OSM:n pohjainen latukartta - www.latukartta.fi

Tein OSM:n latutiedoista latukartan - latukartta löytyy osoitteesta: http://www.latukartta.fi. Sivuston ideana on auttaa OSM:n kartoittajia latujen piirtämisessä ja tavallisia hiihtäjiä latujen löytämisessä. Tällähetkellä latukartta on kohtuullisen laaja pääkaupunkiseudulla ja joissakin muissa yksittäisissä kohteissa. Latujen määrä on lisääntynyt hyvää vauhtia ja kaupunki kerrallaan latukartasta tulee riittävän laaja myös “normaaleille” käyttäjille.

Naputtelin pienen ohjeen latujen merkitsemiseen: http://www.latukartta.fi/ladunpiirtaminen.html . Jos ohjeissa on mielestäsi virhettä => anna palautetta niin korjaan ohjetta. Pyrin mukailemaan Openpistemap-projektin merkintöjä. Aivan kaikkia määreitä ei ole mikään pakko merkitä ylös - tärkeintä on piirtää edes jotakin.

Seuraan tätä keskustelupalstaa pari kertaa viikossa - voin vastailla myös täällä latukarttaa koskeviin kysymyksiin & täällä voit antaa minulle kehitysehdotuksi. Voit myös vinkata minulle täällä uusista alueista missä kartan pitäisi piirtyä alemmaksi.

Lisäsin heti yhden ladun (kesäisin kuntorata) Tuusulaan. Tiedän ainakin kourallisen lisääkin noita latuja mutta kun itse en ole suksien päällä ollut ala-asteen jälkeen niin kartoittakoon ja piirrelköön joku muu.

edit:
Sellainen tuli mieleen että joku Map Key olisi hyvä olla tuolla sivulla että tietää mitä eri väriset viivat tarkoittavat. Kyllähän nuo suunnilleen tulee selväksi tuolta ladunpiirto-ohjeista mutta eipä varmaan kovin moni tavan tallaaja rupea sieltä merkintöjä tulkkaamaan.

Kiitoksia, kuntien omat latukartat ovat käytettävyydeltään aivan luokattoman huonoja. Tässä vast ikään selvitin reittiä Helsingin Paloheinän ja Espoon keskuspuiston välille ja kyllä oli tieto työn ja tuskan takana - varmaan helpommalla olisi selvinnyt harhailemalla metsässä, mutta halusin hiihtää mahdollisimman suoraan kun matkaa oli kuitenkin kohtalaisesti. Tästä kun olisi silloin tiennyt, niin ei olisi tarvinnut pelleillä jonkun mski-roskan kanssa.

Ainoa puuttuva tieto on latujen kunto, mutta tällä hetkellä sen voi aika hyvin päätellä katsomalla pihalle…

Joillekin laduille löytyy kuntotiedot netistä, saisikohan ne jotenkin linkitettyä tuohon? Esimerkiksi tuusulan kunnan sivuilla on kunnan laduista lista jossa on ladun kunto ja viimeinen kunnostuspäivämäärä. Jos latuun laittaisi jonkun linkin tuolle sivulle tms? Tuossakin tietty on kuntakohtaisia eroja eikä kaikki ladut ole kunnan/kaupungin ylläpitämiä. Saattaisi olla pienen mietinnän arvoinen juttu.

Tampereen ja Lempäälän latutilanne löytyy tuolta: http://www.mski.fi/tampere/

Kiitos hienosta palvelusta!

Korjasin (tai ainakin yritin) tiedot Vesilahden Kirkonkylän valaistulle pururadalle. Minulla oli aiemmin kyseinen “highway = footway” ja nyt “highway = path” (tarkemmat tiedot: http://www.openstreetmap.org/browse/way/92292009/history)), kumpi lienee oikeampi? Tuo ohje yllä (http://www.latukartta.fi/ladunpiirtaminen.html) sanoo: “Jos polku on piirretty toiseen suuntaan…”, tulkitsen polku=path.

Edit: Mainitsemani sivuston juuresta http://www.mski.fi/ löytyy muitakin kaupunkeja ja paikkakuntia, lista näyttäisi olevan:

Espoo
Hamina
Helsinki
Hyvinkää
Jämsä ja Himos
Kuusamo ja Ruka
Lahti
Lempäälä
Porvoo
Nurmijärvi
Rovaniemi
Tampere
Vuokatti

Tässä yhteydessä on tarkoitettu polku = way.

Jep, ladulla voi olla highway=* tai olla olematta sen mukaan, miltä alue näyttää muina vuodenaikoina.

Vantaalla pääradan varressa Hiekkaharjun ja Koivukylän välillä on tehty latuja sekä peltoaukealle (jossa kesäisin kyllä kulkee epävirallinen oikopolku) että päällystämättömälle ulkoilureiteille. Pari viikkoa sitten ohi pyöräillessäni huomaamani kesällä näkymättömissä olevan ladun merkitsin pelkästään route=ski, source=extrapolation. Oikeastaan olisi voinut vielä lisätä lit=no, ellei läheiseltä pyörätieltä tulevaa hajavaloa lasketa. Lisäsin uuden ladunpätkän tekemääni route=ski-relaatioon, johon liitin pari ympäri vuoden olemassa olevaa, aiemmin kartoitettua pätkää, jotka oli merkitty mm. highway=path. Toivottavasti tämä meni suunnilleen oikein. :slight_smile:

Joku muu tekikin näköjään sen mitä itsekin olin jo aikonut, mutten ehtinyt :slight_smile: Ihan hyvä näin.

Latujen renderöintitavasta olen kyllä hyvin vahvasti eri mieltä. Pitemmin keskustelu ja perustelut löytyy wikistä, luulin että noissa saavutettiin jo konsensus:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Proposed_features/Piste_Maps#Suggested_rendering

Tuohan tuolla esitetty on nykyisissä latukartoissa aika yleinen merkintätapa. Luistelubaanat on järjestään isompia kuin pelkän perinteisen, ja normaalilla karttalogiikalla yhtenäinen viiva merkitsee isompaa tietä kuin katkoviiva. En muista koskaan nähneeni mitään “oikeaa” latukarttaa muutoin piirrettynä, vaikka aika monta olenkin nähnyt.

Vaikeusasteen voi merkitä suoraan piirtämällä ladun ko. värillä, sitä ei tarvinne piirtää viereen.

Kahviloiden lisäksi olisi hienoa jos amenity=shelter (autiotuvat, kodat yms), laavut (lean_to) ja muut vastaavat (tourism=picnic_site) näkyisivät.

Esim. jääladuilla ei tosiaan ole kesällä mitään highway-tagin arvoista… Jäälatuja olen piirtänyt ihan pelkillä piste:* -tageilla.

Alla muuten latukartta android-luurilla, osmand-vektorirenderöijällä:

Kiitoksia palautteesta - olen muokkaillut latukarttaa palautteen avulla. Lisäsin etusivulle tärkeimmät “karttamerkit”. Samoin palautin sinne “zoom”-tasot ja korjailin selkeitä kirjoitusvirheitä.

Renderöintiin: Wikissä on luistelulle katkoviiva: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:piste:grooming#Grooming . Olen kokeillut hakea sopivaa renderöintiä laduille - voin muokata renderöintiä vielä tulevaisuudessa. Nykyinen tapa ei ole mitenkään kiveen hakattu. Olen kokeilut vertailla erilaisista latukartoista tapoja miten ladut piirretään - en ole löytänyt yhtä selkeää sääntöä. Täydellistä renderöintiä ei ole tullut vielä vastaan. Täydellisessä renderöinnissä “tavallisen käyttäjän” tullessa ensi kertaa sivulle käyttäjä näkee suoraan hiihtotyylin / ladun vaikeuden / valaistuksen ja monta muuta asiaa edes katsomatta karttamerkkien selitystä.

Väännän sivulle seuraavaksi kaupunkitasoiset sivut - mallia: http://www.latukartta.fi/mikkeli/ . Kunnilla / hiihtokeskuksilla on yleensä internetissä jossakin muodossa latukartta - tuo mSki on yleinen kuten myös SpatialWeb ja yksinkertaiset pdf-kartat. Laitan kuntien latukartoille linkin latukartasta - helpottaa myös OSM:n tekijöitä löytämään puuttuvat ladut.

Latujenkunto tulee varmaan myöhemmin latukartalle. Latujen kuntojen raportointi tulee melkoisella varmuudella pohjautumaan relaatioihin - käytännössä sivuilla voi raportoida relaation kuntotilanteen. Suorat päivitykset (ilman lupaa) kuntien latukartoista varmaankin rikkoisivat tekijänoikeuksia & olisivat teknisesti epävarmoja. Olen pohtinut toteutustavaksi sitä, että käyttäjät voivat raportoida latujen kuntoja (ilman rekisteröitymistä) yksinkertaisesti napauttamalla latukartan sivulla.

Kelkkaurien näkyminen latukartassa.

Latukartassani näkyvät myös minun piirtämistäni moottorikelkkaurista osa, ne joihin olen pannut “luvan” myös hiihtää. Onko se oikein? Olen merkannut osan kelkkaurista metsäpoluiksi, joilla saa ajaa kelkalla ja hihtää. Ne urat, jotka kulkevat kesäkäytössä olevilla (metsä)teillä ovat taas “teitä”. Reititys kelkkaurilla ei toimi, koska ne urat, jotka ovat kuivatusalueen ympärysojassa ovat “ojia”. Kelkkaurista on valmiiksi kartoitettu reitti Rasivaara-Liperin raja. Reitistä Rasivaara-Onkamonjärvi puuttuu pari km. Kolmatta uraa Rasivaara-Kiteen raja en ole vielä aloittanut. Jos kiinnostaa lue www.pohjoiskarjalankelkkaurat.fi .

Kiitos hyvistä ohjeista.
Lisäsin Ouluun latuja, mutta kaupungin pohjoispuolen latujen tilanne ei ole minulla kovin tarkassa tiedossa.
Tuo olisi tietysti hyvä syy lähteä hiihtoretkelle sinne suuntaan. :slight_smile:

Itse olen tämänkin talven harrastanut hiihtoturismia - tavoitteena on ollut hiihtää jatkuvasti erilatuja (ja käydä latukahvilassa munkki & kahvi yhdistelmällä). Tein hieman alasivuja latukartalle - esimerkiksi Oululaiset pääsevät katsomaan sivuaan suoraan: http://www.latukartta.fi/oulu/ . Kaupungin sivuilla vastaava asia: http://www.ouka.fi/liikunta/liikpaik/alueet/hiihtola.htm . Meillä näkyy puuttuvan muutamia lenkkejä & piste:grooming määrityksiä + latukahvila. :slight_smile: Muuten toi Oulun tilanne alkaa olemaan melko hyvä - jo pelkästään lisämääreillä latukartasta tulee hiano.

Kuinka usein päivität karttaa? Korjailen omia mokiani (kun ehdin) ja katsoisin välillä, miltä se näyttää.

Päivittelen koko maan tasolle 14 käytännössä viikottain (yleensä maanantaisin viikonlopun hiihtojen jälkeen), alemmat tasot alueittain silloin kun on olen huomannut muutoksia. Minulle voi laittaa viestiä ja pyytää päivittämään jonkin tietyn alueen. Käytän lähteenä http://download.geofabrik.de/osm/europe/ sivustolla olevaa Suomi-tiedostoa - se tulee sinne kerran päivässä käytännössä puolilta päivin.

Vaikkei itse ladulle pääse, niin satunnaiselle kävijälle on hyötyä laittaa latujen läheisille parkkipaikoille piste:amenity=parking. Tälläisenä lumisena talvena niitä parkkipaikkoja ei ole liikaa. Sen puolesta sen merkin voi laittaa vaikkei latu olisikaan vielä merkitty. Sinänsä se 200m kävely ei ole vaarallista ennen hiihtoa… mutta aika usein reitin varrella on hyviä parkkipaikkoja, kun vain ne tulee merkattua.

Vaikken itse hiihdäkään niin on kyllä ollut ilo seurata latujen ilmestymistä latukartalle. Täällä Tuusulassa/Keravallapäinkin ainakin jotkut tuntuvat hiihtelevän kun latuja on ilmaantunut kartalle pikkuhiljaa.

Linkkivinkkinä Latukartat-sivun linkkiosioon Tuusulan kunnan sivuilla olevat latukartat ja kuntoraportti:
http://www.tuusula.fi/sivu.tmpl?sivu_id=2290

Sitten kun mukaan tulee latujen kunnon raportointi, niin samalla kannattaa miettiä, kannattaako ylipäätään renderöidä karttaa etukäteen palvelimelle laatoiksi. Jos tyylit ovat yksinkertaisia ja käyttäjämäärät kohtuullisia, niin latutilanteen voisi mainosti piirtää suoraan tietokannasta. Tässä pari yksinkertaista esimerkkiä. Ensimmäisestä URL:sta huomaa, että kokonaisen pohjakartan piirtäminen tietokannasta on melko hidasta, koska tasoja ja dataa on paljon ja säännöt monimutkaisia. Pohjakarttaa varten on siis hyvä olla olemassa laatoittava karttapalvelu.

http://188.64.1.61/cgi-bin/mapserv?map=/usr/map/osm-mapserver_i.map&REQUEST=GetMap&SERVICE=WMS&VERSION=1.1.1&WIDTH=469&HEIGHT=354&LAYERS=default&TRANSPARENT=TRUE&FORMAT=image/png&BBOX=252097.87225892936,6798498.983050847,526331.9582495452,7005490.169491526&SRS=EPSG:3067&STYLES=

Toinen URL vastaa paljon nopeammin, koska se hakee tietokannasta vain tieluokat “motorway”, “trunk” ja “primary”.
http://188.64.1.61/cgi-bin/mapserv?map=/usr/map/osm-mapserver_i.map&REQUEST=GetMap&SERVICE=WMS&VERSION=1.1.1&WIDTH=469&HEIGHT=354&LAYERS=roadsfar_01&TRANSPARENT=TRUE&FORMAT=image/png&BBOX=252097.87225892936,6798498.983050847,526331.9582495452,7005490.169491526&SRS=EPSG:3067&STYLES=

Kolmannessa esimerkissä on ruman pitkä URL, mutta se näyttää WMS:n joustavuuden. Käyttäjä päättää itse, mistä tietoista kartta tehdään ja miltä se näyttää. Tässä tapauksessa siis pyydetään:

  • kohteet “highway=trunk”, jotka piirretään vihreällä 3 yksikköä levellä viivalla
  • “trunk”:it otsikoidaan fontilla “scb”, fonttikoko 16, väri musta
  • vastaavasti poimitaan “highway=primary”, tämän luokan tiet piirretään punaisella ja tunnukset sinisellä

Koska kartta piirretään aina suoraan lähtöaineistosta, niin se on aina ajan tasalla. Jos tyyli ei miellytä, niin pyyntöä muokkaamalla kartan saa eri näköiseksi; jopa sisällön voi vaihtaa muokkaamalla filter-osaa. SLD:n muokkaamiseen pitäisi tietysti olla käyttöliittymä, OpenLayers osaa käsitellä suoria WMS-tasoja kuten myös SLD-muotoiluja ja filttereitä. Valitettavasti Mapnik ei tue SLD:n käyttöä, joten karttamoottorina täytyy käyttää jotain muun merkkistä palvelinta, esimerkiksi Mapserveriä tai Geoserveriä. Latukarttapalvelussa voisi ehkä muutenkin harkita kuntotietojen päivittämistä oman palvelimen tietokantaan eikä vyöryttää kuntopäivityksiä OSM-tietokannan kautta.

Tässä siis ensin se pitkä URL, ja sen alla SLD-määrittely selvälukuisempana.

http://188.64.1.61/cgi-bin/mapserv?map=/usr/map/osm-mapserver_i.map&REQUEST=GetMap&SERVICE=WMS&VERSION=1.1.1&WIDTH=469&HEIGHT=354&LAYERS=roadsfar_01&TRANSPARENT=TRUE&FORMAT=image/png&BBOX=252097.87225892936,6798498.983050847,526331.9582495452,7005490.169491526&SRS=EPSG:3067&STYLES=&SLD_BODY=%3CStyledLayerDescriptor%20version%3D%221.0.0%22%20xmlns%3D%22http%3A%2F%2Fwww.opengis.net%2Fsld%22%20xmlns%3Agml%3D%22http%3A%2F%2Fwww.opengis.net%2Fgml%22%20xmlns%3Aogc%3D%22http%3A%2F%2Fwww.opengis.net%2Fogc%22%20xmlns%3Axlink%3D%22http%3A%2F%2Fwww.w3.org%2F1999%2Fxlink%22%20xmlns%3Axsi%3D%22http%3A%2F%2Fwww.w3.org%2F2001%2FXMLSchema-instance%22%20xsi%3AschemaLocation%3D%22http%3A%2F%2Fwww.opengis.net%2Fsld%20http%3A%2F%2Fschemas.opengis.net%2Fsld%2F1.0.0%2FStyledLayerDescriptor.xsd%22%3E%20%3CNamedLayer%3E%20%3CName%3Eroadsfar_01%3C%2FName%3E%20%3CUserStyle%3E%20%3CFeatureTypeStyle%3E%20%3CRule%3E%20%3Cogc%3AFilter%3E%3Cogc%3APropertyIsEqualTo%3E%3Cogc%3APropertyName%3Ehighway%3C%2Fogc%3APropertyName%3E%3Cogc%3ALiteral%3Etrunk%3C%2Fogc%3ALiteral%3E%3C%2Fogc%3APropertyIsEqualTo%3E%3C%2Fogc%3AFilter%3E%20%3CMinScaleDenominator%3E1000010.000000%3C%2FMinScaleDenominator%3E%20%3CMaxScaleDenominator%3E2500010.000000%3C%2FMaxScaleDenominator%3E%20%3CLineSymbolizer%3E%20%3CStroke%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22stroke%22%3E%2300ff00%3C%2FCssParameter%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22stroke-opacity%22%3E1.00%3C%2FCssParameter%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22stroke-width%22%3E3.00%3C%2FCssParameter%3E%20%3C%2FStroke%3E%20%3C%2FLineSymbolizer%3E%20%3CTextSymbolizer%3E%20%3CLabel%3Eref%3C%2FLabel%3E%20%3CFont%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22font-family%22%3Escb%3C%2FCssParameter%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22font-size%22%3E16.00%3C%2FCssParameter%3E%20%3C%2FFont%3E%20%3CLabelPlacement%3E%20%3CPointPlacement%3E%20%3CAnchorPoint%3E%20%3CAnchorPointX%3E0.5%3C%2FAnchorPointX%3E%20%3CAnchorPointY%3E0.5%3C%2FAnchorPointY%3E%20%3C%2FAnchorPoint%3E%20%3C%2FPointPlacement%3E%20%3C%2FLabelPlacement%3E%20%3CFill%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22fill%22%3E%23000000%3C%2FCssParameter%3E%20%3C%2FFill%3E%20%3C%2FTextSymbolizer%3E%20%3C%2FRule%3E%20%3CRule%3E%20%3Cogc%3AFilter%3E%3Cogc%3APropertyIsEqualTo%3E%3Cogc%3APropertyName%3Ehighway%3C%2Fogc%3APropertyName%3E%3Cogc%3ALiteral%3Eprimary%3C%2Fogc%3ALiteral%3E%3C%2Fogc%3APropertyIsEqualTo%3E%3C%2Fogc%3AFilter%3E%20%3CMinScaleDenominator%3E1000010.000000%3C%2FMinScaleDenominator%3E%20%3CMaxScaleDenominator%3E2500010.000000%3C%2FMaxScaleDenominator%3E%20%3CLineSymbolizer%3E%20%3CStroke%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22stroke%22%3E%23ff0000%3C%2FCssParameter%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22stroke-opacity%22%3E1.00%3C%2FCssParameter%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22stroke-width%22%3E3.00%3C%2FCssParameter%3E%20%3C%2FStroke%3E%20%3C%2FLineSymbolizer%3E%20%3CTextSymbolizer%3E%20%3CLabel%3Eref%3C%2FLabel%3E%20%3CFont%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22font-family%22%3Escb%3C%2FCssParameter%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22font-size%22%3E16.00%3C%2FCssParameter%3E%20%3C%2FFont%3E%20%3CLabelPlacement%3E%20%3CPointPlacement%3E%20%3CAnchorPoint%3E%20%3CAnchorPointX%3E0.5%3C%2FAnchorPointX%3E%20%3CAnchorPointY%3E0.5%3C%2FAnchorPointY%3E%20%3C%2FAnchorPoint%3E%20%3C%2FPointPlacement%3E%20%3C%2FLabelPlacement%3E%20%3CFill%3E%20%3CCssParameter%20name%3D%22fill%22%3E%230000ff%3C%2FCssParameter%3E%20%3C%2FFill%3E%20%3C%2FTextSymbolizer%3E%20%3C%2FRule%3E%20%3C%2FFeatureTypeStyle%3E%20%3C%2FUserStyle%3E%20%3C%2FNamedLayer%3E%20%3C%2FStyledLayerDescriptor%3E

Tässä SLD ilman URL-enkoodausta. Viivan värit annetaan stroke:lla, värit stroke-width:llä, tieluokat valitaan PropertyIsEqualTo -filtterillä jne.

](http://schemas.opengis.net/sld/1.0.0/StyledLayerDescriptor.xsd\>)

roadsfar_01



ogc:Filterogc:PropertyIsEqualToogc:PropertyNamehighway</ogc:PropertyName>ogc:Literaltrunk</ogc:Literal></ogc:PropertyIsEqualTo></ogc:Filter>
1000010.000000
2500010.000000


#00ff00
1.00
3.00



ref

scb
16.00




0.5
0.5




#000000




ogc:Filterogc:PropertyIsEqualToogc:PropertyNamehighway</ogc:PropertyName>ogc:Literalprimary</ogc:Literal></ogc:PropertyIsEqualTo></ogc:Filter>
1000010.000000
2500010.000000


#ff0000
1.00
3.00



ref

scb
16.00




0.5
0.5




#0000ff






Nuo sivut ovat toimineet hyvänä motiivina laittaa reitit käyttäjälle mukavempaan formaattiin. Nyt näyttää yksi kartta olevan pdf:nä ja kartan reittikin vastaa nykyistä reittiä. Päivitys menossa? Tätä kirjoittaessa useimmat kumminkin ovat vielä mht:nä ja vain Karhunkierros/Urheilukeskus uusittuna. Keravan www-sivuilta myös saa hetken hakea latujen karttatietoa.

Juhe, sä olet ilmeisesti piirrellyt latua tuonne varuskunnan metsään / Korpikylän suuntaan? Katselin karttaa ja siellä näkyisi menevän yksi latu aivan aikaisemmin piirretyn polun vieressä siellä teollisuusalueen laidalla. Olettaisin että latu ja polku menevät käytännössä samaa viivaa pitkin mutta ne ovat piirretty erillisinä, joten tuon voisi varmaan tarkistaa. Elikkä esim tässä kohti: http://www.openstreetmap.org/?lat=60.38488&lon=25.05311&zoom=17&layers=O

Laiskuutta, kun sai yhdellä merkinnällä sen eikä tarvinnut sitä pilkkoa viiteen osaan (kannattaisi käyttää relaatioita). Metsässä ne todennököisemmin menee samaa uraa. Toisaalta hiihtäjälle olennaisinta on risteysten paikka, että sen puolesta niitä ladun väliosia ei edes tarvii tarkkaan laittaa. Tulevaisuudessa risteysten paikatkin voivat vaihtaa paikkaa?? Jos kelejä ja aikaa riittää, niin voisi käydä siellä hiihtämässä yhden pienen ladun pätkän + urheilupuiston ladut.