Corine Landcover, Suomi

Euroopan ympäristökeskus (EEA, European Environment Agency) on tuottanut ja tuottaa erilaisia paikkatietoaineistoja mm. maankäytön muuttumisen seurantaan. Niistä OpenStreetMap -käyttöön kiinnostavia ovat “Corine Land Cover 2006” ja “Urban Atlas”. Edellinen kattaa Euroopan alueen yhtenäisesti ja jälkimmäinen on kaupungeittain, mahdollisesti jollain tapaa tarkemmin, Suomesta Tampere ja Oulu.
http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/clc-2006-vector-data-version
http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/urban-atlas

Vaikuttaa siltä, että kyseisen aineiston käyttömahdollisuus OSM:ssa on ollut jonkin aikaa olemassa, mutta jossain määrin epäselvä. Aluksi, aineiston tultua saataville, käyttölupaa on jouduttu kysymään maakohtaisesti. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että viime toukokuusta alkaen on ollut selvää, että aineiston on voinut importoida OSM:iin:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/European_Environment_Agency

Edelleenkin OSM:n sivuilla on ristiriitaista tietoa asiasta, mutta uskon asian olevan siten kuten yllä mainitun linkin takana lukee:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Corine_Land_Cover

Kyseistä aineistoa on importoitu OSM:iin joidenkin maiden alueilta. Valmistuneita ovat ainakin Viro, Ranska on hyvässä mallissa ellei valmistunut ja Romaniakin taitaa olla pitkällä, ellei valmistunut. Joillakin näistä import-projekteista on oma sivunsa OSM Wikissä tai vaihtoehoisesti maininta Import-sivulla:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Corine_Land_Cover_Romania_2006
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_France/Corine_Land_Cover
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Corine_Land_Cover_2006_Poland
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Catalogue (hae “corine”)

Yksi työn alla oleva projekti on Irlannin Corine import, jolla myös on OSM wiki-sivunsa. Import on nähtävissä omalla sivullaan (openstreetmap.ie alla), mutta ei vielä virallisella OSM-kartalla. Heillä on myös urban-atlas aineistoa importoituna (voi valita kartan oikeassa reunassa olevasta Layer Switcheristä). Kolmas linkki alla esittää joitakin png-kuvia importista:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Republic_of_Ireland_Corine_2006_Import
http://maps.openstreetmap.ie/corineimport.html?zoom=11&lat=53.30622&lon=-9.03649&layers=0000BFFFFF
http://maps.openstreetmap.ie/~mackerski/corine/

Tiedon käsittelyyn ja täggäykseen on joitain ohjeita:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Corine_Land_Cover/Corine_Data_Import
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Corine_Land_Cover/Tagging_scheme

Pahoittelen lukuisia linkkejä. Onko Corine-importista Suomen osalta ollut jo keskustelua jossain? Olisiko syytä käynnistää Corine-import myös Suomen osalta?

State Of The Map tapaamisessa (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/State_Of_The_Map_2010) oli Emilie Laffray:n esitys Ranskan Corine importista: http://vimeo.com/14789967
Video ja ääni ovat hieman huonolaatuisia, mutta ihan katsottavissa/kuunneltavissa. Esityksessä kerrotaan importin toteutuksesta, siitä miten corine-aineisto yhdistettiin olemassaolevaan aineistoon, ongelmista, ym.

Hiljattain, tai syksyllä, jonkin muun maan clc-keskustelussa mainittiin että aiempien vuosien versiot ovat yhä kunkin maan “omaa” aineistoa ja aineistokokoelmat vasta vuodesta 200x eteenpäin ovat EEA:n “omia”, joihin tuo yksi (“viime toukokuusta”) mainittu lupa “kelpaisi”. En ole edes katsonut, onko Suomen osalta tuota uusinta aineisto saatavilla - ainakaan silloin ei kaikista maista vielä ollut.

Näyttäisi olevan, katsoin kooltaan pienimpiä shapefileitä, olisiko ollut lentokentät tms., aineisto ylsi Suomeen, mutta eivät ne minusta lentokentille osuneet (eikä kyse ollut koordinaatiston sopivuudesta), ainakaan kaikissa tapauksissa. Mutta en tehnyt sen tarkempaa vertailua.

Laadin kokeilumielessä noin 1600 neliökilometrin Corine-alueen Haminan ja Lappeenrannan välille:
http://www.openstreetmap.org/?lat=60.9188&lon=27.619&zoom=13&layers=M

Siirto tapahtui paloittelemalla Corinen .shp tiedostot sopiviin paloihin ja siirtämällä ne Mercatorin kautta JOSMiin editoitavaksi.

Käytin alueella seuraavia tietokantoja osittain Irlannin projektin muunnossääntöjä soveltaen:
Mineral extraction sites
Non-irrigated arable land
Land principally occupied by agriculture, with significant areas of natural vegetation
Coniferous forest
Mixed forest
Transitional woodland-shrub
Peat bogs
Inland marshes

JOSMin avulla massiivisten tietomäärien siirto serverille osoittautui todella hitaaksi ja yhteys katkeili usein, joten tähän pitäisi keksiä oikotie jolla .osm tiedostot saataisi nopeammin perille.

Terve.

Ennen kokeilun laajentamista olisi hyvä miettiä mahdollisen koko maan kattavan Corine-tuonnin hyviä (+) ja huonoja puolia (-). Minä voin aloittaa hyvien puolien listan:

  • Corinella saisi väriä OSM-karttaan

Suomi on metsäinen maa. Oletusrenderöinti täyttää siten maaston vihreällä ja tekee kartasta melko raskaasti väritetyn. Siitä huolimatta Corine-tuonnista olisi minusta ideaa, kartassa olemassaolevia kohteita kunnioittaen ja ehkäpä siten, että aineisto tuotaisiin johonkin karttapalveluun, josta geometriat voisi tavalla tai toisella kopioida OSM-kantaan. Näin siksi, että esim. täältä meiltä päin on melko hyvin saatavilla Bingin tarkempaa satelliittikuvaa, jolloin digitointitarkkuus tulisi tarkemmaksi sen pohjalta, mutta Corine-aineistoa olisi hyvä käyttää apuna mm. metsätyypin tunnistamisessa.

Jostakin luin, että Corine-aineisto on yleistettyä, eli pieniä alueita on poistettu ja yhdistetty suurempiin. Alkuperäisen aineiston pohjalta olisi ehkä saanut laadukkaampaa jälkeä, olkoonkin hienojakoisempaa ja siten työläämpää.

Corine:in tarkkuus ei nyt mitään mainio ole. Mutta parempaa kun ei mitään, eli tuontia vaan. Ja Bingin ilmakuvilla voi sitten tarkentaa.

Kiitos palautteesta.

Olen kasvattanut Corine-testialuetta taas muutamalla tuhannella neliökilometrillä. Jo tarkasti tehtyjen alueiden poisjättäminen Corinesta onnistuu tekemällä sapluuna kyseisen alueen mukaiseksi ja poistamalla Corine-aineisto tuon alueen sisäpuolelta ennen lähettämistä JOSMissa. Kansainväliseltä osastolta pyytivät, että projektille tehtäisi oma wikisivu, niinpä jos joku täällä osaa wikin salat niin voisi kirjoitella.

Kovasti alkaa olla väriä Itä-Suomessa. Ei näytä olevan ihan ongelmaton tuotava tuo aineisto, tässä pari linkkiä vertailtavaksi:
OSM ja Corine-import
http://www.openstreetmap.org/?lat=60.6683&lon=27.7611&zoom=14&layers=M

Sama alue Paikkatietoikkunassa, maankäytön vertailemiseksi mukana SLICES-taso ja maastotietokannan suot
http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta?zoomLevel=7&coord=541390%206726408&mapLayers=75_1_2_3_76_4_5_6_7+96+!default!,58+100+,32+46+&showMarker=false&forceCache=true

Aikaisemmat OSM:iin satelliittikuvalta piirretyt vedet eivät istu kovin nätisti Corine-aineiston kanssa yhteen, ja näyttää olevan samoistakin kohteista vähän eri tulkintoja, esimerkiksi keskellä olevasta Savanjärvestä on nyt sekä natural=water- että natural=wetland/wetland=marsch-versiot. Saa nähdä, jaksaako kukaan ikinä käydä säätämässä ja sovittamassa esimerkiksi järvirelaatioiden inner-rooleja eli saaria ja Corine-importin saarien kohdalle osuvia maankäyttöluokkien rajoja yhteen. Ei sen puoleen, että välttämättä kannattaisikaan. Paikkatietoikkunan SLICES-tasosta huomaa, että maankäytöstä voi tehdä toisenlaisiakin luokitteluja. Jos OSM:n tietomallissa olisi käytössä karttatasot, niin maankäyttö olisi hyvä ehdokas omalla tasolleen vietäväksi. Corinen multipolygonirelaatiot saavat vanhakantaisen GIS-ihmisen myös kaipaamaan OSM:iin polygoneja ihan omiksi kohdetyypeikseen pisteiden ja viivojen lisäksi.

Landsatiin pohjautuvat kohteet näkyy olevan vähän sinnepäin. Eräs lampi oli rantaviivaltaan kovin sahalaitakuvioinen. Bingin ilmakuvista sain sitten paranneltua rantaviivan pehmeämmäksi. Ikävä kyllä Bingin tarkat kuvat eivät kata koko Suomea. Täytyy sanoa, että Corine-käsittelyn jälkeen kartta näyttää paremmalta, aineiston puutteista huolimatta.

En pidä kuvaustekniikasta lähelle zoomattaessa, mutta pienemmillä mittakaavoilla näyttää minustakin oikein hyvältä. Kunhan saat tuotua aineiston lähemmäs Tamperetta (ja Vesilahtea) niin ryhdyn korjaamaan geometrioita bing-taustan avulla.

Ehtisitko kirjoittelemaan kuvauksen (vaikka tähän ketjuun) suomeksi, miten importia teet, joku innokas englanninkielentaitoinen voisi sen pohjalta wiki-sivua kirjoitella.

Hömm, minä en ole Corinea tuonnut, ainoastaan ihaillut lopputulosta. Vuoro käyttäjälle teollisuus.

Mitenkähän kannattaisi menetellä olemassa olevien, suht epätarkkojen Landsat-kuvien perusteella piirrettyjen maankäyttöjen kanssa? Corinen aineisto on varmasti tarkempaa ja sisältää enemmän informaatiota kuin nämä alueet.

Olen itse aikoinaan piirrellyt Vaasan ympärille Landsatin perusteella metsiä ja peltoja ja mielestäni ne kannattaisi varmasti korvata Corinen aineistolla. Miten menetellään? Olen suht hyvin perillä Vaasan ja Mustasaaren alueelle tekemäni aineiston epätarkkuudesta, joten poistanko kaikki epätarkat maankäytöt valmiiksi ennen kuin importoinnit ehtivät tänne vai merkkaanko jollakin sopivalla tagilla poistettavaksi kelpaavat aineistot niin Corineaineistoa importoidessa voi Vaasan alueella korvata kyseiset alueet Corinen materiaalilla? Source-tagit sisältävät kyllä Landsat-maininnan.

Mielestäni lähes kaikki Vaasan kaupunkialueen ulkopuolella olevat maankäytöt olisi varmasti syytä korvata Corinella.

Tällaisia laajempia alueita on muuallakin Länsi-Suomen alueella, esimerkiksi Seinäjoen ja Porin-Rauman ympäristössä, joten näiden säilyttämistä/poistamista pitäisi varmasti harkita myös.

Corine on hyvin dokumentoitu ja menetelmäkuvaus löytyy täältä:
http://www.eea.europa.eu/publications/COR0-part1
Nimellinen mittakaava on 1:100000, eli vastaa paperikarttaa, jossa 1 milli paperilla vastaa 100 metriä maastossa. Lähtöaineistona on käytetty Landsat-kuvia ja osaksi vähän tarkempiakin, mutta tarkkuus on osapuilleen samaa luokkaa kuin OSM:iin Landsat-kuvilta käsin piirretyillä kohteilla. Eli Corine ei ole niin paljon tarkempaa, että sillä automaattisesti kannattaisi korvata mitään. Lisäksi Corinen automaattisen ja kuvaruututyöskentelynä parannetun luokittelun tulos ei aina ole virheetön, tai maankäytöstä voi olla toistakin mieltä. Esimerkiksi aiemmissa linkeissä olevat natural/water ja natural/wetland erot johtuvat tästä.

Corine on hieno aineisto, mutta se on alunperin tarkoitettu valtakunnan tason suunnitteluun ja maankäytön muutosten seurantaan. GPS:llä ja Bingin kuvilla päästään parhaimmillaan paperikartan mittakaavaa 1:20000 vastaavaan tarkkuuteen. Mapnik kartalla mittakaavaa 1:100000 taitaa parhaiten vastata zuumaustaso 13, joten siitä lähemmäs tarkentaminen menee tavallaan ylizuumin puolelle.
Ylipäätään olen sitä mieltä, että käyttäjien itsensä tekemät kohteet ovat OSM:ssa arvokkaampia kuin importit. Ehkä ne pitäisi alkaa merkitä jollain original_osm=yes -tagilla tai vastaavalla. Voisi olla kiva tehdä hakuja mitä tahansa karttapohjaa vasten, oli se sitten Googlea tai Nokian karttoja tai Maanmittauslaitoksen aineistoa, ja kysellä, että mitäs alkuperäistä OSM-tietoa tältä kohtaa on olemassa.

Nyt, kun mkgmap osaa niristä avoimista alueista (siis sellaisista, joiden viivan alku- ja loppupiste eivät ole samat), niin olen törmännyt ainakin kahteen virheelliseen Corine-landuse-alueeseen Suomessa. Yhdessä oli kaksi C:n muotoista aluetta vastakkain, yhteensä enemmän kuin 2000 pistettä, joka kaiketi on viivan pisteiden enimmäismäärä tai suositus. C-kirjaimet olivat yhden pisteen verran limittäin. Pätkäisin molemmista viivoista sen yhden ylimääräisen pisteen pois ja yhdistin koko roskan multipolygon-relaatioon, jossa on ainoastaan yksi role=outer. Toisen (muutamia irrallisia viivoja, joista en pystynyt hahmottamaan kokonaisuutta) jätin korjaamatta ja kirjoitin sitä viimeksi Potlatchilla muokanneelle.

Tuossa Corinessa ilmeisesti nuo alueet ovat sentään jossain määrin järkeviä, lähinnä meinaan ettei joka puolen metrin välein ole suoralla viivallakin nodeja? Jonkun muun importin dataa meinaan kiroilin jo hetkisen ajan kun turhia nodeja oli sadoittain vieri vieressä täysin suorilla viivoilla koska jos tuollaisia “pistemyrskyjä” tulee paljon, niin hitaammilla koneilla editointi tulee hetkessä tuskaiseksi.

Näyttäähän tuo Corine ihan kivalta kartalla, vielä ei osaa sanoa onko siitä hyötyä vai haittaa kun ei ole omalle editointialueelle asti yltänyt. Ainakin vielä toistaiseksi olen vahvasti Corine importin kannalla, varmaankin ainakin pohjois-suomeen tuosta tulee suuri apu, siellä kun ilmeisesti on aika vähän osm-porukkaa, ainakin kartoittamattomaan pinta-alaan suhteutettuna.

Ainakin se joko opettaa kaikki käsittelemään relaatioita tai sitten karkottaa kokonaan pois. Pienien vesien kohdalla Corinessa ei ole reikiä, sillähän alueen pienin koko on 25 hehtaaria, ja pienen lammen lisääminen keskelle havumetsä-multipolygonirelaatiota minun uskoakseni vaatii myös lammen rantaviivan lisäämisen relaatioon, tai muuten se uusi lampi jää sinne metsän alle. Mutta mitä nopeammin importeilla saadaan OSM-editointi mahdottomaksi, sitä pikemmin syntyy muita tapoja aineistojen yhteiskäyttöön, ja koska juuri siihen täytyy pyrkiä, niin lisää vain importteja.

Miten metsät tulisi merkitä?
Huomasin että Corine import merkitsee metsät natural=wood. Perustuen tähän sivustoon,
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:natural%3Dwood
olisin, ja olenkin merkinnyt landuse=forest. Tuon sivuston perusteella tulkitsen että natural=wood
tulisi käyttää vain suojelualueilla tai alueilla joilla ei harjoiteta metsänhoitoa ollenkaan.
Onko käsitykseni ihan metsässä?

Toinen juttu on että Corine import näyttää lisäävän myös alueille joilla jo on ainakin osittain
tehty kartoitusta esim. Bing satelliittikuvien pohjalta. Kuinka näiden alueiden päivitys jatkossa
tapahtuu? Nythän siellä on kaksinkertainen kuvaus alueesta ja äkkiseltään tuntuisi että corine
on hieman epätarkempi kuin Bing satelliitin perusteella tehty.