gestort beton kunnen zijn tag je maar helemaal niets. Als je voor zou stellen om een nieuwe surface= stelcon oid zou willen invoeren dan kan ik dat begrijpen maar als er nu fietspaden zijn zonder surface tags dan lijkt me het beter deze wel in te voeren. Waarom? Omdat zo iedereen een beter beeld krijgt van het fietspad. Zonder tag weet je het niet. Dan kan het strak asfalt zijn maar ook dat het een schelpenpad is waarbij de mapper dat niet heeft getagd.

Een renderer kan toch altijd zelf bepalen of en wat hij wil doen met surface=concrete?
Misschien is het nog het best om er ook een smoothness= aan toe te voegen maar surface= weglaten terwijl je wel weet wat het is lijkt mij niet verstandig.

@PeeWee32, in theorie heb je gelijk. In de praktijk hang ik meer aan de idee dat als de surface tag ontbreekt het een normaal en fatsoenlijk te berijden fietspad is, geschikt voor alle soorten fietsen. Zodra er iets af te dingen valt op toegankelijkheid zoals oppervlak, breedte, staat van onderhoud, barriers, etc. dan wel taggen natuurlijk. Waar het eigenlijk wel zou moeten, maar de tags ontbreken, zie ik dat als een tekortkoming die meer vraagt om te corrigeren dan alle goede fietspaden te gaan voorzien van tags zoals jij voorstelt. Pragmatische benadering dus… en dat kan een ieder ook zo opvatten, of niet natuurlijk. In dat laatste geval zou ik zeggen - ga je gang, maar dan pas eerst als ‘men’ het eens is hoe, wat en wanneer je dan precies zou moeten taggen. De varianten-matrix is nogal breed en vaak subjectief qua beoordeling bij de mappers. Zie ook de discussie over N-wegen en de toegang voor fietsers en voetgangers http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=14607

surface= stelcon → Ik meen dat Stelcon een merknaam is van de Meteoor uit Rheden :slight_smile:

Het wordt denk ik net als aspirine gezien als een algemene aanduiding, terwijl het een merknaam is.

Donald

Dit is mappen voor de renderer. Als de enige tag highway=cycleway is, beschouwt de OFM dat als een verhard fietspad. Staat er uitsluitend highway=footway, dan wordt dat beschouwd als een onverhard voetpad. Maar vele mappers geven ook bij schelpenpaden geen tag mee en dus komt dat als een verhard fietspad op de kaart te staan. Laatst probeerde ik te fietsen over een verhard fietspad volgens de OFM, maar dat bleek een bospad te zijn waarover niet te fietsen viel.

Maar hoe gaat een andere kaart ermee om? Daarom is het wel goed om een surface tag mee te geven. Surface=paved zou kunnen in plaats van surface=concrete.

Ben het niet eens met je stelling dat dit mappen voor de renderer is… Dat is het wel als je tags gaat toevoegen om een weg er op de kaart op een specifieke manier uit te laten zien zonder respect voor de werkelijkheid of algemene afspraken hoe te taggen. Je zou mijn idee meer een ‘luie’, pragmatische manier van taggen kunnen vinden…
Als er consensus zou zijn over het feit dat alle fietspaden van minstens een surface tag moeten zijn voorzien, dan is er nog heeeeel veel werk te verzetten. Je loopt dan ook nog tegen de situaties aan dat een fietspad vele opppervlakken kan hebben zoals klinkers, asfalt, beton, schelpen, zand, repak, etc., etc. en dat dan ook nog in allerlei kwaliteiten. Je blijft dan dus aan de gang met allemaal verschillende tags op aparte stukjes.

Jouw voorstel om er surface=paved aan toe te voegen, zegt toch ook niets over het oppervlak? Het kan beton, asfalt, of een andere verharding zijn. De ene mapper zal een pad van repak wel verhard vinden, een andere misschien niet. Mijn opvatting: geen surface tag is impliciet verhard, net als dat foot=yes impliciet is bij bicycle=yes en vrijwel altijd wordt weggelaten.

Dit is niet helemaal juist geformuleerd, de Garmin herkent alleen iets als iets onverhard is getagd.
Als het niet gespecificeerd is hoeft het niet te betekenen dat het per definitie ook verhard is hoewel je er meestal wel vanuit kunt gaan, maar niet altijd:

Als er een bordje fietspad bij stond was dit pad weliswaar onvolledig maar niet verkeerd gemapt. De OFM doet geen uitspraken over of een fietspad verhard is, wel over onverhard.

Ik kan me eigenlijk niet zo vinden om surface=concrete weg te laten omdat dit blijkbaar geinterpreteerd wordt als slechter wegdek dan “surface=paved”, wat de impliciete tag is als er geen aparte surface tag is.
Op de wiki http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:surface staat volgens mij een mooi overzicht van welke surface’s als paved of unpaved beschouwd kunnen worden. concrete als ook concrete:lanes als concrete:plates wordt hier als “paved” gezien.

Ik heb uit eigen ervaring ook het idee dat de “concrete” fietspaden de beste zijn die aangelegd zijn (af en toe wel glad) en dat asfalt fietspaden, zeker die zonder goede funderingslaag erg snel verlechteren.
Ik ben er dan ook zeker niet voor om “surface” tags weg te laten als de kwaliteit van het surface ons niet meer helemaal 100% “verhard” overkomt.

De surface tag geeft denk ik een goede indicatie over de kwaliteit en de "verhard"heid van de paden. Echter de kwaliteit van het betreffende surface kan per type natuurlijk variëren van slecht tot uitstekend. Ik neem aan dat de http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:smoothness daarvoor in het leven is geroepen.

Ligfietser heeft ons verwend met een zeer specialistische fietskaart, waarvoor we hem dankbaar mogen wezen. We weten zo langzamerhand ook wel hoe we moeten taggen om iets op zijn kaart te krijgen, een echte Nederlandse fietskaart met echte fietspaden. Als een fietspad is verhard, tagde ik ook op de ‘luie’, pragmatische manier.

Vorig jaar was ik bezig om een eventuele opvolger voor de Onroute Fietskaart te zoeken. Daarbij heb ik uitvoerig Velomaps Netherlands en de OFM vergeleken. Velomaps wordt gemaakt door een Oostenrijker en het is grappig om zijn idee van fietsen te achterhalen. Hij gaat uit van de Duitse (en Oostenrijkse?) regels en niet van de Nederlandse. De tag highway=cycleway komt als fietspad op zijn kaart te staan. Maar als een fietspad is getagd als highway=cycleway, foot=yes, wordt het geen fietspad, maar een gewoon pad, a generic path of de Potlatch preset term te gebruiken. In Nederland is het normaal dat er mag worden gewandeld om fietspaden. De Nederlander tagt dan ook highway=cycleway. In Duitsland is het normaal dat een trottoir zowel fietspad als voetpad is. Een Duitser tagt dan ook highway=path, foot=yes (of: designated), bicycle=yes )of; designated). De OFM maakt er een fietspad van. BTW, de maker van Velomaps weet niet wat een dijk is, want die komen niet op Velomaps voor.

Vele fietspaden in Groningen waren getagd als highway=cycleway. Toen ik over een schelpenpad fietste waarop net een nieuwe laag schelpen lag, fietste dat niet echt plezierig, om me eufemistisch uit te drukken. Ik heb de tag surface=gravel meegegeven zodat een ieder die de OFM gebruikt, kan weten dat het niet een verhard fietspad betreft. Na de discussie surface=shells/surface=gravel, heb ik de tag aangepast. Als ik nu nieuwe fietspaden tag, geef ik wel de tag surface=paved (in een luie bui), surface=concrete of surface-asphalt mee. Als een fietspad niet helemaal klopt en ik verleg hem iets, doe ik dat ook. Het is een kleine moeite waar we wellicht over enkele jaren veel plezier van kunnen beleven.

Niet om te taggen voor uitsluitend de OFM, maar ik denk dat de volgende surface tags voldoende zijn:

surface=paved voor asfalt en betonpaden
surface=upaved als er geen verharding is
surface=compacted voor schelpen en grindpaden

Als hier consensus over is, zal ik m’n best proberen te doen. Voldoende slagen om de arm dus… Is hier consensus over?

Deed het eigenlijk ook zoals BikePC. Een normaal fietspad alleen highway=cycleway. De OFM functioneert er prima mee. Voor sommigen zal het weer een verarming zijn. Daar zal het weer de kick zijn om zo precies mogelijk te taggen. Die mappers moet je toch ook in hun waarde laten. De renderer zal zich moeten aanpassen.
Bovendien is het toch ook wel handig dat je weet als je Parijs - Roubaix rijdt welke stukken de kinderkopjes bevatten.