GPS-jälkien vertailua

Elikkä eräässä toisessa keskusteluketjussa lupailin vähän vertailla paria gepsiä tai oikeastaan niiden tuottamia jälkiä ja tässäpä sitten olisi muutama kuvakaappaus jäljistä:
http://aijaa.com/v.php?i=001577680660.jpg
http://aijaa.com/v.php?i=000367680661.jpg
http://aijaa.com/v.php?i=007877680662.jpg

Musta jälki on Tomtom One 1st generation ja vihreä jälki on ZTE Blade -puhelimen navigaattorista peräisin. Aikalailla yhtä hyvää jälkeä molemmilla tulee, tosin puhelimella otettu jälki näyttäisi jopa olevan paikoitellen tarkempaa eikä vaeltele niin paljoa. Esimerkkilenkki on Hyrylä-Hyvinkää-Hyrylä autolla ajettuna, navigaattorit noin puolen metrin etäisyydellä toisistaan autotelineissä.

Yritin joskus etsiä tietoa siitä, missä Android-puhelimessa olisi paras gps ja ylipäätänsä, mikä on Android gps:ien tarkkuus, en löytänyt. Olisiko jollakulla käsitystä asiasta?

Androidille näyttäisi olevan paljon OSM-sovelluksia ja kuvauksen ja screen shottien perusteella näyttävät olevan varsin mielenkiintoisia. Kiinnostaisi kokeilla, mutta ensin pitäisi saada käsitys puhelinten paikannustarkkuudesta.

No tuosta tarkkuudesta voi päätellä jo jotakin noiden kuvien perusteella. Oma mielipide on, että Bladen GPS-vastaanotin on vähintään yhtä hyvä kuin tuossa vertailukohtana olevassa oikeassa navigaattorissa eli TomTom Onessa. TomTomin jälki omien kokemusten mukaan saattaa välillä lähteä harhailemaan häiriöisessä paikassa ja kiemurtelee pitkinpoikin pitkäänkin ennen rauhoittumista. Blade taas käyttäytyy rauhallisemmin ja vakaammin, ilmeisesti tuota GPS-signaalia suodatetaan jotenkin koska teräviä satunnaisia häiriöpiikkejä tms en ole vielä huomannut. Muutenkin tuo Blade ottaa fixin hyvin äkkiä lähes aina eikä jää miettimään.

Parilla lenkillä olen katsellut miten nuo näkevät satelliitteja ja tuntuvat aika tasaväkisesti samaa määrää näyttävän lähes koko ajan, välillä toinen saattaa näyttää yhden enemmän tai vähemmän mutta keskimäärin kuitenkin ollaan aika tasoissa. Tomtom ei kerro sijaintitiedon tarkkuutta mutta Blade kertoo ja yleensä noin kymmenen sekunnin jälkeen GPS:n päällelaitosta alkaa tarkkuusnäyttämä näyttää 2-3m arvoja.

Androidille on tosiaan paljon erilaisia GPS-sovelluksia mutta aika suuri osa niistä on vielä raakileita. OsmAnd, OSMTracker ja MapQuest tuntuvat olevan tällä hetkellä kokeilemistani softista parhaita.

Onko sinulla WAAS/EGNOS päällä jommassakummassa GPS:ssä?

Minulla on sellainen käsitys, että jos se on päällä ja näkyvyys kyseisiin satelliitteihin heikkenee (eli etelän suuntaan, geostationaariselle radalla jossa kyseiset satelliitit majailevat), laite voi antaa erittäin huonotarkkuuksista koordinaattia. Itsellä ei varsinaisesti ole kokemusta, mutta pistinpä juuri kyseisen ominaisuuden omasta GPS:stä (Garmin Legend HCX) pois päältä ja yritän saada sitä kokemusta, kenties vertailemalla ilman ja WAAS/EGNOS:en kera.

Ei taida olla mitään asetusta ainakaan millekään WAAS/EGNOS -jutuille kummassakaan. TomTomissa ei ole edes A-GPS:ää ja Bladesta se on pois päältä, elikkä hyvinkin samanlaisilla asetuksilla mennään. En tiedä mikä GPS-piiri tuossa Bladessa on, mutta ilmeisesti joku vähän uudempi kuin TomTomin Sirf III. Tietty Bladessa on kompassi ja kiihtyvyysanturi mutta en tiedä vaikuttavatko nuo tuohon jäljen tarkkuuteen, ehkäpä vaikuttavatkin.

Ettei tule sekaannuksia, WAAS/EGNOS ja A-GPS ovat eri asioita.

WAAS:

“How it Works
WAAS consists of approximately 25 ground reference stations positioned across the United States that monitor GPS satellite data. Two master stations, located on either coast, collect data from the reference stations and create a GPS correction message. This correction accounts for GPS satellite orbit and clock drift plus signal delays caused by the atmosphere and ionosphere. The corrected differential message is then broadcast through one of two geostationary satellites, or satellites with a fixed position over the equator. The information is compatible with the basic GPS signal structure, which means any WAAS-enabled GPS receiver can read the signal.”

A-GPS (Assisted GPS) nopeuttaa GPS:n fixin saamista hyödyntämällä muualta (esim. solupaikannuksesta tai käyttäjän antamasta sijainnista) saatua sijaintitietoa.

Eli WAAS tarkentaa, A-GPS nopeuttaa. Mutta WAAS voi huonontaakin tarkkuutta, joissain oloissa.

Mielenkiintoinen pointti, en tuota ole tullut ajatelleeksi. Asiaan liittyy video “Locationoid: An Accurate Energy-Efficient Location Provider for the Android Platform” (http://www.ienergysaver.com/locationoid-an-accurate-energy-efficient-location-provider-for-the-android-platform), “ABSTRACT In this talk, we present our recent consequences on by the internal sensors void on the Android platform for enhancing both the accuracy and energy-efficiency of the Android location provider”

Ainakin jossain Samsungin Androidissa GPS näyttäisi olevan “Broadcom BCM4751”, mutta en saanut selvyyttä, saattaisiko se olla myös ZTE Bladessa. Muutenkin noista Androidin GPS chipseteistä on vaikeaa löytää tietoa.

Tuota ZTE Bladea saattaisi joskus taas saada edullisesti (117.60eur), ainakin Saunalahti näyttäisi sitä myyvän “Lisää tulossa” merkinnällä: http://saunalahti.fi/puhelimet/puhelin.php?id=482&type=handsetmodel

Jep, tuon eron tiesinkin. Itseasiassa jossain mainittiin että tuo A-GPS jopa parantaisi tarkkuuttakin fixin nopeuden lisäksi mutta tuskimpa parantaa ainakaan ulkotiloissa. Tietty sisällä sillä saa edes jonkinlaisen paikkatiedon silloin kun satelliitteja ei ole näkyvissä mutta tarkkuus lienee parhaimmillaankin kymmeniä ellei satoja metrejä. Tosin, Blade kun löytää sijaintinsa yleensä parissa sekunnissa ilman A-GPS:ääkin niin en ole nähnyt mitään järkeä pitää sitä edes päällä turhaan akkua syömässä.

ZTE Bladea saa ilmeisesti kohta Soneraltakin 2.2-androidilla. Huutonetistähän noita saa uutenakin satasella ja Saunalahdellekin taitaa olla lisää tosiaan tulossa. Onhan tuo muutenkin ihan mukava vekotin, ainakin itselläni on toiminut puhelimenakin kelvollisesti. Aika paljon on vaan liikkeellä juttua maanantaikappaleista joten pienellä varauksella kannattaa suhtautua.

Androidia himoavien tiedoksi: CDONilla on jotkut tarjouspäivät ja sieltä löytyisi pari Androidia melko edukkaasti:
http://cdon.fi/kotielektroniikka/samsung_i5500_galaxy_5_ebony_black-13796882 (€129)
http://cdon.fi/kotielektroniikka/huawei_u8150_ideos_black-12578708 (€120)

En tiedä noista sen enempää, hätäisesti katsoin ja olikohan niin, että ainakin toisesta puuttui multitouch ja tietty jotain muitakin puutteita verrattuna parempiin ja kalliimpiin androideihin on.

(Voi olla muitakin: http://cdon.fi/matkapuhelimet))

Androidien hinta pikkuhiljaa tippuu, nyt cdon myy Samsung S5570 Galaxy Mini:ä (kolme värivaihtoehtoa) 109 eurolla:
http://cdon.fi/kotielektroniikka/samsung_s5570_galaxy_mini_lime_green-13869188

Näyttö on pieni, kuten koko puhelinkin, mutta hinta/laatu saattaisi tuossa olla kohdillaan.

Review: http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_mini_s5570-review-578.php

OSM-Softaa puhelimelle olisi saatavilla mukavasti: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Android

Esim. MapQuestin sovellus vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta: http://www.engadget.com/2011/02/17/mapquest-for-android-brings-free-turn-by-turn-navigation-openst/

Samoin osmAnd: http://osmand.net/

(nämä on mainittu jo tuolla edellä, mutta laitetaan nyt linkkien kera)

Androidien hinta jatkaa tippumistaan. Nyt olisi tarjolla jo mainittua Samsung S5570 Galaxy Mini:ä DNA:lta 96eurolla (4eur/kk, 24kk). Siihen päälle DNA Onni S + DNA Liikkuva Laajakaista S 0,90eur/kk, niin yhteensä 117,6 eurolla saisi kahdeksi vuodeksi puhelimen ja siihen liikkuvan, kevyen tosin, netin.

Onko kenelläkään enempi kokemusta Android-pohjaisesta OSM-kartoittamisesta?

Edit: unohtui mainita, että Samsung lupailee Gingerbread -päivitystä joihinkin Android-malleihinsa, Galaxy mini on niistä yksi: http://www.mobiiliblogi.com/2011/05/17/samsung-paivittaa-galaxy-sarjan-laitteitaan-gingerbreadiin/

Varsinaisesti ei Android-kartoittamisesta ole kokemusta, mutta GpsMid-ohjelmalla olen jälkiä kerännyt nokialaisella, ja samainen ohjelma toimii myös androidissa.

Android-vinkkelistä tosin tuon J2ME:lle myös esim. 176x220 -näyttöisille puhelimille tehdyn ohjelman käyttöliittymä on edelleen varsin kömpelö, joten jouhevamminkin Androidilla toimivia kartoitusohjelmia voi löytyä. Tosin nyt joku toinenkin GpsMid-kehittäjä hankki Android-puhelimen, joten voi toivoa, että Android-parannuksia olisi tulossa aiempaa nopeammalla vauhdilla.

Hyvänä puolena GpsMidissä on offline-vektorikartta (ei tarvitse odotella kartan latautumista netistä), suomenkielisyys, käyttö (ääni)navigointiin suomeksi auto- tai pyöräteillä, ylinopeusvaroitukset ym.

Tässä Samsungin Galaxy minissä on QVGA (240×320) -näyttö, joka on isompi (kuin edellä mainittu), mutta nykystandardeihin nähden varsin pieni. Sitä pidetään ko puhelinmallin suurimpana heikkoutena, näyttö olisi riittävän suuri, mutta sen resoluutio on liian pieni (http://androidupdate.net/review/samsung-galaxy-mini-s5570-review.html). Plussapuolella on melko hyvä akunkesto (joka voi johtua pienen näytön lisäksi myös heikommasta prosessorista). Seuraavat Samsung mallit ovat Gio ja Ace, mutta niiden hinta nousee jo merkittävästi tähän nähden. Jonkinlaisen vertailun näiden kolmen välillä löytää: http://blog.androidsuomi.fi/2011/04/arvostelussa-samsung-galaxy-kolmikko-mini-gio-ja-ace/

Täytyy tuota GpsMidiä kokeilla kun siihen sopivan laitteen löydän. Nokian N810:ssa sen väitetään toimivan, mutta “Not very useful in practice, but works partially”
GpsMid:ssä olisi myös tuki “Audio Mapping”:lle, mikä olisi mielenkiintoinen ominaisuus kokeilla, toinen nimi, jota yhteydessä käytetään on “Geo-Tagged audio” (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Android#Track_making_features).

Käyttöliittymää kokeilemaan pääsee vaikka microemulatorilla, jos tuuri käy niin toimii suoraan webstartilla microemun webbisivulta.

Eli ladaten joku .jar (midlet) esim. Finland osoitteesta http://apmon.dev.openstreetmap.org/GpsMid/index.shtml, sitten selain osoitteesaan http://www.microemu.org/microemu-webstart/index.html ja sitten alareunasta “Try it yourself first”, ja microemulatorilla avataan ladattu GpsMid. (nyt en muista vaatiiko sekä .jar:in että .jad:in, kun minulla ei nykyään tuo webstart-microemu jostain syystä toimi).

Dna myy Samsung Miniä 2eur/kk, 24kk:n sopimus. Siihen joku liittymä pitänee ottaa vielä päälle, halvin on DNA Onni S, 0,66eur/kk, jolla 24 kk tekisi ~64 euroa. Aika mukava hinta.